Το Παγκόσμιο Κύπελλο των «παιδιών του δρόμου» είναι μια διοργάνωση που διεξάγεται στη χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε τέσσερα χρόνια.
Σε αυτό παίρνουν μέρος Εθνικές ομάδες αποτελούμενες από παιδιά άστεγα, χωρίς οικογένειες, μεγαλωμένα στον δρόμο που όμως χαμογελούν, διασκεδάζουν, πανηγυρίζουν και το βασικότερο, κοινωνικοποιούνται. Γιατί πολύ απλά παίζουν ποδόσφαιρο μαζί.
Μία από τις Εθνικές ομάδες που κατεβάζει ομάδα στο συγκεκριμένο τουρνουά που θα διεξαχθεί, ενόψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στη Βραζιλία είναι και η Εθνική ομάδα «παιδιών του δρόμου» από το Πακιστάν. Όλο και περισσότερα άστεγα παιδιά παίρνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Καράτσι του Πακιστάν, σε μια χώρα όπου υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται στον δρόμο εκτεθειμένα στη φτώχεια και στους κινδύνους αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο.
Ο Ζοχαίρ Χασάν, οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας από το Πακιστάν που ασχολείται με το πώς ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμέψει ως κοινωνικό εργαλείο στη χώρα, περιγράφει ένα απλό περιστατικό: «Ο προπονητής του προγράμματος βλέποντας κάποια παιδιά να γυρίζουν στον δρόμο μαζεύοντας σκουπίδια τα κάλεσε να παίξουν κι αυτά ποδόσφαιρο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του προγράμματος.
Όταν κατάλαβαν ότι κι αυτά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τα ίδια, ότι είναι κι αυτά «παιδιά του δρόμου» που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και ανησυχίες, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, κι αυτό τα έκανε να αισθανθούν πιο άνετα και να το χαρούν με την καρδιά τους».
Με αυτόν τον τρόπο το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα για τα «παιδιά του δρόμου» αγκαλιάζει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πιτσιρικάδων που εκτός από το ποδόσφαιρο, βρίσκουν και μια στέγη, όπου λαμβάνουν εκπαίδευση, αποκτούν νέους φίλους, κοινωνικοποιούνται και βάζουν χρώμα στη ζωή τους.
Η Εθνική ομάδα «παιδιών του δρόμου» του Πακιστάν θα είναι μια από τις 20 χώρες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση, η οποία θα ξεκινήσει λίγο πριν το κανονικό και πολυδιαφημισμένο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, στέλνοντας ένα απλό μήνυμα: Ότι όλα τα παιδιά του κόσμου, από όποια χώρα κι αν προέρχονται, είναι ίσα και θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες στη ζωή τους. Το ποδόσφαιρο αποδεικνύεται ότι μπορεί να τους το προσφέρει.
Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.