Την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε η παρέμβαση που έγινε πριν λίγες ημέρες σε κομμάτια ανεμογεννητριών που βρίσκονται στο λιμάνι του Λαυρίου κι οι οποίες δρομολογείται να μεταφερθούν στην Τήνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Πράσσα.
Μέλη από συλλογικότητες, καταλήψεις και συνελεύσεις πήγαν στον χώρο το πρωί της Κυριακής, κράτησαν πανό που έγραφαν “ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για γη και ελευθερία” αλλά και “Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι τον Υμηττό και το Πάνειο Όρος, ελεύθερα βουνά και νησιά χωρίς αιολικά” και έγραψαν με σπρέυ συνθήματα στα γιγαντιαία πτερύγια που βρίσκονταν εκεί, καθώς και ένα φορτηγό της κατασκευάστριας εταιρείας VESTAS.
Την ενέργεια σχολίασε σήμερα το πρωί με ανάρτησή του στο twitter που περιείχε φωτογραφία από τις ανεμογεννήτριες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Αφού πρώτα εξέφρασε τον σεβασμό του στον αγώνα των τηνιακών στα κατασκευαζόμενα και σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, γνωρίζοντας ότι δεν έχει περιθώρια για διαφορετική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι έχει πάρει θέση ενάντια ακόμη κι η δημοτική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχεια επιχείρησε ν’ ακυρώσει το υπόβαθρο της κίνησης που έγινε από συλλογικότητες, καταλήψεις και συνελεύσεις του ελευθεριακού χώρου, λέγοντας ότι “όπου υπάρχει η παραμικρή αντίδραση πάνε και οι ανόητοι αναρχικοί”.
Στην Τήνο υπάρχει σοβαρή αντίσταση των κατοίκων στα κατασκευαζόμενα αλλά και στα σχεδιαζόμενα Αιολικά Πάρκα. Σέβομαι κάθε αντίρρηση αν και για τα Αιολικά την θεωρώ και παράλογη και άδικη αλλά δικαίωμά τους. Όπου όμως υπάρχει η παραμικρή αντίδραση πάνε και οι ανόητοι «αναρχικοί».. pic.twitter.com/JoBYWDnhco
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) September 15, 2020
Το κείμενο ωστόσο που συνοδεύει την ενέργεια δεν αφήνει το περιθώριο να δοθεί η αίσθηση πως οι ομάδες αντιμετώπισαν καιροσκοπικά την παρέμβαση. Το αντίθετο, έδειξαν γιατί είναι σημαντικό ο πολίτης που ζει στην Αθήνα να μην ενδιαφέρεται γι αυτό που γίνεται μόνο στην Αθήνα αλλά και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Το κείμενο κοινοποιήθηκε μάλιστα από τη σελίδα που έχουν φτιάξει οι τηνιακοί για να υποστηρίξουν τον αγώνα τους “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”.
Σινιάλο Αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου
Ομάδα 50 συντρόφων-συντροφισσών πραγματοποιήσαμε το πρωί της Κυριακής 13/9 παρέμβαση στο λιμάνι του Λαυρίου, στο χώρο όπου φυλάσσονται οι ανεμογεννήτριες της πολυεθνικής εταιρείας VESTAS, από όπου ξεκινά η μεταφορά τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών η Τήνος. Με πανό που έγραφαν “ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για γη και ελευθερία” αλλά και “Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι τον Υμηττό και το Πάνειο Όρος, ελεύθερα βουνά και νησιά χωρίς αιολικά” εισήλθαμε στο φυλασσόμενο χώρο αποθήκευσης τους και βάψαμε με σπρευ τα γιγαντιαία πτερύγια που βρίσκονταν εκεί, καθώς και ένα φορτηγό της εταιρείας. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Ηρώου, δίπλα στο λιμάνι και μοιράσαμε κείμενα στα μαγαζιά αλλά και τη λαϊκή. Ένας από τους λόγους που απευθυνθήκαμε στους ντόπιους κατοίκους και θαμώνες, είναι το γεγονός ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει και το Πάνειο Όρος στη Λαυρεωτική, καλώντας τον κόσμο να οργανωθεί ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών. Τέλος, κρεμάσαμε το πανό στην πλατεία.
Παρακάτω το κείμενο της παρέμβασης:
Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι τον Υμηττό και το Πάνειο Όρος
ελεύθερα βουνά και νησιά χωρίς αιολικά
Βρισκόμαστε σήμερα στο Λαύριο, για να παρέμβουμε στο χώρο όπου φυλάσσονται οι ανεμογεννήτριες της πολυεθνικής εταιρείας VESTAS, με σκοπό να αποσταλλούν τις επόμενες μέρες στην Τήνο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο της βιομηχανίας των αιολικών εργοστασίων. Και ενώ οι επενδυτές δεν διστάζουν να λεηλατήσουν τη φύση στο όνομα της ανάπτυξης, τοπικά κινήματα σε όλη τη χώρα, έχουν αποδομήσει το αφήγημα της πράσινης ανάπτυξης που υπερασπίζεται τα αιολικά σαν “ενεργειακή” λύση, και αγωνίζονται ώστε να μην εγκατασταθουν στις περιοχές που ζουν.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι σε όσους-όσες αγωνίζονται στην Τήνο, όπου αυτή τη στιγμή η ΕΛΑΣ περιφρουρεί τη διεκπεραίωση της εγκατάστασης του αιολικού “πάρκου” με απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Είναι μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε με πρόσχημα την επιβολή των υγειονομικων μέτρων κατά της πανδημίας, και θα αποτελεί εργαλείο καταστολής στα χέρια του κράτους, σε κάθε ευκαιρία. Ακριβώς επειδή οι κάτοικοι εδώ και μήνες έχουν καταφέρει να οργανωθούν και να αντισταθούν στην καταστροφή του νησιού, το κράτος φροντίζει να κάμψει τις προσπάθειες τους με αστυνομική βία, ενώ προηγουμένως η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων έχει μηνύσει 100 αγωνιζόμενους κατοίκους. Στο χρονικό διάστημα του λοκντάουν, μέσα στο καθεστώς της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιχειρήθηκε να προχωρήσουν οι εργασίες σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, γεγονός που απαντήθηκε με συγκέντρωση κατοίκων στο σημείο, η οποία δέχθηκε επίθεση της αστυνομίας.
Ο επενδυτικός σχεδιασμός από το ενεργειακό λόμπυ, αντιμετωπίζει τη φύση ως πεδίο εκμετάλλευσης και παραγωγής κέρδους. Την κατακερματίζει σε επιμέρους εργοτάξια: αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές και τα νησιά, υδροηλεκτρικα εργοστάσια στα ποτάμια, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυκτών σε θάλασσα και βουνά, υποβαθμίζοντας ανεπιστρεπτί τα οικοσυστήματα. Παρά τις τοπικές αντιστάσεις, το ελληνικό κράτος στέκεται ενάντια στην κοινωνία και μάλιστα επιχειρεί να επιβάλει με τρομοκρατία την ολοκλήρωση των έργων αυτών. Τα μίντια και οι εμπλεκόμενοι φορείς πλασάρουν τα παραπάνω με όχημα το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης, ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ως τη μόνη λύση.
Γνωρίζουμε καλά πως η βιομηχανία των αιολικών δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ενεργειακά μοντέλα και γνωρίζουμε πως δεν είναι αναστρέψιμη η τεράστια καταστροφή που επιφέρουν με τα κουφάρια που αφήνουν πίσω, μετά την παύση της λειτουργίας τους. Τα συνοδευτικά έργα, όπως η διαπλάτυνση των δασικών δρόμων για να περάσουν τα φαραωνικά εξαρτήματα, τα σπινθηροβόλα δίκτυα υψηλής τάσης, οι σταθμοί μετασχηματισμού ρεύματος και άλλα τόσα έργα που αδειοδοτούνται με φτιαχτές περιβαλλοντικές μελέτες, εντείνουν την καταστροφή της φύσης. Οι κατά τόπους αγώνες, από τα Άγραφα και την Τήνο, μέχρι την Κρήτη και τη Σαμοθράκη, έχουν αναδείξει ότι η εγκατάσταση των αιολικών εργοστασίων στις βουνοκορφές δεν απαντά στις ανάγκες μας. Αντιθέτως, πλήττει τις τοπικές κοινότητες για το συμφέρον του κεφαλαίου. Όμως οι συλλογικές αντιστάσεις είναι ικανές να λειτουργήσουν ως ανάχωμα ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη.
Στους χάρτες των επενδύσεων περιλαμβάνεται και η περιοχή του Πάνειου όρους στη Λαυρεωτική με εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών. Παρά τις ενστάσεις των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου, η άδεια ανέγερσης εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου στις 24 Απριλίου 2020 και επιχειρήθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας σε καιρό πανδημίας. Αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη κοινωνία του Λαυρίου αλλά και κάθε αγωνιζόμενη κοινωνία που απειλείται με εγκατάσταση ανεμογεννηριών πάνω από τα κεφάλια της, να μετατρέπουν το λιμάνι της πόλης σε ένα τεράστιο πάρκινγκ της πολυεθνικής VESTAS. Καλούμε κατοίκους, τοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες να συνεχίσουν τον αγώνα και να οργανωθούν από τα κάτω ενάντια στα σχέδια των επενδυτών. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Καταλήψεις , συλλογικότητες, συνελεύσεις από γειτονιές της Αθήνας
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.