(η φωτογραφία από μία τυπική συνάντηση υπηρεσιακού χαρακτήρα που αξιοποιήθηκε για το επικοινωνιακό πυροτέχνημα Βρούτση – αναλυτικά παρακάτω)
«Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα λουκέτα, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, τον πολιτισμό και στην εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας, χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε δηλαδή το μισθό των εργαζομένων». Υπό τον «μπαμπούλα» της ανεργίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Πέμπτη 21/5), παρείχε πολιτική κάλυψη στις ανακοινώσεις (της προηγούμενης ημέρας) για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, «θα εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να επεκταθεί».
Πρόκειται για την επισημοποίηση όσων είχαν «διαρρεύσει» εδώ και καιρό για την παροχή της δυνατότητας -καλύτερα ενθάρρυνσης- στις επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, (ανεξαρτήτως ΚΑΔ) να μετατρέψουν επί της ουσίας τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής (χωρίς να αλλάξει τυπικά η σύμβαση).
Κάτι που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού Εργασίας (Πέμπτη 21/5), θα επιφέρει απώλεια ακόμα και της τάξης του 16% στους (κατά Πέτσα… «διατηρημένους») μισθούς των εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα, ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%, με πλαφόν όμως το σημερινό κατώτατο μισθό. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μισθού 1.000 ευρώ, ο εργοδότης θα καταβάλει τα 500 ευρώ και το κράτος 300 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει πλέον μισθό 800 ευρώ. Αυτό επισήμανε στη σφοδρή κριτική της το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «αποτυχημένες συνταγές εσωτερικής υποτίμησης της περιόδου 2010 – 2014».
«Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, είναι και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια», επέμεινε ο Πέτσας (λίγο πριν τον «αδειάσει» ο αρμόδιος υπουργός), ο οποίος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως εκ των προτέρων άνεργους που θα δεχθούν σαν σωσίβιο το «ψαλίδι» στο εισόδημά τους.
Παράλληλα, όπως σαφώς προκύπτει από τις κάρτες που παρουσίασε την Τετάρτη 20/5 η κυβέρνηση, η θέση εργασίας διατηρείται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός του.
Για τους εργαζόμενους που δεν θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου μισθού οι απολύσεις είναι πλήρως «απελευθερωμένες», εκτός αν τεθούν για ακόμα έναν ή περισσότερους μήνες σε αναστολή σύμβασης (και άρα θα λάβουν την πενιχρή αποζημίωση των 534 ευρώ), όπως επίσης προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.
Μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη δοθεί στους εργοδότες η δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία και προσωπικό ασφαλείας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων, ένα ακόμα εργαλείο παγίωσης της ακραίας «ευελιξίας» (με την ανάλογη μείωση μισθού).
Έλεγχοι για… αντισηπτικά
Των ανακοινώσεων για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» προηγήθηκε μία επικοινωνιακού τύπου ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας (18/5/20) περί «επανεκκίνησης των συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας» -έμμεση παραδοχή ότι οι έλεγχοι είχαν σταματήσει σε μια περίοδο που οργίαζε η εργοδοτική παραβατικότητα.
Η ανακοίνωση συνοδεύεται από (την παραπάνω) φωτογραφία στην οποία ο Γ. Βρούτσης και τα υπηρεσιακά στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) φορούν μάσκες τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Αλλά, γιατί άραγε έπρεπε να δοθεί τόση έμφαση σε μια υπηρεσιακού χαρακτήρα σύσκεψη, από αυτές που, προφανώς, λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε όλα τα υπουργεία; Μάλλον διότι, εξαιτίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων, το έργο του ΣΕΠΕ έχει καταστεί χωρίς αντικείμενο.
Διαβάζουμε στην ίδια ανακοίνωση ότι «οι εντατικοί έλεγχοι» θα έχουν τους εξής άξονες:
1. «Την πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους». Δηλαδή, θα αφορούν στο αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό, αν δηλαδή οι εργοδότες φροντίζουν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Θεμιτό και απαραίτητο, αλλά δεν έχει να κάνει με την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων που είναι ανεξάρτητη από την πανδημία.
2. «Την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς στις επιχειρήσεις που είτε τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας». Εδώ διαπιστώνεται η μεγάλη εξαπάτηση: με τις κυβερνητικές ΠΝΠ, η εκ περιτροπής εργασία ή η αναστολή σύμβασης δηλώνεται τον επόμενο μήνα, ενώ η δήλωση ωραρίου και υπερωριών δηλώνονται απολογιστικά από τον εργοδότη, καθώς έχει τεθεί σε αναστολή -και μάλλον οδεύει προς πλήρη κατάργηση- η υποχρέωσή του να τις δηλώσει ηλεκτρονικά από πριν. Άρα, σχεδόν κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να επιβληθεί, εκτός αν εντοπιστεί ένας εντελώς αδήλωτος εργαζόμενος!
Οι εργοδότες μπορούν και να αξιοποιήσουν τα «εργαλεία» μείωσης του μισθολογικού κόστους, όπως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αλλά και να απασχολούν κανονικά και με πλήρες ωράριο τους εργαζόμενούς τους, αφού δεν θα υφίστανται κυρώσεις.
Πλήρως καλυμμένοι οι εργοδότες
Ουσιαστικά, έχει μπει σε επ’ αόριστον καραντίνα το βασικό πεδίο ελέγχου και επιβολής κυρώσεων: τα χρονικά όρια εργασίας (υπερωρίες, υπερεργασία, ρεπό κ.λπ.) και η παραβίασή τους από τους εργοδότες.
Επίσης, στις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, αν εντοπιστεί σήμερα κάποιος να εργάζεται,ενώ τυπικά παραμένει σε αναστολή, ο εργοδότης δεν υφίσταται μέχρι τις 7/6 καμία κύρωση διότι, με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ (10/5/20), μπορεί να δηλώσει την ανάκληση αναστολής των συμβάσεων εκ των υστέρων, στις 7 Ιουνίου!
Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις είναι σε αναστολή υποχρεώνονται να εργάζονται κανονικά από το σπίτι τους, χωρίς καμία μέριμνα για ελέγχους ή ανάπτυξη νέων εργαλείων για το ΣΕΠΕ (βλέπε: «Οι εργοδότες τώρα και στο σαλόνι σου», Εποχή, 26/4/20).
Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε την πανηγυρική αναφορά σε «1.720 ελέγχους για νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων», την παραδοχή, με άλλα λόγια, της μετατροπής του ΣΕΠΕ (έχασε την αυτοτέλειά του ήδη από την έναρξη της παρούσας κυβερνητικής θητείας) από μηχανισμό προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, σε υπηρεσία που «τσεκάρει» αν άνοιξαν στα κρυφά οι καφετέριες εν μέσω πανδημίας!
Πάντως, για να είναι πλήρως καλυμμένοι οι εργοδότες, ο κ. Βρούτσης είχε φροντίσει πολύ πριν από την πανδημία να μειώσει τα πρόστιμα για 140 παραβάσεις της νομοθεσίας, ενώ πλέον δεν ανακοινώνεται το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται, άρα δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.
Μονά: κερδίζουν οι εργοδότες – ζυγά: χάνουν οι εργαζόμενοι…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.