Υπάρχουν ειδήσεις που σοκάρουν και παγώνουν το αίμα. Ειδήσεις που ο ανθρώπινος νους σταματά έστω και προσωρινά να λειτουργεί, καθώς χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της συμφοράς. Μία από αυτές είναι η είδηση του ναυαγίου, ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, που μετέφερε 450 με 500 μετανάστες από την Λιβύη και μετρά ήδη 130 νεκρούς, με το απολογισμό να είναι πιθανό να φτάσει τον εξωφρενικό αριθμό των 300 χαμένων ανθρώπινων ψυχών.
Πως φτάσαμε ωστόσο σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συμβεί ποτέ στην Μεσόγειο με μετανάστες; Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, το 20μετρο πλοίο που ξεκίνησε από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα άρχισε να παίρνει νερά με αποτέλεσμα η μηχανή να πάψει να δουλεύει. Τότε ορισμένοι από τους επιβαίνοντες άναψαν μία φωτιά με σκοπό ο καπνός να προσελκύσει περαστικά πλοία. Η φωτιά ωστόσο εξαπλώθηκε και οι μετανάστες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην μία πλευρά του πλοίου, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και να φτάσουμε στην σημερινή τραγωδία.
Προς το παρών οι αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον 130 πτώματα από τα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, ενώ ο αριθμός αυτών που διασώθηκαν αγγίζει τους 150. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 200 και φόβοι εκφράζονται πως ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 300. Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Μετανάστευση στην Ρώμη, Σιμόνα Μοσκαρέλι, μόλις 6 από τις 100 γυναίκες που επέβαιναν το πλοίο διεσώθησαν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι μετανάστες δεν γνώριζαν κολύμπι. Η κα. Μοσκαρέλι μάλιστα δήλωσε «Μονάχα οι δυνατοί επιβίωσαν».
Το τραγικό περιστατικό στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα δεν είναι φυσικά το μόνο που έχει λάβει χώρα στην περιοχή. Σύμφωνα με τοπικά μέσα μόλις την περασμένη Πέμπτη 200 μετανάστες οδηγήθηκαν στο λιμάνι των Συρακουσών της Σικελίας, καθώς το σκάφος στο οποίο επέβαιναν αντιμετώπισε προβλήματα πέντε μίλια από την ακτή. Ακόμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα 13 μετανάστες πνίγηκαν, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Σικελία. Όλα τα παραπάνω περιστατικά μόνο ως μεμονωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πάνω από 1.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη το 2011. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από το 2006, όταν και ο φορέας ξεκίνησε τις συγκεκριμένες μετρήσεις. Τα θύματα φυσικά είναι πολύ περισσότερα, μιας και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι μπορεί να είναι αυτοί που δεν βρέθηκαν ποτέ, ταξιδεύοντας για μια νέα ζωή.
Σοκ (;) προκαλούν και οι αριθμοί των μεταναστών που κατόρθωσαν, μόνο την περυσινή χρονιά, να διασχίσουν την Μεσόγειο και έφτασαν με επιτυχία στην Ιταλία. Ο αριθμός τους αγγίζει σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους 58.000, από τους οποίους οι 28.000 ήταν Τυνήσιοι. Την ίδια χρονιά στην Μάλτα και την Ελλάδα ο αριθμός των μεταναστών μου εισήλθαν στις χώρες αυτές ήταν 1.574 και 1.030 αντίστοιχα. Μικρός ο αριθμός αυτός για την χώρα μας είπατε; Προσθέστε άλλους 55.000 που διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο…
Το τραγικό δυστύχημα στα ανοιχτά της νήσου Λαμπουντέζα, δεν ήταν το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο με θύματα αθώους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για μία καλύτερη ζωή ή έστω μία δεύτερη ευκαιρία. Ο αριθμός των μεταναστών που τελικά καταφέρνουν να εισέλθουν σε μία νέα χώρα αρχικά αντιμετωπίζεται ως «παράπλευρη απώλεια», ορολογία των καιρών μας, και στην συνέχεια με «συγκατάβαση».
Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία, Αίγυπτος, Λιβύη, Αλγερία, Σομαλία, Νιγηρία…
Η λίστα είναι μεγάλη και οι «παράπλευρες απώλειες» ατελείωτες.
Η «συγκατάβασή» μας άραγε;
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.