«Μη θλίβεσαι Παλαιστίνη. Το πιο όμορφο μέρος της Γης.
Μη θλίβεστε αγωνιστές της Παλαιστίνης.
Η νίκη θα έρθει κάποια μέρα και θα νιώσουμε όλοι τη χαρά της ελευθερίας»

Συνέντευξη στη Μαρία Χουρδάρη

Ο Ράμι είναι Παλαιστίνιος πρόσφυγας, ο οποίος ζει και εργάζεται πλέον στη Γερμανία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Συρία, στην πόλη της Δαμασκού. Στο πέρασμα του από την Ελλάδα έφερε στα «μπαγκάζια» του μνήμες, εικόνες, ήχους και στίχους. Οπως τα παραπάνω στιχάκια από ένα παραδοσιακό Παλαιστινιακό τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της «Νάκμπα», τη 15η Μαΐου του 1948 -που για τους Παλαιστίνιους είναι συνώνυμη με τη Μεγάλη Καταστροφή- το 70% περίπου των Παλαιστινίων ξεριζώθηκε από 531 χωριά και πόλεις και πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω περιουσίες που κατακτήθηκαν από τους Ισραηλινούς. Από τότε -οπότε ιδρύθηκε το Ισραηλινό κράτος- μέχρι και σήμερα πολλοί Παλαιστίνιοι μετανάστευσαν και αρκετοί παραμένουν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, βιώνοντας συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις και μετρώντας θανάτους.

Πολλοί Παλαιστίνιοι, όπως ο Ράμι, έχουν βιώσει όμως δυο πολέμους. Εναν στη μητέρα πατρίδα και έναν στη Συρία. Τότε πήρε την απόφαση να γίνει πρόσφυγας, περνώντας από τα ελληνικά εδάφη και συμμετέχοντας, σε εκείνο το διάστημα, στη μεγάλη διαμαρτυρία των Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος, στα τέλη του 2014.

Μια ταινία horror, που «παίζει» κάθε μέρα

Ζητήσαμε από τον Ράμι να μάς περιγράψει με τα δικά του λόγια τι πραγματικά συμβαίνει στην Παλαιστίνη. «Η Παλαιστίνη είναι έδαφος κατεχόμενο από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Το κράτος του Ισραήλ με τη δύναμη και τη στήριξη άλλων κρατών προχωρά σε επιθέσεις, παραβιάζοντας διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα καθεστώς που προβαίνει διαρκώς, και με βίαιο τρόπο, σε εποικισμούς. Έτσι οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται μέσα από συγκρούσεις και αιματοχυσίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη που τούς ανήκουν» εξηγεί.

Το δικό τους νομικό «όπλο» τους σε αυτή την αιώνια διαμάχη είναι οι χάρτες που με μια απλή ματιά αποκαλύπτουν την επέκταση του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Πώς όμως είναι η ζωή στην Παλαιστίνη μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Ο Ράμι απαντά: «Η ζωή στην Παλαιστίνη είναι τρομερά δύσκολη. Θα μπορούσαμε να πούμε, με όρους κινηματογράφου, πως κάθε μέρα είναι μια ξεχωριστή horror ταινία. Με συλλήψεις, λεηλασίες γης και δολοφονίες».

Ο έρωτας στην Παλαιστίνη

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι άνθρωποι όμως εκεί, ίσως επειδή έχουν γεννηθεί υπό αυτές τις συνθήκες, και δεν έχουν γνωρίσει την πραγματική ελευθερία, είναι πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι σε σχέση με τους άλλους. Τα εδάφη της Παλαιστίνης, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, αποπνέουν μια αύρα ελευθερίας, έρωτα και λαχτάρας για ζωή. Ίσως επειδή αγωνίζονται τόσο πολύ για να αποκτήσουν αυτά τα αγαθά, τα αγαθά που σού προσφέρει η ελευθερία. Οταν όμως δυο άνθρωποι ερωτεύονται, τότε όλα, για εκείνους, μεταμορφώνονται σε μια ρομαντική ταινία. Παύει ο τρόμος (horror)».

Οι διαρκείς συγκρούσεις με τις Ισραηλινές δυνάμεις και οι βομβαρδισμοί προκαλούν συντριπτικά χτυπήματα στον πολεοδομικό ιστό της Παλαιστίνης. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς λειτουργούν βασικές υποδομές, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. «Αυτό που μπορώ να πω πάνω σε αυτό είναι πώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη. Σε κάποιες περιοχές λιγότερο, αλλά σε γενικότερα πλαίσια είναι τρομακτικά δύσκολη. Η μόρφωση όμως των γιατρών με ειδίκευση, και το μορφωτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του Παλαιστινιακού λαού είναι το υψηλότερο μεταξύ των αραβικών λαών. Και όλο αυτό με συνεχείς βομβαρδισμούς σχολείων και κέντρων εκπαίδευσης» αναφέρει ο Ράμι.

«Η λύση είναι μόνο μία. Η ελευθερία για τον λαό μου»

Στον διεθνή Τύπο, το τελευταίο διάστημα, έχει επανέλθει η συζήτηση για τον πραγματικό ρόλο της Χαμάς, και αν πράγματι δρα προς το συμφέρον του Παλαιστινιακού λαού. Ο Ράμι λέει ότι «δεν έχει ξεκάθαρη άποψη. Αυτό όμως που ως Ράμι μπορώ να πω είναι πώς μέσα στην Παλαιστίνη υπάρχουν ένοπλες φατρίες που κατέχουν όπλα. Ο στόχος όμως αυτών είναι να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Ισραηλινών και να υπερασπιστούν τον Παλαιστινιακό λαό». Κατά τον ίδιο, «τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης ποινικοποιούν κάθε Παλαιστίνιο που κατέχει όπλα στη γη του. Ταυτόχρονα όμως παρέχουν στο Ισραηλινό κράτος το δικαίωμα να κατέχει πυραύλους, αεροσκάφη, drones και πολεμικά πλοία. Μια προμελετημένη δολοφονία, που ποτέ δεν λογοδοτεί σε κανένα Διεθνές Δικαστήριο».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι υπό κατοχή λαοί έχουν το δικαίωμα στην ένοπλη απάντηση ο Ράμι απαντά:  «Ναι, συμφωνώ. Αν και η πιο αξιοθαύμαστη, αγωνιστική και γεμάτη δύναμη εικόνα, είναι ένας άνθρωπος που απαντά με σφεντόνα απέναντι σε όπλα και τανκς»

Υπάρχει τελικά λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα; Για τον Ράμι «δεν υπάρχει λύση όταν απέναντί σου έχεις ένα εγκληματία κατακτητή. Που δεν δείχνει καμία αξιοπιστία σε καμία ειρηνευτική συμφωνία ή συνθήκη. Δεν μπορώ να μοιραστώ το δικό μου έδαφος με κάποιον που σκοτώνει την οικογένειά μου για να το κατακτήσει. Στην Παλαιστίνη λέμε πως “τα ελαιόδενδρα είναι γηραιότερα από το Ισραήλ”. Και η λύση είναι μόνο μία. Η ελευθερία για τον λαό μου».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//