Φωτογραφίες: Κίμωνας – Αλέξης Κοκκινάρης.
Η γεύση της μουσικής κι ο παλμός της αλληλεγγύης οδήγησαν το 3pointmagazine στον Πειραιά, όπου συναντήσαμε τον Φίλιππο Πλιάτσικα, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία ενίσχυσης της Αλληλεγγύης Πειραιά, την οποία και θα δώσει μαζί με τον Γιάννη Μηλιώκα, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο. Θα συμμετέχουν επίσης μαζί τους, το Μουσικό Συγκρότημα “Χορδές” του ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ.
Όταν κάποιοι ακολουθούν τον εύκολο δρόμο, κάποιοι άλλοι διαλέγουν ένα διαφορετικό μονοπάτι, που μπορεί να είναι πιο δύσκολο και ανηφορικό, αλλά έχει ουσία κι αξία. Όπως μας τόνισε ο κ. Πλιάτσικας, θεωρεί τιμή του ότι τους κάλεσαν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια της αλληλεγγύης να κάνουν αυτή τη συναυλία και θεωρεί, όπως ανέφερε “ότι όσο ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ενεργές ψυχές, ζωντανές, με φλόγα, μπορούμε να χαμογελάμε και να εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι, παρά τους δύσκολους δρόμους που υπάρχουν μπροστά μας”.
Και συνέχισε λέγοντάς μας, ότι η αλληλεγγύη είναι υπόθεση όλων, όσων έχουν ακόμα δημιουργικές ψυχές κι αυτό το κάνουν, όχι ως διεκπεραίωση, αλλά είναι μια πράξη που θρέφει την ψύχη τους. Όταν δε, αναρωτηθήκαμε αν η μουσική κι η αλληλεγγύη έχουν σχέση, μας απάντησε μ΄ έναν αποστομωτικό τρόπο: ότι η μουσική έχει σχέση με όλα. Είναι η εναγώνιος προσπάθεια που κάνει ο άνθρωπος εδώ και αιώνες να αγγίξει κάτι από το Θεό, όπως κι αν τον ονομάζει ο καθένας. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που η μουσική ταρακουνά τόσο την ψυχή μας. Αυτό -κατά τον κ.Πλιάτσικα- συμβαίνει γιατί είναι μία ανάγκη του ανθρώπου να αγγίξει κάτι από το Όλον.
Αλλά δεν σταματήσαμε εκεί τις ερωτήσεις μας και περιπλανώμενοι στον χώρο, στο στέκι της Ευριπίδου 49 στον Πειραιά, μιλήσαμε και με τον κ. Κώστα Καρρά, συντονιστή της “Αλληλεγγύης Πειραιά”, ο οποίος μας πληροφόρησε για κάτι μοναδικό και ριζοσπαστικό θα έλεγε κανείς, πέρα από καινοτόμο. Πιο συγκεκριμένα μας είπε, “προσπαθούμε να στήσουμε ένα τοπικό εναλλακτικό νόμισμα, το οποίο θα είναι και η λειτουργία της Αλληλεγγύης Πειραιά και έχουμε καταγράψει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σαν Αλληλεγγύη. Με βάση το χρόνο που καταναλώνει ο καθένας εδώ ανταμείβεται με το νόμισμά μας, το οποίο εμείς το ονομάζουμε ‘Πόρτο’ . Ανάλογα με το πόσο χρόνο θα δραστηριοποιούνται εδώ, θα παίρνουν και τα αντίστοιχα ‘Πόρτο’ και θα επιλέγουν οι ίδιοι τα τρόφιμα που χρειάζονται”. Ρωτώντας τον λοιπόν, πώς προέκυψε μια τέτοια ιδέα και πώς μπήκε στη διαδικασία υλοποίησής της, μας είπε χαρακτηριστικά “είναι μία γενική ιδέα που στηρίζεται στην Τράπεζα Χρόνου και στο νόμισμα. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πάντρεμα αυτών των δύο. Η ουσία είναι ότι προσπαθούμε να το έχουμε με βάση την οικονομία της ‘Αλληλεγγύης’ και της αλληλεγγύης και όχι με τα γνωστά ευρωπαϊκά μοντέλα πιστωτικού χρήματος”.
Το τέλος της περιπλάνησής μας ήρθε όταν συναντήσαμε την κ. Καίτη Μενδώνη, η οποία μας πληροφόρησε ότι το Δίκτυο Αλληλεγγύης Πειραιά συμπληρώνει τρία χρόνια δράσης. “Ξεκίνησε στην καρδιά της κρίσης, στην αρχή ήμασταν 15-20 άτομα, σήμερα είμαστε πάνω από 300, με έναν σκληρό πυρήνα υπερδραστήριων, γύρω στους 100 ανθρώπους”. Η Αλληλεγγύη Πειραιά αποτελεί παράδειγμα, καθόσον ασχολείται και δραστηριοποιείται γύρω από καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, μάλιστα προσπαθεί να καλύπτει ένα σεβαστό μέρος τους: με την τροφή, με την δωρεάν νομική υποστήριξη, την παιδεία, τα πολιτιστικά δρώμενα, με τα κινήματα, τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς, στον αντιφασιστικό αγώνα, όπως και στο κίνημα υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, στο οποίο μάλιστα έχει επιτευχθεί σπουδαία δουλειά, με την αποστολή δεμάτων στη Μυτιλήνη, στην Κω, στη Δήλο και στη Λέρο. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι σχεδιάζουν μια ομάδα υποδοχής για τους πρόσφυγες που κατεβαίνουν στον Πειραιά…
Κλείνοντας, μπορώ να πω ότι η επίγευση αυτής της πρώτης γνωριμίας μας είναι πολύ γλυκιά. Ο συνδυασμός της αλληλεγγύης και της μουσικής μας φέρνει πιο κοντά… στους ήχους της βροχής, εκεί που η γη ξεδιψά και το νερό ποτίζοντάς την μας δίνει ελπίδα, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και ζουν με το εμείς, το εγώ μοιάζει σχεδόν ύβρις.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.