Διαφθορά, δωροδοκίες, οικονομική κακοδιαχείριση και καταγγελίες για τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία κινδυνεύει με διάλυση. Ενώ εμπορικά το ποδόσφαιρο της Ταϊλάνδης περνά τις καλύτερες μέρες του, οι παθογένειές του κοντεύουν να το τινάξουν στον αέρα. Παθογένειες που, σε ορισμένα σημεία, θυμίζουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Έστω και σε πιο… light επίπεδο.
Στην Ταϊλάνδη το ποδόσφαιρο παραμένει το πιο δημοφιλές σπορ, συνεχίζοντας μία παράδοση που ξεκίνησε από το 1897. Το 1916 ο Βασιλιάς ίδρυσε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, υπό το άγρυπνο βλέμμα του παλατιού. Η Ένωση μπήκε στη FIFA το 1925, παρότι για πολλά χρόνια ελεγχόταν από το στρατό.
Πριν τρία χρόνια, η Πρέμιερ Λιγκ Ταϊλάνδης αναμορφώθηκε, συγκεντρώνοντας 18 ομάδες και αρκετούς σπόνσορες. Πέρυσι, οι αγώνες είχαν σχεδόν 5000 θεατές ανά ματς και κάθε παιχνίδι είχε τηλεοπτική μετάδοση. Προσωπικότητες όπως ο Ρόμπι Φάουλερ και ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, που αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στη χώρα, καθώς και το στρωμένο στάτους κάποιων συλλόγων, όπως η Μουανγκτόνγκ Γιουνάιτεντ και η Μπουριράμ, «προσελκύουν» ακόμα περισσότερο κόσμο. Ουσιαστικά, το ποδόσφαιρο της χώρας βρίσκεται στην καλύτερη εμπορική φάση του. Ωστόσο, η ύπαρξη της ίδιας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FAT) απειλείται…
Ο λόγος είναι η έρευνα που διεξάγεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με άνθρωπο από την επιτροπή διαφθοράς να μιλά με σκληρά λόγια για τις διεργασίες που γίνονται στην Ομοσπονδία. Ως δημόσιος οργανισμός υπό την επιτήρηση του παλατιού και από τη στιγμή που λαμβάνει δημόσιες επιχορηγήσεις, η FAT δεν επιτρέπεται να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το μοντέλο όμως που έχει επιβάλει η Πρέμιερ Λιγκ Ταϊλάνδης είναι καθαρά κερδοσκοπικό και είναι πολύ πιθανόν με εντολή δικαστηρίου να έχει… μπελάδες και η Ομοσπονδία.
Ο πρόεδρος της FAT, Βοραβί Μακούντι έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, αφού είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία και στο παρελθόν. Η FIFA, της εκτελεστικής επιτροπής της οποίας αποτελεί στέλεχος από το 1997, τον είχε κατηγορήσει για διασπάθιση 860.000 δολαρίων σε έργα υποδομής, αλλά σε εκτάσεις που άνηκαν στον ίδιο. Είχε αρνηθεί ό,τι του είχαν προσάψει, ενώ σε δύο συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε έκανε το ίδιο για τις κατηγορίες σχετικά με την Ομοσπονδία: Παράνομο κέρδος, απάτη και κακοδιαχείριση. Η Επιτροπή Προστασίας από τη διαφθορά του ζήτησε εξηγήσεις για τις οικονομικές δραστηριότητες της Ομοσπονδίας τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Και κάπου εδώ ξεκινά το μακρύ κουβάρι της γραφειοκρατίας…
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπάγεται στην Αθλητική Αρχή της Ταϊλάνδης. Όταν όμως η Επιτροπή τους ζήτησε να επιβλέπουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες, εκείνη απάντησαν ότι αυτά τα ζητήματα απασχολούν μόνο την ίδια την Ομοσπονδία. Η διαχείριση των οικονομικών πέρασε στην εταιρεία Siam Sport για πολλά χρόνια, μέχρι αυτή να αποσυρθεί λόγω της αμφισβήτησης από τους συλλόγους. Λεπτομέρεια: στην εν λόγω εταιρεία άνηκε ο σύλλογος πρώτης κατηγορίας Μπουριράμ Γιουνάιτεντ! Τα έσοδα που λάμβανε η Ομοσπονδία από τη διοργάνωση της Πρέμιερ Λιγκ δεν αποκαλύπτονταν ποτέ στις ομάδες, οι οποίες έπαιρναν χρήματα ανάλογα με τις αποφάσεις της FAT. Χωρίς κανείς να μπορεί να ελέγξει αν δίνει όσα τους αναλογούν…
Εάν ο Μακούντι καταθέσει όλα τα έγγραφα που του έχουν ζητήσει και αποδεχθεί ότι η Ομοσπονδία έβγαζε κέρδος και φοροδιέφευγε, τότε μπορεί να υπάρξει μέχρι και οριστικό λουκέτο της! Στην απέναντι όχθη, ο Μακούντι τονίζει ότι δεν έκανε κάτι που να παρεμβαίνει τους νόμους και τους κανονισμούς. Ο Σουφακάι Γιαϊσμούτ, μέλος της Επιτροπής, τονίζει ότι στην ποδοσφαιρική εταιρεία που έχει συσταθεί, ο Μακούντι έχει 5.625 μετοχές από τις συνολικές 12.500! Την ίδια στιγμή, Νοτιοκορεατική εταιρεία απειλεί με μηνύσεις, καθώς της είχε ανατεθεί ο έλεγχος των εμπορικών δικαιωμάτων της FAT, μόνο που η Ομοσπονδία δεν κράτησε ποτέ τις δεσμεύσεις της. Όπως ισχυρίζεται η Επιτροπή, η εταιρεία κατέθεσε 29 εκατομμύρια μπαχτ στον λογαριασμό της Ομοσπονδίας, τα οποία μετά από λίγες μέρες εξαφανίστηκαν, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να απαντήσει για το που πήγαν!
Προβλήματα με την Ομοσπονδία έχουν και οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές. Η FAT νίπτει τας χείρας της σε υποθέσεις οφειλών, παρότι αρκετοί έχουν προσφύγει στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA και έχουν δικαιωθεί. Συμβόλαια σπάνε, χρήματα δεν δίνονται ποτέ και κανείς δεν ασχολείται. Παράλληλα, υπάρχουν κατηγορίες για δωροδοκίες ατζέντηδων σε προπονητές προκειμένου να προωθούν τους πελάτες τους!
Η κατάσταση που επικρατεί λοιπόν στο ποδόσφαιρο της χώρας έχει παθογένειες που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν. Μία λύση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πιντ Νγκάρμπρινγκ, ο οποίος είναι και επικεφαλής οπαδικού γκρουπ, είναι η αντιγραφή του ιαπωνικού μοντέλου. Ωστόσο, χρειάζονται ριζικές αλλαγές και μάχη με το καθεστώς που έχει ριζώσει για τα καλά στην Ταϊλάνδη.
Αναδημοσίευση από othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.