Με το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Special Jury Award) διακρίθηκε το ντοκιμαντέρ «Λάντλοου, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» («Ludlow, Greek Americans in the Colorado Coal War»), στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Workers Unite! Film Festival 2017», το οποίο διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Του Αχιλλέα Κουρεμένου

Φωτογραφία: Παραχώρηση της Φρόσως Τσούκα

«Συγχαρητήρια! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε πως η ταινία σας κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής» για το 2017, έλεγε η ανακοίνωση του φεστιβάλ. «Η προβολή της ταινίας σας στο πλαίσιο του φεστιβάλ ήταν μεγάλη χαρά για εμάς και ευελπιστούμε να φιλοξενήσουμε δουλειές σας και στο μέλλον».

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Τετάρτη, ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με την κ. Φρόσω Τσούκα, μέλος της εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές», παραγωγό του ντοκιμαντέρ. Η κ. Τσούκα ήταν εκείνη που διεξήγαγε και την έρευνα για το «Λάντλοου».

«Το έχουν δεχθεί πολύ καλά στην Αμερική, καθώς η ιστορία του Λάντλοου είναι εξαιρετικά σημαντική για την ίδια την αμερικανική Ιστορία», τόνισε η κ. Τσούκα.

Η ίδια ανέφερε πως η προβολή συγκέντρωσε δεκάδες θεατές, κυρίως Αμερικανούς, γιατί οι Ελληνες της Νέας Υόρκης είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν σε παλαιότερη παρουσίαση, στις 9 Μαρτίου του 2017. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε τα πολύ θετικά σχόλια του κοινού.

«Είναι δοσμένο μέσα από τα μάτια των ανθρακωρύχων, έχει αποφύγει την συνήθη αποξένωση από το θέμα που υποπίπτουν τα ντοκιμαντέρ», σημείωσε η κ. Τσούκα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που «τους αρέσει πάρα πολύ, τους συγκινεί, τους αγγίζει». «Είναι ο αγώνας ανάμεσα στο καλό και το κακό. Και, στην περίπτωσή μας, είναι σαφής η διάκριση για το ποιος συνιστά το καλό και ποιος το κακό», πρόσθεσε στον «Ε.Κ».

Το συγκριμένο φεστιβάλ είναι ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα εργατικά φεστιβάλ ολόκληρης της Αμερικής. Οργανώνεται και στηρίζεται οικονομικά από το Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY) με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμπές», ενός οργανισμού που σκοπό έχει τη μελέτη και προώθηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής.

Η κ. Τσούκα μας ενημέρωσε πως πρόσφατα, τον Ιούνιο, παραβρέθηκε στο Λάντλοου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων από την εξέγερση και έπειτα από πρόσκληση του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Η προβολή του ντοκιμαντέρ εκεί πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο των ανθρακωρύχων στο Τρινιντάντ και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.

«Ηταν το πιο προσηλωμένο κοινό όλων των προβολών που έχουν πραγματοποιηθεί σε Ελλάδα και Αμερική», τόνισε η κ. Τσούκα, η οποία πρόσθεσε πως το «Λάντλοου» θα λάβει μέρος τον Σεπτέμβριο σε ένα ακόμα φεστιβάλ, στο Κολοράντο (International Documentary Festival DocuWest, Denver, Colorado, September 13-17 2017).

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει αποσπάσει συνολικά 4 κινηματογραφικά βραβεία, αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και των άλλων εταιρειών άνθρακα και που μαζί με χιλιάδες άλλους ξεσηκώθηκαν παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.

Ο Πόλεμος του Ανθρακα του Κολοράντο, 1913-14, αναφέρεται σε τρία σημαντικά ιστορικά γεγονότα: την Απεργία του Λάντλοου (Σεπτέμβριος 1913- Δεκέμβριος 1914), τη Σφαγή του Λάντλοου (20 Απριλίου 1914) και τον Πόλεμο των 10 Ημερών (22 Απριλίου – αρχές Μαϊου 1914).

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//