Με αυτή την ταινία προσπαθώ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδομήσω τον ευρωπαϊκό τρόπο που βλέπουν τους πρόσφυγες.
Στην ευρωπαϊκή ιστορία, η δημιουργία και η επιβολή στερεότυπων προκαταλήψεων δημιουργεί μια απειλητική ηχώ.

Ο Άκι Καουρισμάκι (Aki Olavi Kaurismäki) γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1957 στη Φινλανδία. Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε όταν άρχισε να σκηνοθετεί μαζί με τον αδερφό του Μίκα Καουρισμάκι. Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 1983, ήταν μια μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι “Έγκλημα και Τιμωρία”. Το 2002 έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του “Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν”, η οποία του χάρισε ένα μεγάλο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το 2011 σκηνοθέτησε το “Λιμάνι της Χάβρης” κερδίζοντας 15 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ ενώ η ταινία ήταν υποψήφια και για άλλα 18. Το 2012, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Άκι Καουρισμάκι και ο ίδιος ήταν επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, προβλήθηκαν 11 ταινίες του διάσημου σκηνοθέτη και σεναριογράφου.

Το μινιμαλιστικό του ύφος είναι το σήμα κατατεθέν του στις ταινίες του. Στο έργο του γενικότερα είναι πανταχού παρόντα τα διακριτικά στοιχεία της φινλανδικής κουλτούρας, παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι ξένοι θεατές τα αναγνωρίζουν. Στις ταινίες του αναφέρεται σε αθάνατα έργα της φινλανδικής λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και φυσικά της ποπ μουσικής.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης όμως δεν σταματά εδώ την καριέρα του, αφού φέτος σκηνοθέτησε την ταινία “Η άλλη όψη της ελπίδας” η οποία ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρόκειται για την δεύτερη ταινία μιας άτυπης τριλογίας η οποία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε 2017. Μάλιστα η ταινία προβλήθηκε στην τελετή λήξης του φετινού δικού μας 22ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα.

Η ταινία αναφέρεται στον Βίκστρομ, ο οποίος είναι ένας πλασιέ που εγκαταλείπει γυναίκα, σπίτι και δουλειά. Κερδίζοντας μια καλή παρτίδα πόκερ, ανοίγει ένα εστιατόριο στο οποίο προσλαμβάνει μερικούς… αντισυμβατικούς υπαλλήλους, ανάμεσά τους και τον Σύρο πρόσφυγα Καλέντ.

  Ο Άκι Καουρισμάκι για την “Άλλη όψη της ελπίδας”

“Με αυτή την ταινία προσπαθώ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδομήσω τον ευρωπαϊκό τρόπο που βλέπουν τους πρόσφυγες: είτε ως θλιβερά θύματα είτε ως αλαζονικούς οικονομικούς μετανάστες που εισβάλλουν στις κοινωνίες μας, απλώς για να κλέψουν τις δουλειές μας, τις συζύγους μας, τα σπίτια μας και τα αυτοκίνητά μας. Στην ευρωπαϊκή ιστορία, η δημιουργία και η επιβολή στερεότυπων προκαταλήψεων δημιουργεί μια απειλητική ηχώ. Παραδέχομαι ότι η Άλλη όψη της ελπίδας είναι, σε κάποιο βαθμό, μια ταινία που προσπαθεί χωρίς επιμονή να επηρεάσει τις απόψεις και τις θέσεις των θεατών της, προσπαθώντας παράλληλα να χειραγωγήσει τα συναισθήματά τους για να επιτύχει τον στόχο της. Επειδή τέτοιες προσπάθειες συνήθως αποτυγχάνουν, αυτό που θα παραμείνει είναι, ελπίζω, μια σωστή και ελαφρώς μελαγχολική ιστορία που περιβάλλεται από χιούμορ, όμως με μια άλλη ματιά είναι μια σχεδόν ρεαλιστική ταινία για ορισμένες μοίρες, τώρα, σε αυτόν τον κόσμο, σήμερα”.

Η Άλλη Όψη της Ελπίδας 

Toivon Tuolla Puolen / The Other Side of Hope 

Φινλανδική ταινία – Έγχρωμη
Σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι
Ηθοποιοί: Σάκαρι Κουοσμάνεν, Σέρβαν Χάτζι, Γιάνε Χιτιάινεν
Είδος: Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 100′

“Άλλη όψη της Ελπίδας” προβάλλεται από τις 12 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή της AMA Films.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//