Στις 21 Απριλίου ο εικαστικός Φώτης Καραγεωργίου πραγματοποιεί  στην Κοζάνη τα εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών του έργων, που βασίζονται σε στίχους του Νικόλα Άσιμου, από τραγούδια όπως ο “Μηχανισμός”, επιλέγοντας συμβολικά μια μαύρη μέρα για τη χώρα. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί σε παλιά αποθήκη του ΟΣΕ στην γενέτειρα του Άσιμου, αλλά και του Φ. Καραγεωργίου, τιτλοφορείται ως “Γιουσουρούμ” και στόχος της όπως μας είπε είναι να έχει αντίκτυπο στον κόσμο, να τον προβληματίσει, να τον βάλει στη διαδικασία να πάρει θέση.

“Το γιουσουρούμ είναι το αλισβερίσι που γίνεται μεταξύ κοινωνικών ομάδων, πλούσιων και φτωχών. Είναι το κοινωνικό deal”, λέει ο Φ. Καραγεωργίου. Το Γιουσουρούμ επίσης είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά κομμάτια της αντίληψης που είχε για τα πράγματα ο Νικόλας Άσιμος. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με διλήμματα όπως “μπαίνεις ή δεν μπαίνεις στο σύστημα”.

Η συγκυρία που επιλέγεται να προβληθεί η έκθεση, σε συνδυασμό με τον εξ ορισμού κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα των έργων, φαντάζει ιδανική, δεδομένης παράλληλα της σημερινής κοινωνικής κατάστασης. Από την άλλη για τον Φ. Καραγεωργίου είναι αφενός η συνέχιση δημιουργίας κοινωνικών γλυπτών, όπως την είχε εδραιώσει ο Γιόζεφ Μπόις, αφετέρου η επιστροφή σε μια επιθυμία που γεννήθηκε παλιότερα. “Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν πράγματα που αφήνουν και τα ξαναπιάνουν. Πριν κάποια χρόνια διαβάζοντας τους στίχους του Άσιμου, εμπνεύστηκα από αυτούς και είχα τη σύλληψη. Τώρα ήρθε η ώρα να την πραγματοποιήσω”. Χρειάστηκε αρκετός κόπος για να τα καταφέρει. “Δυσκολεύτηκα να βρω ανθρώπους που πρόθυμους να συνδράμουν οικονομικά. Ένιωσα κατά κάποιο τρόπο την απαξίωση που είχε νιώσει ο Άσιμος. Νομίζω ότι δεν καταλάβαιναν τι ήθελα να κάνω. Δεν έβλεπαν ποια θα ήταν η ανταπόδοση που θα είχαν”. Αντίθετα, παλιότερα στην Κοζάνη, για τη συναυλία τραγουδιστή… πίστας, είχε κινητοποιηθεί σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος.

fotis

Ο Φώτης Καραγεωργίου φυτεύει μικρές ελιές σε στρατιωτικά κράνη στο πλαίσιο εικαστικής εγκαταστάσης που έγινε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Τελικώς λεφτά βρέθηκαν, αφού πρώτα βρέθηκαν άνθρωποι που πίστεψαν στο έργο και έτσι ο κόσμος της Κοζάνης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα σπάνιο έργο. “Είναι μια πρόκληση. Με ενδιαφέρει να δω ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου εδώ, που δεν είναι μαθημένος σε αυτό το είδος Τέχνης”, λέει ο Φ. Καραγεωργίου που έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να φιλοξενηθεί το έργο και στην Αθήνα. “Άλλωστε και η πορεία του Άσιμου από την Κοζάνη ξεκίνησε”. Από την άλλη είναι ένα ακόμα βήμα προς τη διαμόρφωση της σχέσης που θέλει να έχει η πόλη με τον Άσιμο. “Ο κάθε τόπος έχει τα αξιοθέατα του και καλά κάνει και τα προβάλλει. Υπάρχουν όμως ορισμένες μοναδικές προσωπικότητες. Και ο Άσιμος ήταν μία από αυτές. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα από τους τοπικούς φορείς και σίγουρα μια καλύτερη διαχείριση του πολιτιστικού του έργου”.

Στην προετοιμασία για το πρότζεκτ του Φ. Καραγεωργίου συμμετείχε και η οικογένεια του Ν. Άσιμου, ειδικά ο αδερφός του Δημήτρης Ασιμόπουλος. “Του άρεσε η ιδέα, την βρήκε πρωτότυπη και από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα μου”, λέει ο Φ. Καραγεωργίου. Ευχαρίστησε ακόμα για τη βοήθειά του τον Δημήτρη Βασιλειάδη από την B-Otherside Records, η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες τον δίσκο “Αρνήθηκα Πολλά” με ανέκδοτα τραγούδια του Άσιμου, ενώ είχε προσκαλέσει στην παρουσίαση του άλμπουμ τον Φ. Καραγεωργίου. Η έκθεση «Γιουσουρούμ» θα γίνει στην παλιά αποθήκη του ΟΣΕ στην Κοζάνη και θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//