Εδώ και λίγες μέρες, πολύχρωμες ομπρέλες ανάμεσα σε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού έχουν γίνει το νέο σύμβολο αντίστασης. Όλα αυτά εδράζονται στο Χονγκ Κονγκ, όπου διαδηλωτές του “ Occupy Central” -ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται φοιτητές και μαθητές με κίτρινες κορδέλες, των οποίων το χρώμα έχει σηματοδοτήσει τον αγώνα- ζητούν εκλογική αυτονομία του Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο.

Οι ομπρέλες δεν εμφανίστηκαν ως μία νέα στυλιστική επιλογή της νέας τάξης πραγμάτων, μα βγήκαν τυχαία από τις τσάντες των διαδηλωτών, επειδή τις χρησιμοποιούν και τις χρειάζονται καθημερινά λόγω των απότομων καιρικών αλλαγών. Σα θεατρικός παραλληλισμός πολιτικών κειμένων, μοιάζουν να μας δείχνουν τον πιο λογικό δρόμο αντίστασης. Πορευόμαστε και συντονίζουμε τους αγώνες μας με ό,τι έχουμε.

10580079_10152751345972497_7417729884185314058_n

Κάποτε η μαμά μου, μου είχε πει : « Μην προσπαθείς να φτιάξεις τη ζωή σου με όσα σου λείπουν, μα με όσα ήδη έχεις». Κάτι τέτοιες στιγμές, αποδεικνύεται πως απλοί άνθρωποι που δεν κάθονται στο φωτεινό θρόνο της γνώσης, επηρεάζουν εξίσου την πολιτική και φτιάχνουν πολιτική με τον δικό τους καθημερινό τους αγώνα. Μία τέτοια γεύση μας δίνει και το κίνημα του Χονγκ Κόνγκ. Πάνω από ογδόντα χιλιάδες άτομα που δεν υποχωρούν ακόμα και υπό την απειλή στρατιωτικής παρέμβασης.

Αν και το συγκεκριμένο κίνημα, θυμίζει λίγο «Αγανακτισμένους» που όπως αποτυπώθηκε στην πορεία, χωρίς πολιτική κατεύθυνση δε μπορούν να παραμείνουν παρά μερικές χιλιάδες άτομα που φωνάζουν συνθήματα και μετά από πέντε μέρες φεύγουν. Στον αντίποδα, η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ έχει προκαλέσει την παγκόσμια ανησυχία με τις επιταγές της Αμερικής και της Αγγλίας , να παραμείνουν ειρηνικοί οι διαδηλωτές αλλά έχει εγείρει και έναν κύκλο αλληλεγγύης από την Ταιβάν αλλά και από την ίδια τη χώρα, αφού άλλοι διαδηλωτές στηρίζοντας το κίνημα, έρχονται σε επαφή με το Γραφείο Οικονομίας, Εμπορίου και Πολιτισμού ζητώντας να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους.

Αν και το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται άπειρα χιλιόμετρα μακριά μας, η διεκδίκηση των υποτυπωδών δικαιωμάτων της αυτονομίας και της δημοκρατίας, της δυνατότητας επιλογής του ποιος θα σε κυβερνά ( διότι με το πλαίσιο που προτείνει η Κίνα, θα ελέγχει η ίδια ποιος θα κυβερνά το Χονγκ Κονγκ) αφήνει το άρωμά της μέχρι την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου η υποσκάπτουσα διαπλοκή διακρατικών πολιτικών συστημάτων στερεί την ελευθερία των πολιτών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλλον τους.

161290-screen_shot_2014-09-29_at_11.15.00_p.m.

Κάτι τέτοιες στιγμές που τα αιτήματα είναι ίδια, τα συναισθήματα και η αντίσταση κοινά, φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ η μικρότητα του φασισμού, φαίνονται πιο ηλίθιοι από ποτέ οι κυβερνώντες και αναδεικνύεται η δύναμη του λαού. Κανείς δεν αντιλέγει ότι σε πέντε μέρες μπορεί και αυτοί να φύγουν χωρίς να έχουν καταφέρει να αλλάξουν κάτι. Όμως, για όσους η ανατροπή δεν είναι ουτοπία, όλα τα κινήματα είναι ψήγματα για το πώς θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Με τις συλλήψεις και την καταστολή. Με τα δακρυγόνα και την προπαγάνδα. Με τους διαβασμένους και τους αδιάβαστους, τους συνειδητοποιημένους και τους ασυνείδητους μας. Χωρίς να έχουμε ένα σαφέστατο πλάνο γιατί τα πάντα μεταβάλλονται. Μέρα με τη μέρα. Με μάτια αμυγδαλωτά και μάτια σχιστά. Μαύροι, λευκοί και κίτρινοι. Με αυταπάρνηση και πάθος. Με το φόβο και την ανασφάλεια. Με το πείσμα και το θάρρος μας. Με κουκούλες , κασκόλ και ομπρέλες…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//