Τις πρώτες καταδίκες εναντίον αστυνομικών για τη βία που άσκησαν εναντίον διαδηλωτών των «κίτρινων γιλέκων» από την αρχή του κινήματος τον Νοέμβριο του 2018 ανακοίνωσε δικαστήριο του Παρισιού.
Αστυνομικός της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή έριξε ένα κομμάτι πεζοδρομίου προς τους διαδηλωτές σε πορεία την 1η Μαΐου και ένας δεύτερος σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή και στην καταβολή 1.000 ευρώ, επειδή χαστούκισε έναν διαδηλωτή στη διάρκεια της ίδιας κινητοποίησης.
Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή πέντε μηνών φυλάκιση με αναστολή για τον πρώτο και τριών μηνών για τον δεύτερο. Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε να μην εγγράψει τις ποινές στο ποινικό μητρώο των αστυνομικών, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους.
Βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δείχνει τον πρώτο αστυνομικό, ο οποίος είναι περιστοιχισμένος από συναδέλφους του, να πιάνει ένα κομμάτι πεζοδρομίου, να παίρνει φόρα και να το ρίχνει εναντίον των διαδηλωτών. Στις εικόνες δεν φαίνεται πού προσγειώθηκε.
Σε άλλο βίντεο ακούγονται οι προσβολές που εκτοξεύει ο δεύτερος αστυνομικός. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι χαστούκισε τον διαδηλωτή όταν αυτός τον έβρισε, κάτι που εκείνος διαψεύδει.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 7 Νοεμβρίου από την εισαγγελία του Παρισιού, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 212 εσωτερικές έρευνες. Από αυτές οι 54 τέθηκαν στο αρχείο και 18 οδήγησαν στην έναρξη ποινικής διαδικασίας.
«Τίποτα δεν είναι όπως ήταν»
Από την έναρξη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν ένα χρόνο πλήθος διαδηλωτών έχουν καταγγείλει «την αστυνομική βία» και κάποιοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 24 «κίτρινα γιλέκα» έχασαν τα μάτια τους σε επεισόδια με την αστυνομία, που έχει χρησιμοποιήσει κάνουλες νερού, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες κατά των πολιτών στις κινητοποιήσεις.
«Τίποτα δεν είναι όπως ήταν» δήλωσε στο CNN ένα από τα θύματα που πλέον αποφεύγει τις κοινωνικές συγκεντρώσεις και προτιμά να βγαίνει έξω όταν είναι σκοτεινά. «Οι άνθρωποι σε κοιτάζουν επίμονα, σε βλέπουν είτε ως θύμα είτε ως ταραχοποιό» εξηγεί ο ίδιος επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται τόσο για ψυχολογικό τραύμα όσο και αισθητικό.
«Μερικές φορές τρομάζω από ανθρώπους που εμφανίζονται ξαφνικά δίπλα μου», λέει ένας 39χρονος οικοδόμος, καθώς έχει περιοριστεί η ορατότητα του και δυσκολεύεται αρκετά στην καθημερινότητά του αφού αναγκάστηκε να κάνει 20 ράμματα στο μάτι του.
Επίσης, στο ίδιο δίκτυο ένας 27χρονος άνεργος περιγράφει τη στιγμή που χτυπήθηκε από σφαίρα καουτσούκ λέγοντας ότι κατάλαβε πως κάτι τρομερό είχε συμβεί, όταν ένιωσε ζεστό αίμα να βγαίνει από το αριστερό του μάτι. Ο ίδιος τονίζει πως ο τραυματισμός του έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά.
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα τη στάση της αστυνομίας και τον περασμένο Ιούνιο διέταξε την αναθεώρηση των αστυνομικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των διαδηλωτών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και CNN, από την Εφ.Συν.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.