Σε νέο χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Γλυφάδας θα στεγαστεί σύντομα το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), καθώς αναγκάζεται, ύστερα από την απαίτηση της Ελληνικό Α.Ε. και του υπουργείου Ανάπτυξης, να αποχωρήσει από το πρώην αεροδρόμιο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης κτισμάτων.

Στα 8,5 χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω εθελοντών σε περισσότερους από 75.000 πολίτες. Ο εθελοντής καρδιολόγος Γιώργος Βήχας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον ψυχικό πόνο που προκαλεί στους εθελοντές η μεταστέγαση της δομής χάρη στην οποία καταγράφηκε το δράμα των ανασφάλιστων πολιτών στη σύγχρονη Ελλάδα.

Τελεσίγραφο

Το ΜΚΙΕ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης που δεν απάντησε στο αίτημά του για μετεγκατάσταση, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του μετά το τελεσίγραφο της Ελληνικό Α.Ε. στις αρχές του έτους για την αποχώρηση της αυτοοργανωμένης δομής. «Ο χώρος, αντί για δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο, για τον οποίο αγωνίστηκε και το εξέφρασε και στο όνομά του (Μητροπολιτικό ΚΙΕ), μετατρέπεται σε ιδιωτικό χώρο εκμετάλλευσης προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και για καζίνο εντός οικιστικής ζώνης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για την επένδυση.

Το ΜΚΙΕ σημειώνει ότι στο αίτημά του για παροχή χώρου φιλοξενίας ανταποκρίθηκαν οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, όχι όμως ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Εκτός από τις ευχαριστίες προς τον Δήμο Γλυφάδας, το ΜΚΙΕ κάνει ακόμη λόγο για υψηλής ποιότητας συνεργασία, όπως και για επίδειξη του απαραίτητου σεβασμού στη λειτουργική ανεξαρτησία του και τις αρχές του. Σύντομα θα στεγαστεί σε κτίριο μαζί με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Γλυφάδας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

«Φεύγουμε από έναν χώρο όπου ζήσαμε ιδιαίτερες στιγμές. Την ημέρα που θα γκρεμιστεί θα είναι σαν να γκρεμίζεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας που αφορά τους ανασφάλιστους στην Ελλάδα. Στο ιατρείο έρχονταν καρκινοπαθείς που έψαχναν για φάρμακα, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι προσφορές σε φάρμακα και άλλα είδη από πολίτες άλλων χωρών», μας είπε ο κ. Βήχας.

Αρνηση βραβείου

Το ΜΚΙΕ, που έχει βραβευτεί για τη δράση του από διεθνείς οργανισμούς, είχε απειληθεί με έξωση και το 2018. Το 2015 αρνήθηκε να παραλάβει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το οποίο προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους εθελοντές να στηλιτεύουν τότε την Ε.Ε. για υποκρισία, καθώς οι πολιτικές λιτότητας ήταν που προκάλεσαν την ανάγκη ύπαρξής του.

Παρά την τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ, παραμένει σημαντικός ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται καθημερινά, ενώ η λειτουργία του συνεχίστηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα και στην περίοδο του lockdown λόγω κορονοϊού.

«Ανθρωποι ανασφάλιστοι που το 2012-13 ντρέπονταν να έρθουν στο ΜΚΙΕ δεν ήθελαν να γυρίσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας αφού άλλαξε το νομικό πλαίσιο. Το προφίλ των ασθενών σήμερα είναι διαφορετικό: δεν έρχονται μόνο ανασφάλιστοι αλλά και ασφαλισμένοι που αδυνατούν να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα», καταλήγει ο κ. Βήχας.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην Εφημερίδα των Συντακτών

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//