Στα ιδιαίτερα έθιμα και την περίεργη ζωή των γυναικών της πόλης Τιχουάνα και της φυλής των Μασάι μας ξεναγεί” η στήλη “Κορώνα-Γράμματα”
Οι γυναίκες της Τιχουάνα
Σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτείες του Μεξικό, στο βορειότερο πέρασμα για τις ΗΠΑ, εκεί που το Σαν Ντιέγκο δεν απέχει παρά λίγα λεπτά από τις φτωχογειτονιές της πόλης Τιχουάνα, οι γυναίκες φαίνεται πως αποτελούν το αληθινό σύμβολο της εξουσίας.
Γνωστές για τη θέληση και τη δύναμή τους, οι γυναίκες της Τιχουάνα, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελούν το αντίπαλον δέος στην πατριαρχία. Η παραδοσιακή φορεσιά τους, κεντημένη με δαντέλα και μαύρο βελούδο, σε συνδυασμό με τον στολισμό τους, τους έχει αποδώσει συχνά τον χαρακτηρισμό ως τις ομορφότερες ιθαγενείς στον δυτικό κόσμο.
Η ανεξαρτησία και η έντονη παρουσία των γυναικών της Τιχουάνα στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής προσελκύει το κοινωνιολογικό ενδιαφέρον, όταν η πολιτική στο Μεξικό εξακολουθεί να πραμένει -ως επί το πλείστον- αντρική υπόθεση. Η Juana Cata Romero αποτελεί σύμβολο στις τοπικές γυναικείες συνειδήσεις: ξεκίνησε τον 19ο αιώνα πουλώντας κεριά, για να καταλήξει -έχοντας “εκμεταλλευτεί” τον πραξικοπηματία στρατηγό Diaz- με πολλά πλούτη.
Έκτοτε, οι γυναίκες στην Τιχουάνα δεν έπαψαν να διατηρούν την οικονομική ανεξαρτησία τους. Σήμερα, ωστόσο, πάνω από 15.000 γυναίκες στην περιοχή εργάζονται στη σεξουαλική βιομηχανία. Όταν το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται συνεχώς, η Τιχουάνα έχει γίνει η “χωματερή” του νοτιοαμερικάνικου Σαν Ντιέγκο. Η πόλη την οποία “βάπτισαν” οι Αζτέκοι έχει γίνει κέντρο πορνείας, εκμετάλλευσης και εύκολου χρήματος. Η νομοθεσία, δε, δεν ποινικοποιεί τον αγοραίο έρωτα. Η πολιτεία εξάλλου φημίζεται για τον “φιλελεύθερο” χαρακτήρα της.
Με το αμερικάνικο όνειρο λίγα χιλιόμετρα μακρία, το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι πως αρκετές από τις γυναίκες της Τιχουάνα που εντάσσονται στην ερωτική βιομηχανία, δεν στοχεύουν στην οικονομική επιβίωσή τους, αλλά συχνά στην υλοποίηση εκπαιδευτικών στόχων, με σκοπό να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Μίνα Κωστοπούλου
Στην Αφρική θα πάω με τους Μασάι
Η φυλή των Μασάι συγκεντρώνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αρχικά, είναι μία από τις ελάχιστες εναπομείναντες φυλές ιθαγενών σε ολόκληρο των πλανήτη. Ζουν στην Αφρική, στην βόρεια Τανζανία και την Κένυα και αριθμούν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
Οι άντρες των Μασάι επιτρέπεται να παντρευτουν πολλές γυναίκες, αρκεί να μπορέσουν να τις συντηρήσουν. Αυτές, όμως, με τη σειρά τους έχουν το δικαίωμα να έρχονται σε επαφή με άλλους άντρες. Οι καρποί των περιπτύξεών τους ζουν και τρέφονται εντός της “νόμιμης” οικογένειάς τους.
Πολύ πριν επικρατήσει το stretching ως είδος piercing, οι Μασσαι στόλιζαν τα αυτιά τους με βαριά σκουλαρίκια, με αποτέλεσμα τα αυτιά τους να ξεχειλώνουν και να παίρνουν μορφή που πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας θα προκαλούσε απέχθεια, αλλά πλέον αποτελεί μόδα.
Στα κορίτσια που ανήκουν στη φυλή των Μασάι γίνεται κλειτοριδεκτομή και στα αγόρια περιτομή. Τα έθιμα αυτά συνεχίζονται, παρότι οι νομοθεσίες των χωρών όπου οι νομάδες Μασάι ζουν τα απαγορεύουν.
Για τους Μασάι οι 12 μήνες περικλύουν μέσα τους 2 έτη. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, έτσι, πόσο σχετικός είναι ο χρόνος και πόσο συμβατική είναι η μέρησή του.
Σε περιπτώσεις ασθενειών ή σε γιορτές οι Μασάι πίνουν το αίμα των αγελάδων και των βοδιών, ανοίγοντας μια τρύπα στο λαιμό τους και ρουφώντας το. Το αίμα θεωρείται ότι είναι καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αγελάδες είναι εξαιρετικά σημαντικά ζώα για τους Μασάι, καθώς με αυτές μετριέται ο πλούτος και η δύναμή τους. Οι αυτόχθονες αυτοί, φυσικά, δε γνωρίζουν την έννοια της ιδιοκτησίας και του χρήματος, αν και γίνονται πολλές προσπάθειες “εκπολιτισμού” τους.
Οι Αφρικανοί αυτόχθονες ντύνονται με υπέροχα υφάσματα και στολίζονται με όμορφα κοσμήματα που οι ίδιοι κατασκευάζουν με χάντρες. Περίφημος είναι ο χορός των Μασάι, κατά τη διάρκεια του οποίου εκπονούν άλματα που θυμίζουν άλματα ζώου της στέπας.
Πολύ θα θέλαμε να δούμε την Έλλη Κοκκίνου να χορεύει όντως τον χορό των Μασάι…
Μαρία Δελαγραμμάτικα
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.