Λόγια μεγάλων ποιητών μαζί μ’ εκείνα των σύγχρονων δημιουργών που τα μελοποίησαν, έγιναν χτες στον Σταυρό του Νότου μια τρυφερή αγκαλιά, που κράτησε σφιχτά τις πιο ανήσυχες και λυπημένες σκέψεις μας και τροφοδότησε όμως τις πιο ονειροπόλες.
Στη live τους εμφάνιση οι Usurum μια μπάντα που είναι ξεκάθαρο πλέον και μετά από 3 δίσκους, ότι έχει να πει κάτι με τον ήχο, τις λέξεις της και συνολικά με την οπτική της πάνω στην αισθητική, τραγούδησαν κομμάτια με στίχους από Νίκο Γκάτσο, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Ντίνο Χριστιανόπουλο και άλλους ποιητές. Κάποια από αυτά είναι τόσο δημοφιλή στο κοινό, που τα ήξερε λέξη προς λέξη.
Στη σκηνή εμφανίστηκε μαζί με την πενταμελή μπάντα (δύο κιθαρίστες, τραγουδιστής, κοντραμπασίστας, ντράμερ) και η Μάρθα Φριντζήλα. Μια καλλιτέχνη που εκτιμούν πολύ, αλλά κι εκείνη το ίδιο. Η Μ Φριντζήλα μίλησε για τη φροντίδα που δείχνουν στη δουλειά τους οι Usurum και είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή. “Τους συνάντησα πρώτη φορά στο μουσικό χωριό στο Πήλιο. Κατάλαβα ότι είναι βλαμμένα.. με την έννοια ότι έχουν βλάβη με αυτό που κάνουν, καθώς ήταν οι μόνοι που ασχολήθηκαν σοβαρά με την άσκηση που βάλαμε τότε στα σχήματα. Ήταν ένα στοιχείο που τους ξεχώρισε από άλλες μπάντες που ήταν πιο χύμα, με τις ρακές τους κτλ..”
Η συναυλία ξεκίνησε με το “Δώδεκα ακριβώς”, ένα δυναμικό τραγούδι από τον δίσκο “Μη και Δεν” και.. “ό,τι πιο κοντινό σε κάλαντα”, όπως είπε ο Κοσμάς Λαμπίδης. Ακολούθησε ό,τι πιο κοντινό στην Άνοιξη και εξίσου δυναμικό σε ρυθμό, με το τραγούδι του Θέμου Σκανδάμη “Άνοιξη”. Εκεί ξεχωρίσαμε έναν στίχο παραπάνω: “Τα δάκρυα ετούτα – τα τελευταία πικρά δάκρυα – στεγνώνουνε πάνω στα μάγουλά μου”.
Το γρήγορο τέμπο πέρα από κέφι, χάρισε και την κατάλληλη πάσα για χιούμορ. “Σα να σας παρανεβάσαμε”, είπε ο Κ. Λαμπίδης για να πει μετά και περιπαικτικά “Γιορτούλες..”. Το χιούμορ χαρακτήρισε συνολικά τη συναυλία. Όπως και τα ανεβοκατεβάσματα στο ρυθμό. Και στα συναισθήματα. Το καλό όμως με τους Usurum είναι ότι δεν σε ρίχνουν στα πατώματα.
Στο “Άκου” ένα τραγούδι για τον έρωτα στην εφηβεία και.. “την Μαρία από το Α2”, το ύφος του κομματιού έχει την ανεμελιά της ηλικίας και κάνει ακόμη και την απόρριψη να μοιάζει γλυκιά. Όπως γλυκά μένουν άλλωστε όλες οι αναμνήσεις, ως απόσταγμα του χρόνου πέρασε και αφαίρεσε όσο κάποτε έφεραν “δάκρυα πικρά να στεγνώνουνε πάνω στα μάγουλα”.
Συνεπώς καπνίσαμε, αλλά δεν καπνίσαμε πολύ. Και στο τέλος του live νιώθαμε ότι πράγματι θέλαμε να παίξουν κι άλλο. Συνέβαλε το εξαιρετικό κλείσιμο του παραδοσιακού κομματιού “Άρωμα” με ένα κομμάτι από την Κάτω Ιταλία. Τα έπαιξαν ταυτόχρονα, πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο, με την Μάρθα Φριντζήλα επί της σκηνής, η οποία τους έμαθε να τα παίζουν με αυτό τον τρόπο, αρμονικά.
Νωρίτερα, χαρκτήριζαν σαρκαζόμενοι ορισμένα από τα κομμάτια τους γκομενοτράγουδα. Μακάρι όμως να ήταν έτσι τα γκομενοτράγουδα. Σαν τη “σκέψη” που μιλά για όσα μένουν ανείπωτα: “Δεν άρθρωσα ούτε λέξη για τα πόδια σου – Κι ας περιμένω το δικό τους κάλεσμα – Κι ας νοσταλγώ ξανά τη ζέστη τους κάθε που χειμωνιάζει – Κι ας νοσταλγώ.”
Κάποια τα χαρακτήριζαν ανάλαφρα. Μακάρι όμως να ήταν έτσι τα ανάλαφρα. Σαν το “Ονειρεύτηκα” που μας λέει: “Μάταιος κόσμος, μέσα του περνάμε – θα πω φοβάμαι, θα πεις νικάμε”.
Μακάρι να ήταν έτσι περισσότεροι δίσκοι, σαν τους δικούς τους που μας.. προέτρεπαν να μην τους αγοράσουμε.
Μακάρι να ήταν έτσι και περισσότερα live. Να μας ωθούν προς την πιο χαμογελαστή, γαλήνια αλλά και δημιουργική πλευρά της ζωής.
Η επόμενη ζωντανή τους εμφάνιση θα γίνει λίγο πιο μακριά, με το νέο έτος, στο Καφωδείο στη Θεσσαλονίκη στις 6 Ιανουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα εδώ.
Μέχρι τότε, καλή ακρόαση και περισυλλογή.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.