Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα που το 1857 διεκδικούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης καλύτερα εργασιακά δικαιώματά. Στη γυναίκα που μέχρι και σήμερα παλεύει για την ισότητα. Η μουσική βέβαια δεν θα μπορούσε να μην εμπνευστεί από ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αν και πολλοί υμνούν τη γυναικεία φύση, υπάρχουν άλλοι, (ανεξαρτήτως φύλου) που μέσω των τραγουδιών τους την προσβάλουν και την μειώνουν!

Eminem-Superman

Το τραγούδι ο γνωστός ράπερ το εμπνεύστηκε από τις προηγούμενες καταστροφικές του σχέσεις αλλά και από την γεμάτη, κατά τη γνώμη του, ψεύτικες υποσχέσεις φύση των γυναικών. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει μετέπειτα σε μία συνέντευξή του το “Superman” είναι αφιερωμένο στη σχέση που του είχε “φορτώσει” ο Τύπος με την Mariah Carey. Το σκληρό και προσβλητικό λεξιλόγιο δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιου είδους κομμάτι.

Στο βιντεο-κλιπ ο Eminem συμπρωταγωνιστεί με την πορνοστάρ Gina Lynn και οι γυμνές σκηνές που περιέχει αποτρέπουν τα μουσικά κανάλια από το να το προβάλουν.

 

 Madonna-Material Girl

H Madonna περιγράφει την ιστορία μίας νεαρής κοπέλας που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα λεφτά και τα ακριβά κοσμήματα και κατ επέκταση για τους άνδρες που μπορούν να τα προσφέρουν αυτά παρά για τις σχέσεις βασισμένες σε αληθινά αισθήματα. Το “Material Girl” μαζί με το “Like a Virgin” την καθιερώνουν την δεκαετία των 80′ ως ποπ ντίβα.

Μπορεί η ίδια να μην είχε γράψει το κομμάτι αλλά όπως είχε δηλώσει οι στίχοι αντιπροσώπευαν απόλυτα την κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο: “Mε ελκύουν οι άνδρες που έχουν υλικά αγαθά γιατί αυτοί μπορούν να σου πληρώσουν το νοίκι ή να σου αγοράσουν μία γούνα. Αυτό ονομάζεται ασφάλεια και διαρκεί παραπάνω από τα συναισθήματα”.

 

 

Rolling Stones-Under my thumb

Oι στίχοι που ο ίδιος ο Mick Jagger έχει εμπνευστεί αναφέρονται στην ευχαρίστηση που αποκομίζει ένας άνδρας όταν τελικά καταφέρει να “ελέγξει” μία γυναίκα που προηγουμένως ήταν πολύ δυναμική, πιεστική αλλά και εξουσιαστική απέναντί του.

Αν και με το πρώτο ανάγνωσμα οι στίχοι φαίνεται να περνούν το μήνυμα της υπακοής μίας γυναίκας στο σύντροφο της, ο Jagger είχε δηλώσει ότι “δεν πρόκειται για ένα αντιφεμινιστικό τραγούδι, αλλά μία καρικατούρα για τις πολύ πιεστικές γυναίκες”. Οι στίχοι βέβαια είχαν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από το φεμινιστικό κίνημα της εποχής.

 

 

Βillie Holiday- My Man

Αν και το τραγούδι δεν ανήκει στην ίδια την Billie Holiday, αλλά στη γαλλίδα ηθοποιό/τραγουδίστρια Mistinguett. Οι στίχοι βέβαια από τα γαλλικά μεταφράστηκαν στα αγγλικά και ο ρυθμός του απέκτησε πιο jazz και blues στοιχεία.

Οι στίχοι κάνουν λόγο για μία γυναίκα που ο σύντροφος της την κακοποιεί σωματικά αλλά και την απατάει. Η ίδια όμως δεν επιθυμεί να βάλει τέλος σε αυτή την αρρωστημένη σχέση.

Κρίνοντας βέβαια από το παρελθόν της τραγουδίστριας καθώς όντας σε πολύ μικρή ηλικία είχε βιαστεί από έναν γείτονα της, μόνο ως η αδύναμη γυναίκα των στίχων που ερμηνεύει δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//