Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η οποία έλαβε χώρα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο θέατρο Παλλάς. Η πρεμιέρα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του παρουσιαστή της βραδιάς, Γιώργου Αρχιμανδρίτη.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, o οποίος καλωσόρισε το κοινό με τον εναρκτήριο λόγο του, μιλώντας στα ελληνικά εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους βοήθησαν στο να συντελεστεί το φετινό Φεστιβάλ.
Στο βήμα ανέβηκε και ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Mikael Hautchamp.
“H χαρά μου είναι πολύ μεγάλη που σας συναντώ και πάλι απόψε για την κήρυξη της έναρξης της 19ης διοργάνωσης του κινηματογραφικού αυτού φεστιβάλ. Αυτή την χρονιά περισσότερο από τις άλλες, το φεστιβάλ εγγράφεται σε ένα φιλόδοξο και πρωτότυπο πλαίσιο προγράμματος. Το 2018 το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα γιορτάζει τα 111 χρόνια του, και σε στιγμές όπως αυτή είναι που βρίσκει ένα σημείο στήριξης στο παρελθόν για να ατενίσει το μέλλον. Το μέλλον που μας ενδιαφέρει είναι ένα γαλλικό, γαλλόφωνο ευρωπαϊκό μέλλον, ένας χώρος ανταλλαγών όπου εμπλουτίζονται αμοιβαία οι πολιτισμοί των χωρών μας και όπου ο κινηματογράφος ως τέχνη και ως δημιουργία θα συνεχίσει να κατέχει την ιδιαίτερη θέση του.
Η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται αυτή την αγάπη και την ανάγκη για γνώση και μόρφωση, αυτή την δίψα για καλλιτεχνική δημιουργία του χθες, του σήμερα, που δημιουργεί τον πλούτο της ανθρωπότητας. Ο κινηματογράφος μας προσφέρει την δυνατότητα ενός διαφορετικού βλέμματος στον κόσμο και ενός διαφορετικού τρόπου να τον βιώσουμε και να το συγκροτήσουμε”.
Θέλοντας να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κοινού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με 45 ταινίες στην Αθήνα και 14 στη Θεσσαλονίκη. Αυτές θα περιλαμβάνουν πορτρέτα καλλιτεχνών όπως ο “Γκωγκέν – Ταξίδι στην Αϊτή“, αποτίσεις φόρου τιμής όπως η “Μπαρμπαρά”, ανάλαφρες στιγμές όπως το Μια νέα Γυναίκα, γέλιο με το “Πού κοιμάσαι απόψε;” ή και δάκρυα με την “Οδύνη”.
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας του Φεστιβάλ, μετά τη λογοτεχνία στην οθόνη, τους μεγάλους μουσικοσυνθέτες στον κινηματογράφο, φέτος ο κινηματογράφος συναντά την μόδα. Με ταινίες τόσο μυθικές, όπως, “Η ωραία της ημέρας” και “Και ο Θεός…έπλασε τη γυναίκα”.
Στη συνέχεια, πριν την προβολή της ταινίας, “Η υπόσχεση της αυγής”, ο σκηνοθέτης Εric Barbier ανέβηκε για λίγα λεπτά στο βήμα για να μιλήσει για την δημιουργία του.
“Η υπόσχεση της αυγής”, το διάσημο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Romain Gary, ένα αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας που έγινε best seller, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, μία συναρπαστική και συγκινητική βιογραφία στην καρδιά της Ιστορίας.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός Pierre Niney (Yves Saint Laurent, Φραντς) ως Romain Gary, ενώ τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας του υποδύεται η μοναδική Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac, Antichrist).
Ρεπορτάζ: Καρολίνα Τσουκαλά
Φωτογραφίες: Λάμπρος Παπαευθυμίου
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.