Κάθε Σεπτέμβρη, όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο, περιμένουν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό event της Αθήνας. Οι 21ες νύχτες πρεμιέρας ξεκινούν. Αυτή τη χρονιά, 66 μικρού μήκους ταινίες θα διεκδικήσουν 6 διαφορετικά βραβεία που θα απονείμει η Κριτική Επιτροπή Μικρού Μήκους.
To «Planet Garbage» είναι μια μικρού μήκους 3d animation ταινία, με δημιουργούς τρεις φοιτητές της New York Film Academy από διαφορετικές χώρες. Ένας μικρός εξωγήινος φτάνει στη γη και τρομοκρατείται βλέποντας την καταστροφική για τη φύση συνέπεια του αστικού τρόπου ζωής.
Ο Αλέξανδρος Πατσικός είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εδώ και ένα χρόνο σπουδάζει στη Νέα Υόρκη. Είναι ένας από τους τρεις δημιουργούς και μας μίλησε για την ταινία που αποτελεί τη συμμετοχή τους στις «νύχτες πρεμιέρας».
Με τους άλλους δύο δημιουργούς γνωρίζεστε πριν τη συνεργασία σας; Πως συναντηθήκατε;
Γνωριστήκαμε κατά το πρώτο εξάμηνο των σπουδών μας στη σχολή και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στο δεύτερο και τελευταίο εξάμηνο. Καταγόμαστε από τρεις διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Βραζιλία) και έχοντας διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες, καταφέραμε να συντονιστούμε και να προσφέρει ο καθένας στην ομάδα, ανάλογα με το δυνατό του σημείο.
H ταινία αναφέρεται σε σκουπίδια. Από αστικά απορρίμματα μέχρι τηλεοπτικά shows. Πως ήρθε η ιδέα να τα συνδέσετε;
Τα “τηλεοπτικά σκουπίδια” και τα reality shows, που έχουν κατακλύσει τις οθόνες μας τα τελευταία 15 χρόνια, αδιαμφισβήτητα επηρεάζουν την σύγχρονη κουλτούρα και μάλιστα πολύ αρνητικά. Η οικολογία ως αξία και στάση ζωής είναι διαχρονική και μέσω αυτής γίνεται ο παραλληλισμός ότι η περιβαλλοντική μόλυνση είναι εξίσου σοβαρή με εκείνη του μυαλού και του πνεύματος.
Επιχειρεί η ταινία μια πρόταση; Η αναφορά στη φύση έχει να κάνει με μια συνολικότερη ποιότητα ζωής;
Ο αθώος σκαντζόχοιρος, που ζει στη φύση χωρίς να την επιβαρύνει και να εξοντώνει άλλα είδη γύρω του, θα μπορούσε να είναι ένα απλό παράδειγμα για τον άνθρωπο. Ανεξάρτητα από το πού είναι καλό να ζει κανείς, ένα από τα μηνύματα που εστιάσαμε είναι ότι θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον που μοιραζόμαστε με τους συγκατοίκους μας, είτε αυτοί είναι ζώα, φυτά είτε άλλοι συνάνθρωποι μας. Σε αυτό το τελευταίο μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και το μήνυμα της ειρήνης, καθώς σε κάποιες από τις τηλεοράσεις προβάλλονται σκηνές πολέμων και πυρηνικών καταστροφών.
Σκέφτεσαι να ασχοληθείς και με άλλα είδη; Με μεγάλου μήκους ταινίες ίσως;
Αν εννοείς άλλα είδη animation, νομίζω ότι θα μου είναι πολύ δύσκολο. Το παραδοσιακό 2d animation (σκίτσο στο χέρι δηλαδή) ή stop motion, χρειάζεται χρόνια σπουδών και εξάσκησης. Αυτό που όμως θα μου άρεσε να εξελίξω, και που ως ένα βαθμό προσπαθήσαμε να κάνουμε στο “Planet Garbage”, είναι ο συνδυασμός πραγματικών πλάνων και 3d animation. Στο βαθμό που βρισκόμαστε ως ομάδα το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε τώρα είναι αντίστοιχες μικρού μήκους ταινίες στον ελεύθερο μας χρόνο. Αν για αυτά τα 3 λεπτά μας πήρε 5 μήνες σκληρής δουλειάς, μπορείτε να κάνετε την αναλογία του χρόνου και των ατόμων που απαιτούνται για μια μεγάλου μήκους ταινία.
Πως βλέπεις τις παραγωγές μικρού μήκους στην Ελλάδα;
Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει κάποια δημόσια σχολή στην οποία να διδάσκεται animation (πόσο μάλλον 3d), μπορούμε να πούμε ότι η παραγωγή είναι θεαματικά αξιόλογη. Πράγμα που είναι πλήρως λογικό διότι όσοι αποφασίσουν τελικά να το κάνουν, βάζουν πολύ μεράκι, κόπο, συνήθως θυσιάζοντας πολύ χρήμα και ελεύθερο χρόνο. Όσον αφορά τις ταινίες μικρού μήκους γενικότερα, από την εμπειρία μου παρακολουθώντας φεστιβάλ, θεωρώ την προσπάθεια των νέων κινηματογραφιστών σχεδόν ηρωική. Δίχως χρηματοδότηση καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν και να διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν υπήρχαν αντίστοιχα προγράμματα με εκείνα της Δανίας, που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στον Ευρωπαϊκό-και όχι μόνο- κινηματογράφο.
*Το «Planet Garbage», των Αλέξανδρου Πατσικού, Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, Γκρατσιάννα Μιραμπίλε, προβάλλεται στις 25 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο Δαναός 1, στις 18.00 στο πλαίσιο του Β Διαγωνιστικού Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους .
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.