Σε είδα να κοιτάς καχύποπτα τον άνθρωπο με το σκούρο δέρμα που μπήκε μέσα στο βαγόνι του τρένου.

Το Σεπτέμβρη του 2015, ένας 14χρονος μουσουλμάνος μαθητής συνελήφθη μέσα στο σχολείο του στο Τέξας των ΗΠΑ, επειδή το αυτοσχέδιο ρολόι που είχε κατασκευάσει, θεωρήθηκε ότι έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό. Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν η έκπληξη του παιδιού ήταν φανερή καθώς η αγάπη του για τις εφευρέσεις τον οδήγησε, στα 14 χρόνια του, να απομακρυνθεί από το σχολείο του δεμένος με χειροπέδες. Στη φωτογραφία ο νεαρός μαθητής φορούσε μπλούζα με το σήμα της NASA, σύμπτωση που έδινε ένα κωμικοτραγικό στοιχείο στην είδηση. Η θρησκεία ήταν το ενοχοποιητικό στοιχείο.

Μετά από κάθε περιστατικό χτυπήματος από ακραίους ισλαμιστές πυροδοτείται ένα κύμα ισλαμοφοβίας και παράλληλα μια επιχείρηση ασφάλειας. Στο όνομα της ασφάλειας θυσιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

fraxtis

Κάμερες, κάγκελα, φράχτες, συναγερμοί σπιτιών, συναγερμοί αυτοκινήτων, ένας ζοφερός οργουελικός κόσμος φτιαγμένος για την ασφάλειά μας.

Μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την 11η Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία έγινε ο αόρατος εχθρός. Στο όνομα της προστασίας από τον αόρατο εχθρό έπαψαν να προστατεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ με τους τρομονόμους που ψηφίστηκαν πολλοί διαδηλωτές βρέθηκαν με την κατηγορία σύναψης συμμορίας.

parisi-eikona

Η νύχτα της 13ης Νοέμβρη, χαρακτηρίστηκε η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

Η μέρα που ο προηγμένος δυτικός κόσμος βρέθηκε μπροστά στη φρικαλεότητα του τζιχάντ. Λύπη και θρήνος για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν με παράλογο (λες και υπάρχει λογικός) και βίαιο τρόπο, ενώ βρίσκονταν σε ένα φαινομενικά ασφαλές περιβάλλον και σε κατάσταση ειρήνης. Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της, οι δρόμοι του Παρισιού γέμισαν με στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν. Η ελευθερία θυσιάζεται στο όνομα της ασφάλειας.

Όλος ο κόσμος συγκλονισμένος και φοβισμένος. Μέσα στις εκφράσεις θλίψης, άρχισαν να δυναμώνουν και κάποιοι ψίθυροι για κλείσιμο των συνόρων. Δεν έλειψαν και στην Ελλάδα οι ακραίες δηλώσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Ο Θάνος Τζήμερος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και άλλες «δημοκρατικές» δυνάμεις, έσπευσαν να δηλώσουν δημόσια την άποψή τους.    

Πριν βιαστείς να κατηγορήσεις τους πρόσφυγες, σκέψου ότι έφυγαν από τα σπίτια τους για να αποφύγουν ακριβώς αυτό για το οποίο τους κατηγορείς!

Η νύχτα φρίκης που έζησε το Παρίσι, είναι μόνο ένα δείγμα μιας καθημερινότητας φρίκης, συνεχών συγκρούσεων και εκδιώξεων που βιώνει η Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ φτάνουν κατά χιλιάδες καθημερινά στην Ελλάδα με σκοπό να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Μπαίνουν σε βάρκες και σαπιοκάραβα διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ελπίζοντας ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που το κάνουν.

Η ενοχοποίηση των προσφύγων αγνοεί το γεγονός ότι το ISIS έχει στρατολογήσει κόσμο και εκτός συνόρων της Συρίας, καθώς τόσο τα θρησκεύματα όσο και ο φανατισμός δεν έχουν πατρίδες και φυλές. Με βάση δήλωση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Βέρας Γιούροβα, τον περασμένο Απρίλιο η εκτίμηση ήταν ότι περίπου 5.000 έως 6.000 Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις της Συρίας, που μάχονται εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά και εναντίον των ανταρτών της αντιπολίτευσης.  Μιλώντας μάλιστα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro διευκρίνισε πως μεταξύ των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών είναι και 1.450 Γάλλοι.

Άλλωστε, ο φόβος ότι οι γάλλοι τζιχαντιστές αποτελούν κίνδυνο αν επιστρέψουν στη Γαλλία, ήταν η αφορμή για τη συμμετοχή της χώρας στους βομβαρδισμούς της Συρίας εναντίον του ISIS. Η Ε.Ε. προσπαθεί να περιορίσει τον τρόμο που η ίδια έσπειρε στη Συρία, όταν τον Απρίλιο του 2013, απέσυρε όλες τις κυρώσεις που μπλόκαραν την εισαγωγή συριακού πετρελαίου, με σκοπό την ενίσχυση της αντιπολίτευσης στο δικτάτορα Άσαντ.

Στην Ευρώπη υψώνονται φράχτες, που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, για να κρατήσουν τους πρόσφυγες έξω από τις χώρες της. Αυστρία και Σλοβενία έχουν ξεκινήσει ήδη την κατασκευή φραχτών, ενώ η Σουηδία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, χρησιμοποιεί προφάσεις ώστε να διατηρεί το φράχτη στον Έβρο, ο οποίος αναγκάζει τους πρόσφυγες να ταξιδεύουν κατά εκατοντάδες σε ανοιχτή θάλασσα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα σε πλοιάρια που καθιστούν πολύ επικίνδυνη τη θαλάσσια μεταφορά. Μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση έχει αναπτυχθεί για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών χωρών. Καμία κεντρική πρωτοβουλία όμως για τις παροχές και την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στο νέο τόπο που βρέθηκαν.

Αν φοβηθήκαμε, αν θυμώσαμε για την επίθεση στο Παρίσι, αυτό το βίωμα πρέπει να γίνει αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες. Άνθρωποι που είδαν τη βαναυσότητα του πολέμου να τους ακολουθεί στην πόλη που αναζήτησαν καταφύγιο. Σαν να μην έφτανε ότι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, βρίσκονται ένοχοι για τις πράξεις των δήμιών τους.

Γάλλος στο Παρίσι, Σύριος, Ιρακινός, κάτοικος της Βυρηττού, Παλαιστίνιος, πρόσφυγας στην Ευρώπη, ενάντια στη βία μόνο όπλο είναι η αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//