Πρωτοβουλία για ψήφισμα ώστε να μπει τέλος στις εκατόμβες προσφύγων στο Αιγαίο πήρε η κοινωνική δομή «Αλληλεγγύη – Αντίσταση στο Ξυλόκαστρο».

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους, καθώς οι βάρκες που επέβαιναν βυθίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς και πολλά μικρά παιδιά. Τελευταία τραγική ιστορία ο χαμός του 3χρονου παιδιού στη Χίο που πέταξε στη θάλασσα διακινητής, όταν αντιλήφθηκε ότι τον καταδιώκει το λιμενικό.

Την περασμένη εβδομάδα η “Αλληλεγγύη – Αντίσταση στο Ξυλόκαστρο” βρέθηκε στην Ειδομένη όπου και συμμετείχε στη διανομή ενός τόνου σταφίδας στους πρόσφυγες που έφευγαν για τα Σκόπια. Στόχος της είναι να κάνει κι άλλες αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον σε συνεργασίες με άλλες κοινωνικές δομές από την Ελλάδα.

Παράλληλα όμως θέλει να ευαισθητοποιήσει και άλλο κόσμο, απλό, όπως και τα μέλη που συμμετέχουν στη δομή του Ξυλόκαστρου που δεν έχουν κανένα υλικό συμφέρον από την ενίσχυση των προσφύγων. Πιστεύει ότι η ενημέρωση περισσότερων πολιτών για το θέμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά και σε επίπεδο διεκδίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό συνέταξε το παρακάτω ψήφισμα, που μετρά εκατοντάδες υπογραφές και θέλει να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μια δράση που έρχεται να συνοδεύσει τις πράξεις αλληλεγγύης, αλλά απαραίτητη ώστε να ακούγεται όλο και περισσότερο το μήνυμα για μια δημοκρατική Ευρώπη.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

Στο Αιγαίο χάνονται ανθρώπινες ζωές και η Ευρώπη χτίζει φράχτες.

Επειδή δεν αντέχουμε άλλο τη σιωπή, πολίτες της περιοχής του Ξυλοκάστρου, με αφορμή την εκδήλωση για τους πρόσφυγες που έγινε στην πόλη μας την 1/11/2015, φωνάζουμε προς τους ισχυρούς της Γης : Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο. Σταματήστε το θάνατο στα νερά του Αιγαίου.

Πόσα κράτη πρέπει να διαλυθούν, πόσες οικογένειες πρέπει να ξεκληριστούν, πόσα μικρά αγγελούδια ακόμα, βίαια και σπαραχτικά θα φύγουν από αυτή τη ζωή; Πόση φτώχια και δυστυχία πρέπει να επιβληθεί στους λαούς από την απληστία των ολίγων επικυρίαρχων του πλανήτη;

Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας, που τρέχουν να ξεφύγουν από το θάνατο, που σπέρνουν τα όπλα που κατασκευάζονται στις ανεπτυγμένες χώρες Δύσης και Ανατολής.

Στέλνουμε μήνυμα και στους πολίτες των χωρών της Ευρώπης και όλου του κόσμου, να ξεσηκωθούν, να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους. Οι φράχτες στα σύνορα των χωρών, δε λύνουν το πρόβλημα του αιώνα μας. Η καρδιά του προβλήματος είναι οι πόλεμοι που κατευθύνονται από τα διάφορα κέντρα εξουσίας και το πολιτικό σύστημα που συντάσσεται με αυτούς. Σε αυτά οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε φράχτες.

Να σταματήσουμε να είμαστε σιωπηλοί θεατές στο θέατρο του παραλόγου που ξεδιπλώνεται στις οθόνες της τηλεόρασης. Ας κάνουμε κάτι για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Να ξεκινήσουμε, μαζί με την αλληλεγγύη μας για τους πρόσφυγες και εκστρατεία αντίστασης στις πολιτικές που δημιουργούν πρόσφυγες και δυστυχία στον κόσμο.

Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση, να κάνει ότι είναι δυνατό, ώστε η μετακίνηση των ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα να γίνεται με ασφαλή τρόπο.

Συγκάτοικοι αυτού του πλανήτη, ελάτε να σπάσουμε τα δεσμά του φόβου, της απελπισίας και της αποξένωσης και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ισχυρούς της Γης.

Όχι άλλο αίμα για το χρήμα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//