Το Random Effect είναι η ιστορία της συνάντησης δυο κοριτσιών, της συνάντησης δυο ανθρώπων. Μια ιστορία που μιλά για τον πολιτισμό, την ανθρώπινη φύση, τον θάνατο και τη ζωή. Το έργο είναι το τέταρτο project και δημιούργημα του Urbn theatr, ενός θεατρικού οργανισμού που έχει επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Αν και μετρά λίγα χρόνια ύπαρξης, από το 2011, έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετά ενδιαφέροντα project- σύγχρονα έργα ή δικές του κατασκευές.
Το 3pointmagazine βρεθήκε στον χώρο τέχνης “14η μέρα”, όπου ανεβαίνει η παράσταση κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, και συνομίλησε με τον δημιουργό του Urbn-theatr και σκηνοθέτη της παράστασης, Ηλία Παναγιωτακόπουλο.
Μια ακόμη ιδιαίτερη παράσταση για το Urbn-theatr. Τι σας οδήγησε στο «The Random Effect»;
To «The random effect» κατέστη υπαρξιακή αναγκαιότητα για μένα και το Urbn-theatr και όλοι οι συντελεστές του δημιουργικού και οι ηθοποιοί, συντονιστήκαμε με πάθος σε αυτό. Ήταν, αν θέλετε, μια «στάση» επανεξέτασης της ανθρώπινης φύσης μας και του πλαισίου που ονομάζεται Πολιτισμός. Τώρα για το αν είναι ιδιαίτερη η παράσταση, αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Παρόλα αυτά, η διαδικασία δημιουργίας των project του Urbn-theatr απέχει από κάθε εκ των προτέρων αξιολόγηση σε σχέση με το εάν είναι- ή πόσο – ιδιαίτερα.
Τι να περιμένει, λοιπόν, κάποιος που θα έρθει να δει το “The random effect”;
Μια παράσταση για την ανθρώπινη φύση και τον πολιτισμό. Μια ιστορία δύο κοριτσιών με αρχή, μέση και τέλος. Ένα έργο θανάτου και ζωής.
Τo “The random effect” πέρα από σκηνοθεσία, είναι δική σας σύλληψης ενώ το κείμενο το υπογράφετε εσείς με τον Μιλτιάδη Σαλβαρλή. Νιώθετε την ανάγκη να παρουσιάζετε παραστάσεις στις οποίες έχετε μια μεγαλύτερη προσωπική εμπλοκή σε αυτές, πέρα από το να ανεβάσετε ένα έργο κάποιου συγγραφέα;
Δεν υπάρχουν στερεότυπα ή δογματικές αντιλήψεις τέτοιου τύπου. Αυτό, ως βασική κατεύθυνση. Το «πώς» και το «με τί υλικά» των παραστάσεων είναι ανοιχτό και εκπορεύεται από την εκάστοτε «υπαρξιακή μας αναγκαιότητα». Το Urbn-theatr συλλαμβάνει ιδέες και υλοποιεί σχέδια. Ό,τι γίνεται παρουσιάζεται και αυτό είναι το ουσιαστικό.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε βρεθήκατε στο Λονδίνο, στο Etcetera Theatre, παρουσιάζοντας μια προηγούμενή σας παράσταση, το Wordwhore. Πώς ήταν σαν εμπειρία;
Ιδιαίτερη και πολύ δημιουργική. Το θέατρο μπορεί ίσως, να έχει ταυτότητα αλλά όχι σύνορα. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, κατανοητούς και μη, υστερούμε αρκετά στο επίπεδο παρουσίας ελληνικών παραστάσεων στο εξωτερικό ως μέρος ενός ευρύτερου διαλόγου μέσω των τεχνών και κάθε βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ενθαρρυντικό και αναγκαίο. Όσον αφορά το Urbn-theatr επιχειρούμε να διατηρούμε ανοιχτούς ορίζοντες και ως εκ τούτου, θέλω να πιστεύω, σύντομα θα το επαναλάβουμε.
Συντελεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος
Κείμενο: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Μιλτιάδης Σαλβαρλής
Εικαστική επιμέλεια: Λαμπαδάριος Παππάς
Ενδυματολόγος: Φωτεινή Λάζου
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Κολλάτου
Theatre supervisor: Κωσταντίνος Γρίκος
Ερμηνεύουν: Λίνα Φούντογλου, Μαίρη Χάγια
Στον χώρο τέχνης “14η Mέρα”: Καλλιρόης 10, Αθήνα
(στάση μετρό: Ακρόπολη, στάση τραμ: Βουλιαγμένης)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 4 Απριλίου έως 11 Μαΐου 2014 (για 15 παραστάσεις).
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Έναρξη: 21:00.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 10 ευρώ / Άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, 7 ευρώ.
Τηλ. κρατήσεων: (+30) 69 9721 9247 και 210 9210077 (με διαχείριση τηλεφωνητή)
SITE www.urbn-theatr.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.