Τα κρούσματα ρατσισμού στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Η κίνηση του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ της Μίλαν, να αποχωρήσει από το γήπεδο στο φιλικό με την Προ Πάτρια, είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψη του φαινομένου ή θα αποτελέσει την αφορμή για παρόμοια περιστατικά από άλλους ανεγκέφαλους που θα «διψούν» για πέντε λεπτά δημοσιότητας;
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα ή κραυγές σε ποδοσφαιρικό αγώνα, ούτε είναι η πρώτη φορά που παίκτης αποχωρεί κατά τη διάρκεια του ματς ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ρομπέρτο Κάρλος, όταν αγωνιζόταν στην Ρωσία με τη φανέλα της Ανζί:
Η απόφαση του μέσου από την Γκάνα, βρήκε πολλούς υποστηρικτές σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από τους συμπαίκτες του. Υπάρχει όμως και ο πρώην συμπαίκτης του, Κλάρενς Ζέεντορφ, ο οποίος πιστεύει ότι τέτοιες αντιδράσεις πυροδοτούν ακόμα περισσότερες αντιδράσεις στους «ανεγκέφαλους» του κάθε γηπέδου και πως καλύτερο είναι να αγνοεί κανείς τέτοιου είδους συμπεριφορές.
«Δεν μπορώ ακόμα να συνειδητοποιήσω ότι το 2013 υπάρχει ακόμα ρατσισμός. Εκτός από εκνευρισμό, ένιωσα στεναχώρια και απογοήτευση. Ευχαριστώ πολύ τους συμπαίκτες μου για την υποστήριξη που μου έδειξαν» ήταν τα λόγια του Μπόατενγκ μετά το ματς.
«Λυπάμαι για τους υγιείς οπαδούς της Προ Πάτρια, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Ελπίζω ότι αυτή η κίνηση θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση ακόμα και για επίσημους αγώνες».
Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, προπονητής της Μίλαν
«Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες της Μίλαν που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Φτάνει πια ο ρατσισμός! Όχι άλλη ηλιθιότητα!»
Ουμπέρτο Γκαντίνι, τεχνικός διευθυντής της Μίλαν
«Το γεγονός ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν ακόμα και σήμερα είναι τουλάχιστον λυπηρό. Λυπάμαι για τις οικογένειες και για τα παιδιά που βρέθηκαν στο γήπεδο. Είμαι ο πρώτος που επικροτώ την απόφαση των συμπαικτών μου».
Ρικάνρντο Μοντολίβο, παίκτης Μίλαν
«Πώς σας φαίνεται η ιδέα να μην υπάρχει καμία ανοχή με τους ρατσιστές στα γήπεδα; Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι για να καταλάβουν ότι δεν έχουν θέση σε αυτά. Δεν μπορώ παρά να επικροτήσω την κίνηση των παικτών της Μίλαν».
Βενσάν Κομπανί, αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι
«Η Μίλαν πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις ομάδες. Ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους ρατσιστές. Συγχαρητήρια σε ολόκληρη την «οικογένεια» της Μίλαν».
Πατρίκ Βιεϊρά, πρώην παίκτης της Μίλαν
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δηλώσεις που επικροτούν την κίνηση των «ροσονέρι», αλλά ένας πρώην παίκτης της ομάδας του Μιλάνου δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση του Μπόατενγκ, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει πέσει στο παρελθόν θύμα ρατσιστικής βίας.
«Δεν είμαι σίγουρος αν η κίνηση του Μπόατενγκ ήταν η καλύτερη δυνατή, ή αν απλώς θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερες παρόμοιες αντιδράσεις.
Αν μπορούσε να γίνει κάτι για να αναγνωριστούν αυτοί που τον προκάλεσαν και να οδηγηθούν εκτός γηπέδου καλώς. Οι υπόλοιποι οπαδοί δεν φταίνε σε τίποτα και είχαν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν τον υπόλοιπο αγώνα.
Μου έχει συμβεί και μένα κάτι παρόμοιο περισσότερες από μία φορές, αλλά δεν νομίζω ότι με το να φεύγεις από το γήπεδο μπορεί να αλλάξει κάτι. Σίγουρα είναι κατακριτέο, αλλά δεν είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα».
Κλάρενς Ζέεντορφ, πρώην παίκτης της Μίλαν
Παρόμοια περιστατικά με αυτό του Μπόατενγκ είναι πάρα πολύ συχνά στο ποδόσφαιρο. Το λυπηρό είναι το γεγονός ότι όλα αυτά δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε για να σταματήσουν να συμβαίνουν.
Οι οπαδοί που ακούν τα ρατσιστικά συνθήματα, δεν απομονώνουν τους απροσάρμοστους, αλλά εθελοτυφλούν. Οι σχολιαστές περιγράφουν το τι γίνεται εντός αγωνιστικού χώρου, αδιαφορώντας για το τι γίνεται έξω από αυτόν και πάει λέγοντας.
Είναι δεδομένο ότι οι υγιείς οπαδοί δεν φταίνε σε τίποτα, όταν έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο και βλέπουν τους παίκτες να αποχωρούν, αλλά ίσως και να είναι αυτή μία λύση ενάντια στον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο.
Φανταστείτε την πίεση που θα ασκούνταν στους συλλόγους, στους παράγοντες και σε αυτή την μειοψηφία οπαδών, αν ένα παιχνίδι που έκρινε το πρωτάθλημα ή ένας τελικός κατοχυρωνόταν υπέρ της αντίπαλης ομάδας λόγω ρατσιστικών συνθημάτων…
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.