Το βράδυ της 30ης Απριλίου 1945, γύρω στις 22:50 μια μικρή ομάδα σοβιετικών λοχιών ανεβαίνουν στην ταράτσα του Ράιχσταγκ και υψώνουν τη σοβιετική σημαία. Η σκηνή επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα, 1η Μαΐου για να εκδοθεί σε φωτογραφία με άλλους πρωταγωνιστές. Είναι η γνωστή φωτογραφία με τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης να κυματίζει πάνω από το Βερολίνο. Η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε στους Σοβιετικούς στις 8 Μαΐου. Στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει τη μέρα της νίκης.

Εβδομήντα χρόνια μετά, μια ρωσική Λέσχη Μοτοσυκλετιστών με το όνομα ‘Λύκοι της Νύχτας’ δημιουργεί διπλωματικό ζήτημα, αφού επιδιώκει να κάνει πορεία από τη Μόσχα στο Βερολίνο, ακολουθώντας την πορεία του κόκκινου στρατού. Η πορεία ξεκίνησε το Σάββατο (25/4), με τριάντα μοτοσυκλετιστές. Τη Δευτέρα (27/4) βρέθηκαν στην Πολωνία, όπου τους απαγορεύτηκε η είσοδος από συνοριοφύλακες της χώρας. Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει κι αυτή για απαγόρευση εισόδου στη χώρα, ενώ γερμανοί υπουργοί δηλώνουν ότι αυτή η κίνηση δεν συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Οι ρώσοι μοτοσυκλετιστές έχουν σημαίες με το πορτραίτο του Στάλιν και το σύνθημα “Για την Πατρίδα! Για τον Στάλιν!” και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στο Βερολίνο. Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ήδη τη δυσαρέσκιά της για τις απαγορεύσεις της Πολωνίας, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη δράση ως “δράση μνήμης”.

U

Γνωστές είναι και οι σχέσεις των “Λύκων της Νύχτας” με το Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίζεται συχνά μαζί τους, καθώς και η συμμετοχή τους στην Κριμαία. Το κλαμπ συμμετείχε ενεργά στο κίνημα Αντι-Μαϊντάν, ενάντια στην εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς και την επικράτηση ακροδεξιών δυνάμεων στην Ουκρανία. Επιπλέον συμμετείχαν στην τελετή για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και μέλη τους έμειναν εκεί για να ενισχύσουν τους ένοπλους φιλορώσους.

photo2 -putin

Ο αρχηγός των μοτοσυκλετιστών Alexander Zaldostanov δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη διαδρομή τους και πρόσθεσε ότι αν δεν τους αφήσουν να περάσουν όλοι μαζί, θα μπουν ένας ένας από διαφορετικά σημεία. Η ομάδα αρνείται πολιτικά κίνητρα και επιμένει ότι πρόκειται μόνο για μια διαδρομή στη μνήμη της μάχης εναντίον των Ναζί.

photo1- stalin

Η δράση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Εφόσον η πρώτη δεν είναι αποφασισμένη να αποτελέσει ισχυρό πόλο της διεθνούς πολιτικής σκηνής, παρά τον αποκλεισμό της από την σύνοδο των G8, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η ΗΠΑ και η ΕΕ από την άλλη δεν δίστασαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας, από την πρώτη στιγμή, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα της “Le Monde”, θέλουν νατοϊκά στρατεύματα να έχουν φτάσει στη δυτική Ουκρανία.

Στα σχετικά της πορείας προς το Βερολίνο λοιπόν, δύο μεριές φαίνεται να σχηματίζονται. Η Δύση αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη δράση ως μια επίδειξη δύναμης, η οποία δεν είναι άσχετη με τα γεγονότα στην Κριμαία. Η Ρωσία από την άλλη φροντίζει, από ό,τι φαίνεται, να υπενθυμίσει στη Γερμανία την ιστορία της. Ωστόσο η μάχη εναντίον του ναζισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικά χαρακτηριστικά, καθώς ήταν μια μάχη ολόκληρων λαών που βασανίστηκαν, διώχθηκαν, σκοτώθηκαν. Σίγουρα όμως η δράση αυτή φέρνει τη Γερμανία μπροστά στις ευθύνες της ιστορίας της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//