Σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), στους 32 ανέρχεται ο αριθμός των δημοσιογράφων και των συνεργατών των Μέσων Ενημέρωσης, οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του 2020. Παρότι ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος (κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν το 2019, τα νούμερα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, αναφέρουν οι ειδικοί.

Αναλυτικότερα, το 2019 δολοφονήθηκαν 49 δημοσιογράφοι διεθνώς. Ο αριθμός αυτός είναι επίσης μικρότερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα στοιχεία για το έτος 2018. Όπως εξηγούν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το γεγονός των λιγότερων δολοφονιών οφειλόταν στο ότι (τον προηγούμενο χρόνο) λιγότεροι δημοσιογράφοι μετέβησαν σε εμπόλεμες ζώνες. Η πανδημία του κορονοϊού βεβαίως είχε ως αποτέλεσμα, το 2020, να σημειωθούν ακόμα λιγότερες δολοφονίες δημοσιογράφων (και συνεργατών τους) αναφέρουν εκπρόσωποι της RSF, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα 29 δημοσιογράφοι και τρεις συνεργάτες ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς.

«Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού άλλαξε πραγματικά τα δεδομένα στο πεδίο. Λιγότεροι δημοσιογράφοι δολοφονούνται, όμως ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις και γίνονται περισσότεροι εκβιασμοί σε βάρος δημοσιογράφων», αναφέρεται από τη ΜΚΟ, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει τον οριστικό απολογισμό της στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Καθώς οι απειλές (σε βάρος των εργαζόμενων στα ΜΜΕ) είναι ολοένα και πιο συγκαλυμμένες, το φαινόμενο «είναι πολύ πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί», σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα ο Christophe Deloire, Γενικός Γραμματέας της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Με την ευκαιρία της σημερινής (2/11) «διεθνούς ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται σε βάρος δημοσιογράφων», η Οργάνωση RSF θέτει εκ νέου στο προσκήνιο το αίτημα που είχε υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, αναφορικά με τη δημιουργία θέσης «ειδικού επιτετραμμένου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Όπως αναφέρει ο Deloire, «Απομένει ένας χρόνος και κάτι στον Guterres ώστε να ενεργήσει, να αφήσει πίσω του σημαντική κληρονομιά ως προς τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας και υπέρ της προστασίας των δημοσιογράφων. Ο διορισμός μέλους της ομάδας του ως προνομιακής επαφής, η μόνη χειροπιαστή ενέργεια στην οποία έχει προβεί μέχρι τώρα, δεν αρκεί».

«Κατά την τελευταία δεκαετία, σχεδόν 1.000 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους» και τα εγκλήματα αυτά «παραμένουν σχεδόν πάντα ατιμώρητα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της ΜΚΟ Reporters sans frontières/ Reporters Without Borders.

Στο μεταξύ, μια παγκόσμια εκστρατεία -«με σκοπό την καταγγελία των ηθικών αυτουργών εγκλημάτων εναντίον δημοσιογράφων, οι οποίοι παραμένουν ατιμώρητοι» και «με σκοπό οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία και να προστατευτεί η ελευθερία του Τύπου»- ξεκινά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της.

*Από την ΕΡΤ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//