Εν τέλει, η Ουτοπία φαίνεται πως βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας απ΄ ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστουμε μόλις πριν δεκαπέντε χρόνια. Άλλωστε, την είχα φανταστεί σαν κάτι υπαρκτό μετά 600 χρόνια μέλλοντος. Σήμερα μου φαίνεται πολύ πιθανό να μας πλακώσει η φρίκη μέσα σε έναν μόλις αιώνα. Όπως και θα συμβεί, αν στο μεταξύ δεν τιναχθούμε μόνοι μας στον αέρα. Πράγματι, αν δεν διαλέξουμε την αποκέντρωση και την εφαρμοσμένη επιστήμη, όχι ως σκοπό αλλά ως μέσον για μια γενιά ελεύθερων ατόμων, έχουμε να διαλέξουμε μόνο μία από τις ακόλουθες δύο δυνατότητες: είτε έναν αριθμό εθνικών, στρατιωτικοποιημένων ολοκληρωτισμών που θα έχουν για βάση τους την τρομοκρατία της ατομικής βόμβας και για επακόλουθό τους την καταστροφή του πολιτισμού (ή, αν ο πόλεμος είναι περιορισμένος, τη διαιώνιση του μιλιταρισμού), είτε έναν υπερεθνικό ολοκληρωτισμό, που θα τον γεννήσει το κοινωνικό χάος το οποίο θα έρθει σαν αποτέλεσμα μιας γρήγορης τεχνολογικής ανάπτυξης γενικά και της εξάπλωσης της ατομικής ενέργειας ειδικά, καθώς και την ανάτπυξη εξ αιτίας της ανάγκης για αποτελεσματικότητα και σταθερότητα, της τυραννίας του κράτους πρόνοιας της Ουτοπίας. Διαλέγετε και παίρνετε.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ, «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», 1932
Ο Άλντους Χάξλεϋ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1894 στο Γκόνταλμινγκ του Σάρεϋ στην Αγγλία. Ανήκε σε οικογένεια επιστημόνων και μεγάλων ταλέντων. Σπούδασε στο Ήτον και το Μπάλιολ. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο συγγραφικό έργο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός δραματικών έργων. Πέθανε στην Καλιφόρνια στις 22 Νοεμβρίου του 1963.
Το περιφημότερο έργο του είναι ο Θαυμαστός καινούριος κόσμος. Μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού μίας μελλοντικής κοινωνίας που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό. Η απαισιόδοξη φουτουριστική φαντασία του Άλντους Χάξλεϋ, που με τον Θαυμαστό καινούριο κόσμο έφτασε στο αποκορύφωμά της, χάρισε στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας του 20ου αιώνα μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της.
«Brave New World» είναι έκφραση του Σαίξπηρ (από την «Τρικυμία»), οπότε αποδίδεται «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος»· αλλά, όπως επισημαίνει ο Τεοντόρ Αντόρνο, αναφέρεται και στον Νέο Κόσμο, την Αμερική, το εργαστήρι για την κοινωνία του μέλλοντος.
Ο Χάξλεϋ περιγράφει έναν κόσμο με το απολύτως ιεραρχικό και πανίσχυρο κράτος, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, όπου οι άνθρωποι ζουν σε μία αρνητική Ουτοπία, σε ευημερία, ασφάλεια, μα και σε ανελευθερία.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.