Μέσα από την τέχνη του Κίμωνα, βλέπουμε τις γάτες σαν κάτι παραπάνω από χαδιάρικα κατοικίδια σε κάποιο ζεστό σαλόνι. Αλλά σα μέρος της πόλης μας με ανάγκες, δικαιώματα και αστείρευτη ομορφιά.
Ο Κίμωνας Αλέξης Κοκκινάρης ως ερασιτέχνης φωτογράφος, επισκέπτεται εγκαταλελειμμένες και αφημένες από την κοινωνία γάτες, και αφού τις ταΐζει και τις φροντίζει ως εθελοντής, μέσω του φακού του φτιάχνει έναν πιο όμορφο κόσμο γι’ αυτές.
Η επιμονή και η αφοσίωσή του γι’ αυτό το κάθε άλλο παρά ξεχωριστό χόμπι, με κινητοποίησε να του ζητήσω να μιλήσει στο 3pointmagazine.
Ρωτώντας τον τι τον ενέπνευσε να αρχίσει να φωτογραφίζει γάτες και όχι ανθρώπους ή αστικά τοπία π. χ μας είπε πως : «Είναι ζώα που δε βαριέμαι να φωτογραφίζω γιατί δε είναι ποτέ προβλέψιμα. Επειδή είναι ζώο που δεν εκπαιδεύεται και δεν ακούει σε εντολές όπως το σκυλί ,είναι εντελώς ανεξάρτητο να κάνει ό, τι του κατέβει. Κάθε κίνηση και στιγμή της γάτας είναι τόσο ξεχωριστή από τη προηγούμενη που πρέπει να έχεις πολύ τύχη για να την φωτογραφίσεις χωρίς να είναι κουνημένη η φωτογραφία».
Και εμένα πάντα μου άρεσαν οι γάτες, όσο τις έβλεπα δηλαδή στο δρόμο ή σε κανένα φιλικό σπίτι, αλλά μου φαινόταν πραγματικά τρελό, την ώρα που γυρνάω από ξενύχτι το Σάββατο το πρωί, εκείνος να ξυπνά για να τις ταΐσει. Γρήγορα, όμως, κατάλαβα ότι δεν είναι όλες τους ανέμελα και ανεξάρτητα ζώα που περνάνε καλά στο γρασίδι ή τα πεζοδρόμια.
«Τα γατιά αλλά και όλα τα κατοικίδια ζώα θα έπρεπε να είχαν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό από τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας. Η έλλειψη σεβασμού στην Ελλάδα φαίνεται από τις αμέτρητες ιστορίες εγκατάλειψης γατιών και σκυλιών, τη δηλητηρίαση τους, την εσκεμμένη άγνοια για τη σημασία της στείρωσης ή την εύρεση μικρών ζώων σε σακούλες».
Έτσι λοιπόν ο Κίμωνας, αποφάσισε να διοχετεύσει το ταλέντο του, σε ένα εξαιρετικά επείγον κοινωνικό ζήτημα που η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας φαίνεται να γυρίζει ανεύθυνα το βλέμμα.
«Θέλω να δείξω εικόνες και καταστάσεις που βλέπουν και βιώνουν οι εθελοντές των Nine Lives Greece και άλλων φιλοζωικών οργανώσεων καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων. Θέλω να βοηθώ αυτούς τους ανθρώπους, που συνεισφέρουν από τον ελεύθερό τους χρόνο και από το εισόδημα τους για τα αδέσποτα με ενέργειες όπως τη στείρωση είτε τη μερική φιλοξενία ενός ζώου που το έχει ανάγκη, συνδυάζοντας την καριέρα τους και την οικογένειά τους».
Με αυτό τον τρόπο, ο Κίμωνας καταφέρνει να κάνει όπλο την τέχνη του και να κοινωνικοποιήσει εικόνες και περιστατικά που πολλοί συνάδελφοί του κλείνουν σε ιδιωτικές galleries και εκθέσεις.
«Η δύναμη της φωτογραφίας, ειδικά την εποχή του διαδικτύου, είναι αρκετά μεγάλη γιατί κάνει κάτι απλό: αντικατοπτρίζει μια στιγμή ενός ανθρώπου, ενός ζώου, μιας πραγματικότητας. Προσωπικά αυτό που θέλω είναι να δείξω μια άλλη πλευρά των γατιών και των φιλόζωων που βλέπει ο μέσος θεατής και που μπορεί να μη ξέρει για γατιά ή για οτιδήποτε άλλο».
Μπορείτε να παρακολουθείτε τη δουλειά του εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.