Την επαναφορά των έξι δόσεων με μετρητά για την πληρωμή των διδάκτρων (μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021), τη μείωση των διδάκτρων ανά Θεματική Ενότητα και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς μοριοδότησης κοινωνικών κριτηρίων για την απονομή των υποτροφιών, ζητούν προπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες ενέργειες της διοίκησης του ΕΑΠ, οι οποίες έχουν φέρει σε «οικονομική ασφυξία το σύνολο των φοιτητών και οδηγούν πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους».
Σύμφωνα με τους φοιτητές, τον Απρίλιο καταργήθηκε η ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία ίσχυε μέχρι πέρσι, και έδινε τη δυνατότητα σε όσους δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα να πληρώσουν σε έξι δόσεις μέσω τραπεζικής κατάθεσης τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις Θεματικές Ενότητες των προγραμμάτων που παρακολουθούν. Πλέον, ο αριθμός των δόσεων μειώνεται στο μισό (δηλαδή τρεις), φέρνοντας σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τους σπουδαστές, οι οποίοι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ήδη μειωμένα εισοδήματα, αρκετοί έμειναν άνεργοι ή υπέστησαν περικοπές στους μισθούς τους. Ως εκ τούτου, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα νέα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα ενώ για κάποιους είναι πιθανό το σενάριο να εγκαταλείψουν τελικά τις σπουδές τους. «Στην παρούσα οικονομική συγκυρία το ΕΑΠ απαιτεί από τους φοιτητές, που δεν έχουν άλλο τρόπο,να πληρώσουν σε τρεις δόσεις με μετρητά, από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, το ποσό 1.000 ή 1.500 ευρώ» επισημαίνουν οι σπουδαστές.
Την ίδια στιγμή, όμως, το ΕΑΠ προσφέρει τη δυνατότητα των οκτώ δόσεων στους κατόχους πιστωτικής κάρτας. Η απόφαση αυτή δημιουργεί σε πολλούς φοιτητές ανυπέρβλητο εμπόδιο συνέχισης των σπουδών τους, ενώ παράλληλα αντίκειται στην αρχή της ισότητας, καταπατά το δικαίωμα στις σπουδές τους και αποτελεί σαφή διάκριση των φοιτητών σε έχοντες και μη.
Επίσης, το χρονικό διάστημα που καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν και να πληρώσουν για τις νέες Θεματικές Ενότητες, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις τους και άρα δεν θα γνωρίζουν πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσα θα δηλώσουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. «Δηλαδή στην ουσία το ΕΑΠ ζητά από τους φοιτητές σε μια ή το πολύ δυο δόσεις να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συμμετοχή τους σε μετρητά» τονίζουν οι φοιτητές.
Παράλληλα, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του ΕΑΠ η βάση των μορίων για τη χορήγηση υποτροφιών με κοινωνικό χαρακτήρα (αναπηρία, πολύτεκνοι, μονογονεϊκή οικογένεια, ετήσιο εισόδημα κ.α.) ανέβηκε από τα 29 μόρια που ίσχυε στα 34. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός υποτροφιών πολλοί φοιτητές που έχουν αντικειμενικά ανάγκη προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Τέλος, λόγω της πανδημίας η διεξαγωγή των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων πραγματοποιείται πλέον για όλους εξ αποστάσεως και εξοικονομούνται έτσι αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με δήλωση (ΕΡΤ – 29.04.2020) του Πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ οι εξετάσεις δια ζώσης κόστιζαν ετησίως 1,5 εκατομμύριο Ευρώ. Τα χρήματα που εξοικονομούνται λόγω των εξ αποστάσεως εξετάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανταποδοτικά προς όφελος των φοιτητών, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική δυσχέρεια σύμφωνα με συγκεκριμένα, αδιάβλητα και διαφανή κριτήρια.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.