“Από μικροί μένουμε εδώ, γεννηθήκαμε δίπλα στο πάρκο. Το θεωρούμε απαράδεκτο να ιδιωτικοποιηθεί το Σκοπευτήριο. Πέραν του ότι έχουμε μεγαλώσει εδώ, είναι και το μνημείο. Αν ξεπουληθεί κι αυτό, τι άλλο μένει να ξεπουλήσουν;”, αναρωτιούνται ο Γιώργος και ο Βλαντ, 20 και 18 ετών αντίστοιχα.
Όπως κι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, έτσι κι αυτοί υποδέχτηκαν με έκπληξη την είδηση ότι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έχει υπαχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Όπως αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, η έκταση περιλαμβάνεται σε λίστα 3.151 κρατικών “φιλέτων” που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση από ιδιώτες.
Μετά την αποκάλυψη της κ. Φωτίου στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στυλιανός Σταυρίδης, έσπευσε να δηλώσει ότι η αξιοποίηση δεν αφορά στο ίδιο το μνημείο, αλλά μία έκταση 90 στρεμμάτων γύρω από αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο τυπικός νομικός έλεγχος. “Η κατάσταση είναι συνηθέστατη για τα ακίνητα του Δημοσίου. Έτσι, απαιτείται ενδελεχής νομικός έλεγχος. Δεν ξέρω πότε το ακίνητο θα περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης του Σκοπευτηρίου”, είπε ο κ. Σταυρίδης. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκποίησης όλης της υπόλοιπης έκτασης, πλην του μνημείου των εκτελεσθέντων.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για αμέλεια των αρμόδιων, ότι δηλαδή δεν αντιλήφθηκαν ότι συμπεριλήφθηκε στη λίστα η συγκεκριμένη έκταση. Είναι δυνατόν να συνέβη τέτοιο λάθος; “Ποιο λάθος; Ακούσαμε δύο φορές τον κ. Σταυρίδη να δηλώνει ότι δεν θα πειράξουν τον χώρο του μνημείου ‘καθ’ αυτόν’. Δηλαδή όλο το υπόλοιπο είναι προς ‘βρώσιν'”, λέει ο Θανάσης Μπαρτσώκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής, και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη διάψευση. Εξάλλου ο ίδιος, μαζί με τον επίσης πρώην δήμαρχο Καισαριανής Σπύρο Τζόκα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο και Θεανώ Φωτίου, ζήτησαν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα. Όμως, όπως μας είπε, “δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση” από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.
Ποια “αξιοποίηση”;
Ο κύριος Γιάννης και η κυρία Ιωάννα είναι μόνιμοι “θαμώνες” του πάρκου. Έχουν ακούσει για τα σχέδια “αξιοποίησης” του Σκοπευτηρίου αλλά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. “Από το 1970 μένουμε στην Καισαριανή, κάθε βράδυ εδώ είμαστε”, λέει το ηλικιωμένο ζευγάρι. “Τι θέλουν να ‘αξιοποιήσουν’; Τι θα κάνουν, θα γκρεμίσουν τα μνημεία; Όποιον και να ρωτήσετε, θα σας πει το πάρκο να μείνει έτσι”.
Στο παγκάκι των “νέων” επικρατεί η ίδια άποψη. “Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα μικρό μέρος του πάρκου, για παράδειγμα με ένα δημοτικό αναψυκτήριο – αλλά όχι και ολόκληρο το πάρκο. Δεν ενοχλεί και κανέναν όπως είναι τώρα”, λέει ο Γιώργος.
“Θέλουμε το πάρκο ανοιχτό για όλους”
Το δημοτικό συμβούλιο της Καισαριανής έσπευσε να εκδώσει ψήφισμα, απαιτώντας την “άμεση αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και τον τερματισμό των ακραίων και ανιστόρητων επιλογών της Κυβέρνησης”. Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, υπενθυμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την εγκατάσταση αποκλειστικά κοινωφελών λειτουργιών στο χώρο του Σκοπευτηρίου (Π.Δ. της 31.8.1978), απαγορεύει οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού (ΔΙΛΑΠ/Γ/2376/1984), χαρακτηρίζει το άλσος “υπερτοπικής σημασίας πόλο αναψυχής” (ν. 1515/1985) αλλά και ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος (απόφαση 42387/2159/16.5.1989 υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.). “Ο Δήμος μας”, καταλήγει η απόφαση του συμβουλίου, “θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να εμποδίσει την οποιαδήποτε αξιοποίηση […] που ανατρέπει τον πλήρως αναγνωρισθέντα από το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, ιστορικό, μνημειακό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου, καθώς και το ρόλο του ως πνεύμονα πρασίνου και χώρου αναψυχής.”
Σε μία περιοχή με παράδοση στους κοινωνικούς αγώνες, οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στο επίπεδο της δημοτικής αρχής. Οι κάτοικοι έχουν ήδη οργανώσει τις πρώτες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Σκοπευτηρίου. “Η Καισαριανή και όλες οι ανατολικές συνοικίες έχουν πλούσιο τοπικό κίνημα”, μας λέει η Ελένη, 25χρονη κάτοικος της περιοχής . “Δραστηριοποιούνται ήδη εγχειρήματα που θα αγωνιστούν ενάντια στην εκποίηση του χώρου. Θέλουμε το πάρκο ανοιχτό για όλους. Αυτό σημαίνει όχι απλώς να γίνεται μία τοπική δημοτική διαχείριση, αλλά να περάσει ουσιαστικά στα χέρια των κατοίκων”.
Ιδιαίτερα δραστήρια είναι η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, που εδώ και 6 χρόνια οργανώνει πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο, όπως προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια αυτομόρφωσης. “Για μας η ιστορία του Σκοπευτηρίου είναι ζωντανή και όσοι μεθοδεύουν την αλλοίωση, την παραχάραξη και την διαγραφή της από τις συνειδήσεις των κατοίκων της Καισαριανής θα μας βρουν απέναντί τους”, τονίζουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους.
Οι πρωτοβουλίες και οι επιτροπές βάσης δεν ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις του Δήμου για την αξιοποίηση του Σκοπευτηρίου. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι φορείς και κάτοικοι είναι ενωμένοι ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησής του. “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, πέρα από όσα προβλέπονται ως στοιχεία υπενθύμισης της ιστορικής μνήμης [σ.σ.: π.χ. το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης], να γίνει απολύτως τίποτα σε αυτό το χώρο”, λέει ο κ. Μπαρτσώκας. “Ο χώρος από εδώ και πέρα θα είναι σε λειτουργική κατάληψη, θα δείτε σκηνές, όπως παλαιότερα. Όχι απλώς δεν θα περάσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά το Σκοπευτήριο θα αναδειχθεί και σε σύγχρονο μνημείο αντίστασης”.
Κατερίνα Καραβία – Θέμος “Απίκος” Ρίζος
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.