Η αδελφοποίηση μεταξύ πόλεων ανά τον κόσμο αναφέρεται με διάφορους όρους στην διεθνή βιβλιογραφία. Ένας εκ των οποίον, το «twinning», είναι ο επικρατέστερος για την Ευρώπη ενώ ο όρος «sistercities» φαίνεται να εκφράζει περισσότερο την Αμερική. Όποιος και να είναι ο χρησιμοποιούμενος όρος, με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται, παραμένει μία η ουσία, η αδελφοποίηση!
Οι απαρχές αυτού του εθίμου – θα έλεγε κανείς – έλαβαν χώρα δεκαετίες πίσω αλλά έγιναν πιο έντονες μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν η αφορμή για να επανασυνδέσουν τις κατεστραμμένες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σχέσεις μεταξύ των χωρών και των πόλεων.
Όταν πραγματοποιείται ένα twinning μεταξύ πόλεων, δύο είναι τα βασικά κίνητρα. Η πολιτισμική αλληλεπίδραση καιτο εμπόριο. Φυσικά, θεμελιώδες είναι το πολιτισμικό κέρδος για την κουλτούρα και την «πνευματική ανάπτυξη» της πόλης, όμως δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τόσο εμείς όσο και οι ίδιες οι πόλεις το οικονομικό όφελος μέσω του ιδιαίτερου αυτού εμπορίου.
Αυτό το εμπόριο λοιπόν δεν αναφέρεται μόνο στην κλασική του έννοια αλλά και σε μία σειρά από εγχειρήματα-projects που στοχεύουν στην ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας. Μπορεί οι τομείς να είναι πολλοί, μπορεί να είναι μόνο ένας. Ποικίλος επίσης χαρακτηρίζεται και ο χρονικός ορίζοντας. Έχουμε λοιπόν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα τα οποία με την σειρά τους εκφράζουν το γενικότερο twinning!
Μία πόλη αδελφοποιείται με μία άλλη, γίνονται δηλαδή sistercities(αμερικάνικη ορολογία), έχοντας κάποιες ομοιότητες! Επομένως, πόλεις που μοιάζουν «έλκονται» και δημιουργούν το πλαίσιο για εντονότερη συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο. Η προοπτική της εκάστοτε συνεργασίας είναι η επίτευξη των – από κοινού – αναπτυξιακών στόχων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά twinningsέχουν πραγματοποιηθεί από Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες καταλαμβάνουν την κορυφή στις χώρες που τιμούν τον θεσμό. Πολλά είναι και τα twinnings μεταξύ διαφορετικών ηπείρων. Το 2013 η Ουγγαρία αδελφοποίησε την πόλη της Gyöngyös με την πόλη Shusha. Η πόλη αυτή αναγνωρίζεται από την Ουγγαρία ως κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν αν και μετά τον πόλεμο του Καραμπάχ η πόλη Shushaανήκει στην «εκ των πραγμάτων» αυτόνομη δημοκρατία του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Μπορεί λοιπόν ένα twinningνα έχει πολιτική στρατηγική.
Κλείνοντας, η Ελλάδα δεν έμεινε έξω από τον θεσμό. Αντιθέτως, έχει αδελφοποιήσει πάρα πολλές πόλεις της με άλλες πόλεις ανά τον κόσμο. Η Αθήνα είναι για παράδειγμα «sistercity» με το LosAngeles(1984), το Chicago(1997) καθώς και με το Βελιγράδι (1966). Δειγματικά και για την Θεσσαλονίκη η οποία είναι twintownμε την Μελβούρνη(1984) και πρόσφατα με το Bushan(2010) της Νότιας Κορέας.
Νίκος Γκολφινόπουλος
Υ.Γ. Η ολοκληρωμένη λίστα για τις πόλεις της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί εδώ.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.