poutsaΜιλώντας για οπαδική κουλτούρα στο ιταλικό ποδόσφαιρο, τις περισσότερες φορές μας έρχονται στο μυαλό σκηνικά βίας ανάμεσα στους ultras (σ.σ. οι οργανωμένοι φανατικοί φίλαθλοι) των ομάδων, εξαιτίας διαφορών οι οποίες δεν πηγάζουν απαραίτητα από τον αθλητισμό.

 

Ο ταραχώδης πολιτικός και κοινωνικός βίος της χώρας από τη δεκαετία του ’60 ως αυτή του ’80 δημιούργησε εστίες έντασης ανάμεσα στους ultras, οι οποίες είχαν και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Ευτυχώς όμως εκεί η οπαδική κουλτούρα «γέννησε» τις αδελφοποιήσεις (gemellaggi, στα ιταλικά) και τις φιλίες (amicizie) ανάμεσα στους οπαδούς των συλλόγων που έδειξαν πως αυτά που τους ενώνουν είναι ίσως πιο πολλά από αυτά που τους χωρίζουν.

Πάντως, στις «μητροπόλεις» του calcio, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το inbedwithmaradona, οι διαφορές ανάμεσα στους ultras των ομάδων έχουν κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα.

Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, οι οπαδοί της Ίντερ είναι παραδοσιακά από τη μεσαία αστική τάξη και ανήκουν ιδεολογικά στη Δεξιά, ενώ στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνται «bauscia», που σημαίνει αλαζόνες! Από την άλλη, οι της Μίλαν αποκαλούνται «casciavit», δηλαδή… «κατσαβίδια», επειδή ιστορικά οι οπαδοί των «ροσονέρι» προέρχονταν κυρίως από την εργατική τάξη ή ήταν βιομηχανικοί εργάτες που είχαν έρθει από τον Νότο.

Το πανό «Klose mit uns» (σ.σ ο Κλόζε μαζί μας, στα γερμανικά), παράφραση του ναζιστικού συνθήματος «Gott mit uns» (σ.σ. ο Θεός μαζί μας) το οποίο αναρτούσαν φέτος στο «Ολίμπικο» οι οπαδοί της Λάτσιο, καταδεικνύει τα ακροδεξιά πιστεύω τους και για τον λόγο αυτό συντάσσονται με τους δεξιούς της Ίντερ στην κοινή… αντιπάθεια τους για τη Μίλαν και την Μπρέσια.

Έντονα πολιτικοποιημένοι αλλά στον κομμουνιστικό και ακροαριστερό χώρο είναι βέβαια και οι οπαδοί της Λιβόρνο. Δεν είναι σύμπτωση άλλωστε ότι το ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δημιουργήθηκε το 1921 στην πόλη αυτή. Οι οπαδοί λοιπόν της Λιβόρνο είναι αδελφοποιημένοι με αυτούς της Τερνάνα, ομάδα Γ’ κατηγορίας, οι οποίοι έχουν επίσης έντονο το αριστερό στοιχείο και αμφότεροι απεχθάνονται τη Λάτσιο και την Ελλάς Βερόνα!

Ανεξαρτήτως πάντως ιδεολογικών συγγενειών, η πρώτη φορά που οι οπαδοί δύο ιταλικών ομάδων αδελφοποιήθηκαν έγινε το 1977. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιανουαρίου 3000 οπαδοί της Πεσκάρα ταξίδεψαν στη Βιτσέντζα για να παρακολουθήσουν το ματς μεταξύ των δύο ομάδων.

Παρότι οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν χειροκρότησαν θερμά την Πεσκάρα και τους οπαδούς της, οι οποίοι τους το ανταπέδωσαν όταν η Βιτσέντζα ήρθε στο γήπεδο τους. Μάλιστα, αμφότερες οι ομάδες εκείνη τη σεζόν προβιβάστηκαν στη Serie A, αλλά η φιλία τους διατηρήθηκε!

«Πεσκάρα-Βιτσέντζα, καμία διαφορά», «Πεσκάρα-Βιτσέντζα, τίποτα δεν μας χωρίζει», είναι το σύνθημα των δύο ομάδων!

Λίγα χρόνια μετά, τον Μάιο του 1982, η Νάπολι υποδεχόταν στο «Σαν Πάολο» την Τζένοα. Οι γηπεδούχοι είχαν ήδη κερδίσει μια θέση στο Κύπελλο UEFA και ήταν αδιάφοροι, ενώ οι Γενοβέζοι ήθελαν έναν πόντο για να μείνουν στην κατηγορία.

Η Νάπολι πάντως άνοιξε το σκορ, αλλά την ίδια στιγμή η Μίλαν σε άλλο ματς κέρδιζε, αποτέλεσμα που δεν συνέφερε την Τζένοα! Όλο το γήπεδο άρχιζε να φωνάζει… «ισοπαλία» και όντως η Τζένοα προς το τέλος του ματς ισοφάρισε, στέλνοντας τη Μίλαν στη Serie B!

Mετά από 25 χρόνια, το 2007, Τζένοα και Νάπολι έπαιζαν μεταξύ τους την τελευταία αγωνιστική στη Serie B, έχοντας αμφότερες κερδίσει την άνοδο, με τους οπαδούς των γηπεδούχων να έχουν πανό «Benvenuto fratello napoletano» (σ.σ. καλώς ήρθες αδερφέ Ναπολιτάνε)!

Οι… περίεργοι δεσμοί της Ελλάς Βερόνα με τη Φιορεντίνα δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’80, όταν αρκετοί παίκτες των «βιόλα» πήραν μεταγραφή στη Βερόνα και αυτή κέρδισε το πρωτάθλημα το 1985. Οι δεσμοί αυτοί είναι περίεργοι, καθώς οι οπαδοί της Φιορεντίνα είναι παραδοσιακά αριστεροί σε αντίθεση με αυτούς της Βερόνα που είναι έντονα… ακροδεξιοί, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να είναι αδελφοποιημένοι!

Θα ήταν αφέλεια φυσικά να πιστέψει κάποιος ότι τα παραπάνω παραδείγματα είναι ο κανόνας μεταξύ των Ιταλών ultras. Οι μνήμες του θανάτου ενός αστυνομικού άλλωστε στα τρομερά επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στο ντέρμπι της Παλέρμο με την Κατάνια το 2007 είναι ακόμα νωπές…

Παρ’ όλα αυτά, οι αδελφοποιήσεις μεταξύ φιλάθλων στο ιταλικό ποδόσφαιρο μας υπενθυμίζουν ότι η οπαδική κουλτούρα δεν γεννά μόνο μίσος, αλλά και φιλικούς δεσμούς που υπερβαίνουν  όχι μόνο αθλητικές αλλά και ιδεολογικοπολιτικές διαφορές!

 

 

Αναδημοσίευση από το: www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//