Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η απομάκρυνση γίνεται προκειμένου τα διαμερίσματά τους να αξιοποιηθούν μελλοντικά από τη μονή ως τουριστικά καταλύματα. Κοινώς, να συμμετάσχει και η Μονή Πετράκη (η οποία παρά τις μεγάλες δωρεές που έχει πραγματοποιήσει εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία) στη φρενίτιδα του Airbnb.

Τo τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με το αν η μονή θα προχωρήσει στην κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων (η ίδια το αρνείται), το σίγουρο πάντως είναι ότι η Εκκλησία επιλέγει να κάνει έξωση σε φτωχές οικογένειες σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Και μάλιστα σε μια περιοχή όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως αναφέρουν οι ενοικιαστές στο Documento, να βρουν άλλο σπίτι λόγω της… επέλασης του Airbnb στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία έχει 18 διαμερίσματα, στα οποία, όπως αναφέρουν οι ενοικιαστές, κατοικούν ως επί το πλείστον οικογένειες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, η μονή τους απέστειλε από τον περασμένο Γενάρη επιστολές με τις οποίες τους ανακοινώνει ότι μετά το πέρας της μίσθωσης του συμβολαίου, αυτό δεν θα ανανεωθεί, αφού «όλη η πολυκατοικία θα ανακαινισθεί σε μεγάλη κλίμακα λόγω αλλαγής της χρήσης αυτής». Αυτή η αλλαγή της χρήσης, σύμφωνα με τους ενοικιαστές, σημαίνει ότι η μονή υπέκυψε στον πειρασμό του Airbnb.

«Με ενοχλεί η Εκκλησία να φέρεται σαν ΑΕ»

«Εμένα μου ανακοινώθηκε προφορικά από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας –ανέλαβε τη διαχείριση από τη μονή– ότι πρέπει να εγκαταλείψω το σπίτι όταν λήξει το μίσθωμα στο τέλος του 2018»ανέφερε στο Documento η Χ.Κ., ένοικος της πολυκατοικίας από το 2003. «Σε άλλους που το μίσθωμα λήγει νωρίτερα έχει σταλεί έγγραφη ειδοποίηση ότι πρέπει να φύγουν μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν ακόμη τρεις τέσσερις οικογένειες που έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2020 και, όπως λένε, θα κινηθούν νομικά εναντίον της μονής». Η συγκεκριμένη ένοικος καταφέρεται εναντίον του διαχειριστή, από τον οποίο «βιώσαμε βάρβαρη αντιμετώπιση. Ερχόταν με το μηχανάκι, απαιτούσε με άσχημο τρόπο τα χρήματα και φώναζε: “Θα φύγετε όλοι. Θα σας διώξω”».

Η ίδια δηλώνει έντονα θρησκευόμενη: «Με ενοχλεί όμως η Εκκλησία να συμπεριφέρεται σαν ανώνυμη εταιρεία. Να διώχνουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα 18 οικογένειες από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να μετατρέψουν την πολυκατοικία σε ξενοδοχείο πολυτελών διαμερισμάτων. Είμαστε όλοι νόμιμες οικογένειες, πληρώνουμε τα πάντα και δεν φερθήκαμε ποτέ άσχημα σε κανέναν. Δουλεύουμε στην περιοχή και θέλουμε να μείνουμε εδώ. Πού θα βρούμε όμως σπίτι όταν τα διαμερίσματα είναι γεμάτα από τουρίστες;».

«Νόμιμο είναι. Ηθικό όμως;»

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 η Ελσα Μαρούτση έλαβε έγγραφη ειδοποίηση από τη μονή ότι μετά τη λήξη της μίσθωσης θα πρέπει να παραδώσει «ελεύθερη τη χρήση του μισθίου διαμερίσματος και κενό τούτο». «Νομικώς μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι ηθικό η Εκκλησία να ξεσπιτώνει κόσμο για να μετατρέψει την πολυκατοικία σε ξενοδοχείο». Σχετικά με το αν υπήρξε κάποια αντίδραση από τους ενοικιαστές, η κ. Μαρούτση σχολίασε: «Δεν υπήρξε κινητοποίηση, αφού άλλωστε διαμένουν και πολλοί μετανάστες που δεν θέλουν να εμπλακούν σε τέτοιες διαδικασίες. Κάποιοι άλλοι φοβούμενοι την Εκκλησία δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το θέμα».

Η απάντηση της μονής: «Κακοήθειες και ανακαίνιση»

Το όλο ζήτημα «είναι μια κακοήθεια προφανώς, αλλά δεν πιστεύω να εκπορεύεται από τους ενοικιαστές γιατί έχουν ευεργετηθεί από τη μονή»δήλωσε στο Documento ο καθηγούμενος της Μονής Πετράκη Ιάκωβος Θαυμακού. «Μένουν εδώ 15-20 χρόνια, τους αντιμετωπίσαμε με πολλή συμπάθεια και φιλευσπλαχνία σε όλη την περίοδο της κρίσης. Από 500 ευρώ που ήταν το ενοίκιο το κατεβάσαμε μέχρι και στα 100 ευρώ. Κάποιοι έκαναν έξι μήνες να πληρώσουν. Ούτε στείλαμε εξώδικα ούτε κάναμε μηνύσεις».

Ο καθηγούμενος ανέφερε ότι έλαβε σωρεία γραμμάτων παραπόνων από τους ενοικιαστές για βλάβες στο κτίριο: «Τους απαντήσαμε ότι η μονή δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το κτίριο γιατί η εφορία μάς έχει τσακίσει. Τα παγκάρια είναι άδεια, άλλους πόρους δεν έχουμε». Επομένως, ο καθηγούμενος επισήμανε ότι «δεν έχουμε κάτι με τους ανθρώπους, ούτε τους πετάμε στον δρόμο. Απλώς όταν λήξει η σύμβαση δεν θα την ανανεώσουμε για πρακτικούς λόγους: το κτίριο –σύμφωνα και με τη γνώμη μηχανικών– χρειάζεται συντήρηση. Η πολυκατοικία θα δοθεί με διαγωνισμό σε κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με την έγκριση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης θα επιστραφεί στη μονή και θα δοθεί προς ενοικίαση».

Στην ερώτηση αν ήδη υπάρχουν σχέδια για τη μελλοντική αξιοποίηση της πολυκατοικίας, ο καθηγούμενος απάντησε πως «δεν υπάρχουν. Ούτε ισχύει ότι θα φτιάξουμε ξενοδοχείο. Τώρα το πώς η κατασκευαστική εταιρεία για να αποσβέσει αυτά τα ποσά θα εκμεταλλευτεί την πολυκατοικία, είναι κάτι που θα εξεταστεί από την κοινωνική υπηρεσία, την Αρχιεπισκοπή…» κατέληξε.

Βασίλης Ανδριανόπουλος – documentonews.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//