Το θέμα της ομοφυλοφιλίας στο ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο δυστυχώς έχει παραμείνει ταμπού. Μέχρι και σήμερα ελάχιστοι ποδοσφαιριστές που είναι ομοφυλόφιλοι παραδέχτηκαν τη σεξουαλική τους προτίμηση ανοικτά.
Οι υπόλοιποι, από φόβο για το πώς θα τους αντιμετωπίσει η κοινή γνώμη προτίμησαν να το κρύψουν, δείγμα του ότι η ομοφοβία μαστίζει τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Το ζήτημα έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όπου αναπτύχθηκε μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα κυρίως μετά την αποκάλυψη του πρώην ποδοσφαιριστή της Λιντς, Ρόμπι Ρότζερς που παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Στο παρελθόν μάλιστα στη Βρετανία ο Τζάστιν Φασάνου είχε πράξει κάτι ανάλογο με συνέπεια να βιώσει την κοινωνική διάκριση και να αυτοκτονήσει στα 37 του χρόνια.
Ανάλογο πρόβλημα ωστόσο αντιμετωπίζει ο χώρος του ποδοσφαίρου και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου και εκεί ελάχιστοι είναι οι παίκτες που έχουν παραδεχτεί ανοικτά πως είναι gay, φοβούμενοι τυχόν αντιδράσεις από την εξέδρα. Από τη νέα σεζόν ωστόσο στο γήπεδο της Ζανκτ Πάουλι η σημαία του ουράνιου τόξου που συμβολίζει τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων θα κυματίζει δείχνοντας πως το ποδόσφαιρο μπορεί να τεθεί απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση.
Ο σύλλογος και οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι είναι γνωστοί για την προοδευτική τους ιδεολογία και πολλές φορές μέσα από το γήπεδο δεν φοβούνται να την εκφράσουν. «Η ομάδα είναι ενεργή εδώ και πολλά χρόνια κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων. Με αυτή τη σημαία στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτά τα θέματα είναι μεγάλης σημασίας για τη Ζανκτ Πάουλι και δουλεύουμε σκληρά για να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γκέρνοτ Στένγκερ.
Η είδηση ικανοποίησε πολύ την ομοφυλοφιλική και λεσβιακή κοινότητα των οπαδών της Ζανκτ Πάουλι, η οποία εδώ και πολλά χρόνια μέσα από την οπαδική βάση προσπαθεί να εκφράσει την ισότητα που θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι στην κοινωνία ανεξάρτητα από τη σεξουαλική τους προτίμηση.
Μάλιστα την άποψη αυτή είχε εκφράσει το 2011 και ο Γερμανός επιθετικός, Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως οι ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές της Μπουντεσλίγκα δεν θα πρέπει να φοβούνται καθώς το να είσαι gay δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον ταμπού.
Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, και στο γερμανικό ποδόσφαιρο οι ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές είναι ακόμα επιφυλακτικοί ως προς το να παραδεχτούν δημόσια κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις ενός ομοφυλόφιλου παίκτη ομάδας της Μπουντεσλίγκα (που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) ο οποίος παραδέχτηκε τη δυσκολία του να είσαι ομοφυλόφιλος και να προσπαθείς να το κρύψεις μέσα στο γήπεδο.
«Το τίμημα που πληρώνεις ζώντας το όνειρό σου να παίζεις στην Μπουντεσλίγκα είναι τεράστιο. Χρειάζεται να υποκρίνομαι κάθε μέρα. Αυτό στην αρχή δεν ήταν πρόβλημα, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο», τόνισε.
Η Ζανκτ Πάουλι είναι ο πρώτος σύλλογος στη Γερμανία που επίσημα στέκεται στο πλευρό των ομοφυλόφιλων στον χώρο του ποδοσφαίρου, υψώνοντας το ανάστημα εναντίον των κοινωνικών διακρίσεων. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή που θα δώσει το έναυσμα για ανάλογες πρωτοβουλίες και από άλλους συλλόγους καθώς το ποδόσφαιρο, ως μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε, περιλαμβάνει κι αυτό διάφορες μορφές διακρίσεων που πρέπει να τους δείξουν την κόκκινη κάρτα.
Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.