Λίγες μέρες πριν τα πεζοδρόμια της πόλης Wijchen της Ολλανδία βάφτηκαν κατά λάθος ροζ αντί για άσπρα, καθώς στους εργάτες δόθηκε λάθος κωδικός χρώματος. Οι κάτοικοι της πόλης όμως λάτρεψαν αυτό το λάθος και αποφάσισαν να μην το αλλάξουν.
Τι συμβαίνει όμως όταν ένας ολόκληρος δρόμος βάφεται με έντονα χρώματα, όχι κατά λάθος, αλλά με σκοπό να αλλάξει μία ολόκληρη περιοχή αλλά και ενίοτε μια πόλη; Η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Ελβετία βάφονται πολύχρωμες και αναδεικνύονται σε τουριστικούς παραδείσους.
Pink Street (Cais do Sodre)- Λισαβόνα
Η περιοχή ανάμεσα στο ποτάμι και το κέντρο της πόλης που παλιότερα ήταν ένα κακόφημο στέκι των ναυτικών που έκαναν στάση στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και των ιερόδουλων, σήμερα έχει αναδειχθεί στο μεταμεσονύχτιο στέκι των νέων αλλά και σε πολιτισμικό κέντρο της πόλης.
Γεμάτη από bar και clubs, τα οποία έχουν εμπνευστεί την ονομασία τους από διάφορες χώρες και πόλεις του κόσμου (Oslo, Vikings Bar, Jamaika, Bouzouki Rotterdam,Copenhagen) με σκοπό να προσελκύουν τους ναυτικούς, από τη δεκαετία του 80 και ύστερα η κακή της φήμη άρχισε να υποχωρεί μαζί με τους κλέφτες που καραδοκούσαν σε κάθε στενό.
Το 2011 όμως ήταν τότε που ήρθε η ολική αναδόμηση της περιοχής όταν ο καλλιτέχνης José Adrião σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο της Λισαβόνα αποφάσισαν να βάψουν το πιο γνωστό της δρόμο σε έντονο ροζ.
Οι νέοι πλέον είχαν και άλλη επιλογή πέρα από τα bar στα στενά του Bairro Alto και οι τουρίστες ενθουσιάζονταν με το ροζ χρώμα που έβλεπαν στο δρόμο, κοιτώντας πάνω από τη γέφυρα κατηφορίζοντας από το Bairro Alto στο Cais do Sodre.
Tρία χρόνια μετά το βάψιμο, καινούρια club «ξεπηδάνε» συνέχεια στον πιο διάσημο –πλέον- δρόμο της Λισαβόνα ενώ τα βράδια του Σαββάτου δύσκολα μπορείς να περάσεις ανάμεσα από τον πολύ κόσμο που έχει κατακλύσει το ροζ δρόμο.
Blue street- Chefchaouen, Μαρόκο
Αν τα άσπρα σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα στα νησιά του Αιγαίου σου φαίνονται μαγευτικά, τότε δεν μπορείς παρά να λατρέψεις την αρχιτεκτονική αλλά κυριότερα τα χρώματα σε αυτή την πόλη του Μαρόκου.
Το Chefchaouen βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και τα στενά του, που θυμίζουν κάτι από λαβύρινθο είναι γεμάτα από μπλε σπίτια και μπλε δρόμους.
Η φήμη θέλει κάποιους Εβραίους πρόσφυγες να ευθύνονται για αυτή την μεταμόρφωση της πόλης κατά τη διάρκεια του 1930, καθώς πίστευαν ότι το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το παράδεισο. Από τότε το χρώμα ποτέ δεν αλλάχτηκε και μεταξύ πολλών άλλων ένα από τα επιχειρήματα της αποδοχής του είναι ότι το μπλε έχει την ιδιότητα να απωθεί τα κουνούπια.
Η πόλη θεωρείται κάτι σαν τουριστικός παράδεισος και αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Γεωμετρικοί δρόμοι, Vercorin, Ελβετία
Οι κάτοικοι του μικρού χωριού Vercorin της Ελβετίας έχουν το συνήθειο να καλούν κάθε καλοκαίρι κάποιο καλλιτέχνη, με σκοπό να αφήσει το δικό του στίγμα στο χωριό. Τα project γίνονται υπό την ευθύνη της R&art, μίας μικρής ένωσης που έχεις ιδρυθείς από όσους κατοικούν εκεί.
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια το δίδυμο Lang/Bauman δέχτηκε μία μεγάλη πρόσκληση, και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως καμβά του όλους τους δρόμους του χωριού. Τα παλιά ξύλινα κτίρια και οι ανεμόμυλοι, κατά τη γνώμη τους, θα έκανα τρομερή αντίθεση με έντονα και πιο μοντέρνα χρώματα.
Γαλάζιες κίτρινες και μωβ γραμμές διαπερνούν γεωμετρικά όλους του δρόμους του Vercorin και έχουν ως σημείο αναφοράς την κεντρική του πλατεία.
Οι κάτοικοι φαίνεται να το λατρεύουν, ειδικά τα παιδιά, που οργανώνουν το παιχνίδι τους γύρω από τα γεωμετρικά σχήματα. Στους τουρίστες δε, δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητο.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.