Γράφει ο Θάνος Παναγόπουλος
Mε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας καταδικάστηκε το 2012 σε αργό θάνατο η ιστορική βιομηχανία PITSOS, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας έσβησαν οι μηχανές της PITSOS, όπως επιγραμματικά ανέφεραν οι εργαζόμενοί της ζητώντας με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό να πράξει τα δέοντα ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.
Αναλυτικότερα, σε δύο ημέρες λήγει η προθεσμία που είχε συμφωνηθεί για την επίσημη απάντηση της γερμανικής BSH στην Pyramis (η εταιρεία ανήκει στην επιχειρηματική οικογένεια Μπακατσέλου) για την απόκτηση του εργοστασίου της PITSOS και τη συνεπακόλουθη επανεκκίνηση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα μας. Το εργοστάσιο κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικά μετά από τρεις αναβολές και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως ώς τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από την πλευρά των Γερμανών, οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους κυρίως στα εργοστάσια της Τουρκίας.
Η αντίστροφη μέτρηση για την εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες, είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Και συγκεκριμένα το 2012, βάσει του Ν.4072, που επικύρωνε την συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου – SIEMENS να ρυθμίσουν οριστικά τις διαφορές τους μετά τις ευθύνες που προέκυπταν βάσει του αστικού και του ποινικού δικαίου για τη γερμανική πολυεθνική SIEMENS, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση μεταξύ άλλων:
Πρώτον, να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ εντός του 2012 στο εργοστάσιο της PITSOS στο Ρέντη προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε τη δεδομένη χρονική περίοδο περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
Δεύτερον, να επενδύσει 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα οδηγούσε στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
Μετά την ψήφιση του νόμου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά όφειλε να επιδιώξει την εκτέλεση των συμβατικών όρων και την εφαρμογή του νόμου. Ήτοι να υποχρεώσει με εξώδικη όχληση τη SIEMENS να ολοκληρώσει τα συμφωνημένα με το Ελληνικό Δημόσιο και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να προβεί σε δικαστικές ενέργειες εναντίον της προκειμένου να την υποχρεώσει δικαστικά να συμμορφωθεί με τον νόμο και τη συμφωνία συμβιβασμού. Αυτό όμως δεν συνέβη και η παράλειψη αυτή οδήγησε αλυσιδωτά στην αποχώρηση της PITSOS, η διοίκηση της οποίας έχει ως πρώτη επιλογή την Τουρκία.
Η επιστολή των εργαζομένων
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι, έπεσαν «οι τίτλοι τέλους» στο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς η PITSOS εξοπλίζει εδώ και 156 χρόνια αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά με τα προϊόντα της, στηρίζοντας την ελληνική και τοπική οικονομία με τζίρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μπαίνοντας σε όλες τις ελληνικές οικογένειες στα 156 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της.
«Η PITSOS είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών. Δεν υπάρχει οικογένεια στην ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά που κάποιο μέλος της, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, να μην έχει εργαστεί στην PITSOS», σημειώνει η ανακοίνωση αναφερόμενη στην απόφαση της γερμανικής BSH, θυγατρικής της BOSCH, να βάλει τέλος σε μια κερδοφόρα εταιρεία και να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.