Όταν βλέπεις τις σακούλες με σορούς να βγαίνουν από το τμήμα Covid -ο κορωνοϊός χτυπάει κυρίως τους μεγάλους σε ηλικία (και) στο μυοκάρδιο- καταλαβαίνεις ότι ήδη γίναμε Μπέργκαμο»: στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ένας από τους εξουθενωμένους γιατρούς του νοσοκομείου Καλύμνου ζητάει με απόγνωση να δοθούν επειγόντως λύσεις για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο νησί.
Η Κάλυμνος, με περίπου 16.000 κατοίκους (απογραφή του 2011), είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Αυτός είναι και ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη διασπορά: ήδη, το τελευταίο διάστημα, έχουν πεθάνει πάνω από 15 άνθρωποι από κορωνοϊό, ενώ το ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου έχει καταρρεύσει.
«Σε ένα πυκνοκατοικημένο νησί, όπου οι άνθρωποι πήγαιναν στα σπίτια ο ένας του άλλου και το Πάσχα στις εκκλησίες, χωρίς μέτρα προστασίας, δεν ήταν δύσκολο να ξεφύγει η κατάσταση – σχεδόν κάθε οικογένεια έχει και κρούσμα» λένε οι γιατροί.
Την Τετάρτη 19.5 εντοπίστηκαν 18 ακόμα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου και η αναλογία υπολογίζεται σε 61,12 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού (αναλογιστείτε ότι η πολύ επιβαρυμένη Αιτωλοακαρνανία έχει 43,64 και οι περισσότερες περιοχές της χώρας κάτω από 30), ενώ το νησί παραμένει σε καθεστώς καθολικού lockdown (μέχρι τις 24 Μαΐου). Απόδειξη ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.
Ο εφιάλτης όσων χρειάζονται ΜΕΘ
Στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχουν μόνο συσκευές high flow. Όταν κάποιος χρειάζεται διασωλήνωση και διακομιδή σε ΜΕΘ, αρχίζει ο αγώνας δρόμου των γιατρών, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, δεν είναι εξειδικευμένοι για θεραπεία ασθενών σε ΜΕΘ.
«Υπάρχουν δυσκολίες που δεν επιτρέπουν διακομιδή των ασθενών Covid, διασωληνωμένων ή μη, με πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ εκτός της κάψουλας αρνητικής πίεσης, η οποία ωστόσο είναι ακατάλληλη για μεταφορά υπέρβαρων ασθενών (ενώ μιλάμε για ένα νόσημα που πλήττει κυρίως υπέρβαρους) – επίσης είναι ακατάλληλη για σωματότυπους με υψηλό δείκτη μάζας σώματος που έχουν χαμηλό ύψος και φαρδείς ώμους».
Αν κάποιος ασθενής δεν μπορεί να μεταφερθεί με πτητικό μέσο, αναζητούν κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ της Σάμου, η οποία απέχει περίπου δύο ώρες με πλωτό μέσο.
«Μία γυναίκα πήγε και ήρθε δύο φορές στο λιμάνι, γιατί το πλωτό ήταν ακατάλληλο, την τρίτη φορά ήρθε το σωστό για να πάει στη Σάμο, με την ψυχή στο στόμα γιατί δεν μπορείς να δεις καλά το μόνιτορ την ώρα της διακομιδής» περιγράφουν οι γιατροί. Ένας από αυτούς βγήκε «εκτός» μετά την απίστευτη ταλαιπωρία κατά τη διακομιδή της εν λόγω ασθενούς.
Χθες, Τετάρτη, «έγινε μια επιτυχημένη διακομιδή με ελικόπτερο, η γυναίκα, διασωληνωμένη με φορητό αναπνευστήρα στην Κάλυμνο, ζύγιζε ευτυχώς μόλις 60 κιλά». Η αναμονή για να βρεθεί κρεβάτι σε άλλη περιοχή διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες, μπορεί και παραπάνω, χρόνος κρίσιμος για την πορεία του ασθενούς.
Το ΕΚΑΒ, επαναλαμβάνουν οι γιατροί, πρέπει επειγόντως να βρει λύση για τη διακομιδή με πτητικό μέσο των βαρέως πασχόντων που είναι υπέρβαροι και δεν χωρούν στην κάψουλα αρνητικής πίεσης.
Υπάρχει επίσης ανάγκη να μετακινηθούν άμεσα γιατροί και νοσηλευτές με εμπειρία στην Covid-19, «έστω για λίγες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των περιστατικών».
Οξυγόνο από ιδιώτες!
Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση για την προμήθεια φιαλών οξυγόνου που μαζί με τη μονάδα παραγωγής οξυγόνου θα μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Τις τελευταίες ημέρες ιδιώτες προσφέρουν φιάλες οξυγόνου για τους νοσηλευόμενους στις κλίνες Covid.
Επιστολή σε δραματικούς τόνους έχει στείλει ήδη και ο δήμαρχος του νησιού, ενώ σήμερα, Πέμπτη 20.5, αναμένεται να μεταβεί στην Κάλυμνο εσπευσμένα (και ομολογουμένως με καθυστέρηση) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Το μόνο θετικό, λένε οι γιατροί, είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών: «Όταν ακούς κάθε μέρα από πάνω σου το ελικόπτερο να μεταφέρει ασθενή, λογικό είναι να θορυβηθείς» σχολιάζουν και σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα από όσους έχασαν τη ζωή τους ή νόσησαν σοβαρά στο νησί κανείς δεν είχε εμβολιαστεί.
Όπως σημείωσαν από το εμβολιαστικό κέντρο, στο νησί της Καλύμνου είχαν εμβολιαστεί μέχρι χθες το μεσημέρι 1.500 άνθρωποι με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και 2.000 με το εμβόλιο της Pfizer, 1.700 εκ των οποίων έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην Εφημερίδα Αυγή
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.