Από τον Απρίλιο του 2019, σε εφαρμογή έχει τεθεί η Πράξη Προστασίας Θυμάτων (Victims’ Protection Act) που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους στη Νέα Ζηλανδία, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τουλάχιστον 10 ημέρες αμειβόμενης άδειας για να αντιμετωπίσουν όσα σχετίζονται με την κατάσταση θυματοποίησής τους.
Πριν νομοθετηθεί, το νομοσχέδιο είχε προταθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και επικυρώθηκε τον Ιούλιο του 2018.
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Νέα Ζηλανδία είναι εξαιρετικά υψηλά. Με τον τίτλο «Κάθε 4 λεπτά», η έκθεση του επιστημονικού συμβούλου του γραφείου του Πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2018, o Δρ. Ian Lambie αναφέρεται «στο γεγονός ότι σημειώθηκαν 121.747 έρευνες για βλάβη εντός της οικογένειας από την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας το 2017, που αντιστοιχεί σε μία κάθε 4 λεπτά.
Η άδεια, ένα μόνο από τα μέτρα
Μπορεί η έκθεση να έπεται της νομοθέτησης του συγκεκριμένου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, ωστόσο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Με σκοπό την ενδυνάμωση όσων βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, τα δικαιώματα που αναγνωρίζει το πλαίσιο εκτείνονται πέρα από την αμειβόμενη άδεια.
Συγκεκριμένα, η διατύπωσή του κάνει λόγο για «τουλάχιστον» 10 ημέρες άδειας με την συγκεκριμένη αιτία. Η αύξηση των ημερών βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη.
Επιπλέον της αμειβόμενης άδειας, προβλέπεται διευκόλυνση των αιτούμενων με ευνοϊκή προσαρμογή του ωραρίου τους για περίοδο 2 μηνών, ώστε να επιτρέψει την αντιμετώπιση όσων καταστάσεων πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει άμεσα.
Προστασία και των μερικώς απασχολούμενων
Αξιοσημείωτη είναι και η έκταση του νόμου ως προς τις μορφές απασχόλησης που καλύπτει. Οι προϋποθέσεις για την κτήση του δικαιώματος είναι ένας εργαζόμενος να δουλεύει για τουλάχιστον 6 μήνες, με μέσο όρο απασχόλησης 10 ώρες ανά εβδομάδα, τουλάχιστον 1 ώρα πραγματικής απασχόλησης την εβδομάδα και τουλάχιστον 40 ώρες συνολικά ανά μήνα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, υπολογίζοντας την πλήρη απασχόληση στις 160 ώρες ανά μήνα (πενθήμερη οκτάωρη εργασία), κάποιος αρκεί να απασχολείται το 25% των ωρών της πλήρους απασχόλησης.
Αυτή η διάταξη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπάρχει σημαντική επικάλυψη ανάμεσα στους δέκτες οικιακής βίας και στους μερικώς απασχολούμενους.
Μέτρα όχι μόνο ατομικά, αλλά και προς τον εργασιακό χώρο
Ρητή αναφορά γίνεται επίσης στην αντιμετώπιση του αιτούμενου/ αιτούμενης την άδεια στον εργασιακό χώρο, ως αποτέλεσμα της κοινοποίησης της προσωπικής κατάστασης που αντιμετωπίζει. Η συγκεκριμένη παράγραφος κατατείνει στην πρόληψη διακρίσεων και εκφοβισμού του προσώπου αυτού στο εργασιακό του περιβάλλον
Όχι η πρώτη, αλλά η πληρέστερη νομοθεσία παγκοσμίως
Παρότι η εν λόγω νομοθεσία δεν είναι η πρώτη παγκοσμίως, φαίνεται να είναι η ευρύτερη και πληρέστερη σε σχέση με τις άλλες δύο.
Με πληροφορίες του Guardian, αντίστοιχα μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί στις Φιλιππίνες το 2004, εντός νομοθεσίας για την προστασία των παιδιών, με αμφίβολη ωστόσο εφαρμογή, και τοπικά, σε περιφερειακό επίπεδο στο Οντάριο και την Μανιτόμπα του Καναδά.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, οι γυναίκες άνω των 15 ετών που δέχονται ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 19% του πληθυσμού. Από αυτές, μόλις το 14% απευθύνθηκαν στις αστυνομικές αρχές, δηλαδή οριακά κάτω από 2,7% του πληθυσμού.
Σημαντικό είναι ότι το πιο πάνω 19% είναι αποτέλεσμα της συλλογής στοιχείων, η οποία μεθοδολογικά δεν αντιπροσωπεύει επαρκώς την πραγματική εκδήλωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Συνοδεία της έκθεσης δεδομένων, μία έκθεση προτάσεων του ίδιου φορές καταδεικνύει τι θα μπορούσε να βελτιωθεί από την πολιτεία. Ειδική μνεία γίνεται στην ανάγκη συνεπούς συλλογής δεδομένων, καθώς και στον σαφέστερο νομικό ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας. Τα μεγέθη μπορεί να μην πλησιάζουν αυτά της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό. Οι γυναικοκτονίες συνεχίζουν να είναι συχνά μέρος της πραγματικότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Ο σεβασμός της νομοθεσίας στη ζωή του εργαζόμενου
Η νομοθέτηση διακριτής άδειας τέτοιου τύπου, αντί να προτείνεται η χρήση της κανονικής άδειας για αντίστοιχες περιπτώσεις αποδίδει τον δέοντα σεβασμό στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αντιμετώπιση της διαχείρισης των προσωπικών ζητημάτων και δη, της αποκατάστασης της ευρυθμίας της προσωπικής ζωής, ως διαφορετικής ανάγκης από την απομάκρυνση από το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει η κανονική άδεια είναι σαφής ένδειξη την κοινωνικής παρέμβασης που επιδιώκει η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας. Είναι σημαντικό, αντί ο εργαζόμενος να εξαρτάται από την ανθρωπιά και την ευχέρεια του κάθε προϊστάμενού του, να δικαιούται να βάλει τη ζωή του σε μια σειρά, χωρίς να ασκηθεί πίεση σε έναν ακόμη τομέα της ζωής του.
Να σημειωθεί επίσης ότι αν και θα θεωρείται ένα θετικό βήμα η νομοθέτηση δικαιωμάτων που σέβονται τη ζωή των εργαζομένων, η εν λόγω μορφή βίας δεν αφορά μόνο τους νόμιμα εργαζόμενους ή τους πολίτες του κράτους, αλλά εν γένει όσους ζουν σε μία κοινωνία. Όσο προοδευτικό και αν φαντάζει το μέτρο, είναι μονάχα ένα μέρος της διαχείρισης του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.