Tουλάχιστον τέσσερις περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονούνταν κάθε εβδομάδα το 2019, καταγράφοντας αριθμός – ρεκόρ δολοφονιών ανθρώπων που είτε υπερασπίζονταν τη γη τους είτε το περιβάλλον γενικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δίνει το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Global Witness.

Σύμφωνα με τον Guardian, τον οποίο επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες έχουν τους μισούς δολοφονημένους ανθρώπους πέρσι, μια αύξηση σχεδόν 30% από τους 164 θανάτους το 2018 και έντεκα περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ του 2017. Οι περισσότερες δολοφονίες έμειναν ατιμώρητες και ο πραγματικός αριθμός των θανάτων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς για πολλούς απ’ αυτούς δεν υπάρχουν στοιχεία.

Η εξορυκτική βιομηχανία σχετίζεται με τους περισσότερους θανάτους υπερασπιστών της γης τους και του περιβάλλοντος στη διάρκεια του 2019. Οι ιθαγενικές κοινότητες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσανάλογο κίνδυνο βίας, αποτελώντας το 40% των δολοφονημένων υπερασπιστών της γης πέρσι.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οι οργανωτές της καμπάνιας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η καθυστέρηση ή η συνειδητή απραξία από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινότητες από τον Covid-19 έχει οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και αύξηση του φόβου για περισσότερες επιθέσεις σε όσους υπερασπίζονται τη γη τους και το περιβάλλον.

Στη Βραζιλία, όπου δολοφονήθηκαν 24 άνθρωποι το 2019, οι ιθαγενικές κοινότητες προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν «το φάσμα της εξαφάνισης» εν μέσω πανδημίας, με τους αρχηγούς τους να κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο ότι «εκμεταλλεύεται» τον κορονοϊό για να τους εξολοθρεύσει.

Τα ορυχεία και τα μεταλλεία είναι ο τομέας που συνδέεται με τις περισσότερες δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος (50 θάνατοι), σύμφωνα με τα δεδομένα της Global Witness.

Ακολουθεί ο αγροτοβιομηχανικός τομέας, που συνδέεται με 34 δολοφονίες ακτιβιστών, διότι εναντιώθηκαν ιδίως σε εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή φοινικέλαιου, ζάχαρης, ή τροπικών φρούτων, οι περισσότεροι στην Ασία.

Η μάχη εναντίον της εκμετάλλευσης των δασών είχε 24 θύματα, αριθμό που είναι αυξημένος κατά 85% σε σχέση με το 2018, ενώ τα δάση είναι πρωταρχικής σημασίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]