Απολύθηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στο βίαιο θάνατο Αφροαμερικανού, στη Μινεσότα, μετά το κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση βίντεο που έχει καταγράψει τη σύλληψή του.
Στο βίντεο φαίνεται ο αστυνομικός να περνά χειροπέδες και να τον ακινητοποιεί στο έδαφος με το γόνατό του στο λαιμό του συλληφθέντα. Ο συλληφθείς, λέει στον αστυνομικό ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος, μέχρι που χάνει τις αισθήσεις του.
Έρευνα διεξάγεται από το FBI.
Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι καταδίκασε τη «φρικιαστική» πράξη, κατηγορώντας τους αστυνομικούς για «έλλειψη ανθρωπιάς» και σήμερα ανακοίνωσε στο twitter τις απολύσεις των αστυνομικών λέγοντας ότι αυτό ήταν το σωστό να γίνει.
Λίγες ώρες μετά την αποπομπή των αστυνομικών, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους γύρω από το σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία τη Δευτέρα το βράδυ, με πολλούς διαδηλωτές να φορούν μάσκα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.
Σύντομα όμως η κατάσταση εκτραχύνθηκε και ξέσπασαν επεισόδια όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, με το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά ρίχνοντας μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με την εφημερίδα Minneapolis Star-Tribune.
“Δεν θα πρέπει να είναι θανατική ποινή”
Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με τον διοικητή της αστυνομίας της Μινεάπολις, τον Μεντάρια Αραντόντο, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι το FBI ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της έρευνας, είναι ξεκάθαρο ότι ο θάνατος του Φλόιντ είναι αδικαιολόγητος και ότι το γεγονός ότι ήταν Αφροαμερικανός έπαιξε ρόλο.
“Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να αποτελεί θανατική ποινή”, τόνισε ο δήμαρχος. “Επί πέντε λεπτά παρακολουθούσαμε την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό ενός μαύρου άνδρα. Επί πέντε λεπτά. Όταν ακούς κάποιον να ζητά βοήθεια, υποτίθεται ότι πρέπει να τον βοηθήσεις”, πρόσθεσε.
Μνήμες από άλλες υποθέσεις
Η υπόθεση θυμίζει έντονα εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, ενός Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του συνέβαλε στην ανάδυση του κινήματος Black Lives Matter.
Η φρικιαστική σκηνή εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας και βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς που μάταια παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να αφήσουν τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live διακρίνεται ο άνδρας αυτός, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος δίπλα στο περιπολικό, με έναν αστυνομικό να τον έχει ακινητοποιήσει βάζοντας το γόνατό του στον λαιμό του.
Για αρκετά λεπτά ο Φλόιντ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, βογγάει και βαριανασαίνει, ενώ ο αστυνομικός του απαντάει να κάτσει ήσυχος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατάει σε απόσταση τους περαστικούς που αρχίζουν να φωνάζουν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταματάει να κινείται.
“Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του”, ακούγεται να επαναλαμβάνει ένας άνδρας, όμως οι αστυνομικοί περιμένουν το ασθενοφόρο που φτάνει μετά από αρκετά λεπτά.
Ο Φλόιντ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου πέθανε λίγο αργότερα.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο άνδρας αντιστάθηκε στους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν αφού κλήθηκαν στο σημείο επειδή κυκλοφορούσε μεθυσμένος στον δρόμο.
Εξάλλου σύμφωνα με την αστυνομία, κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε και ο Φλόιντ δεν είχε όπλο πάνω του.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.