Εντός των ορίων του ακινήτου στον Ερημίτη που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία NCH Capital Inc από το ΤΑΙΠΕΔ για να χτιστούν μέσα στο δάσος ξενοδοχείο και παραθεριστικό χωριό (τα οποία θα συνοδεύονται από λιμάνι για κότερα στον ανέγγιχτο αιγιαλό) απλώθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στον Άγιο Στέφανο, η οποία οριοθετήθηκε χθες το μεσημέρι.
Η φωτιά κατέκαψε τουλάχιστον 130 στρέμματα (το ακίνητο είναι 496) και, όπως κατήγγειλε στο τοπικό Corfu TV ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, “υπήρχαν πέντε ταυτόχρονες εστίες σε μεγάλη έκταση γύρω από τον Ερημίτη”.
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα στις πρωτοβουλίες, τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τους φορείς που εναντιώνονται από την πρώτη στιγμή στην επένδυση βλέποντας σε αυτή την καταστροφή ενός μοναδικού στο είδος του οικοσυστήματος.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου
Όπως μας έγινε γνωστό από τον Λάμπρο Ντούσικο, μέλος κι επιστημονικό σύμβουλο του συλλόγου «Ερημίτη Πλους, Περιβαλλοντική Προστασία Βορείου Στενού Κέρκυρας», μέσα στις επόμενες ημέρες ο σύλλογος θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη φωτιά, και μάλιστα θα ζητήσει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη το ενδεχόμενο υποκίνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η πρόβλεψη Μητσοτάκη
Ο λόγος είναι ότι η φωτιά στον Ερημίτη έρχεται ακριβώς έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί και το επιχείρημα που επικαλέστηκε σε συνομιλίες του με πολίτες on camera για την υπεράσπιση του Kassiopi project, η έναρξη του οποίου ξεκίνησε και επισήμως παρουσία του. Προβάλλοντας ως μόνη διέξοδο για την προστασία του τόπου την ιδιωτικοποίησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε διερωτώμενος: “Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα; Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε…”. “Θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος” πρόσθεσε κάποιος από το κοινό του.
Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες ότι, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στ. Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) πρόκειται να μεταβεί στην Κέρκυρα για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι τελικά η φωτιά δεν έχει προέλθει από εμπρησμό, η εξέλιξη εξυπηρετεί τη ρητορική ότι το μέρος είναι παρατημένο και άρα η μόνη λύση για να προστατευτεί είναι το χτίσιμό του.
Κανένα όφελος για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία
Εταιρεία και κυβέρνηση υπόσχονται ότι το έργο θα προσφέρει ένα νέο όραμα στον τουρισμό της Κέρκυρας και της Ελλάδας γενικότερα και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με θέσεις εργασίας και εισοδήματα σε φόρους.
Ο Λ. Ντούσικος αντιτείνει αυτό που λέει εδώ και χρόνια το κίνημα: “Δεν θα υπάρξει κανένα όφελος, ούτε για το περιβάλλον ούτε για την τοπική οικονομία. Είναι μια all inclusive πολύ υψηλού επιπέδου εγκατάσταση, στην οποία θα έρχονται μόνο πλούσιοι με ελικόπτερα και ταχύπλοα. Δεν είναι αυτοί, λοιπόν, που θα ψωνίζουν ντομάτες από τα χωριά”.
Το έργο προβλέπει την αποψίλωση 35 στρεμμάτων και ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο Λ. Ντούσικος, αποφεύγει ν’ αναγνωρίσει την ξεχωριστή οικολογική του ταυτότητα. Στην περιοχή κατοικούν και ενδημούν πολλά άγρια ζώα, πολλά πουλιά και άγρια θηλαστικά, μεταξύ των οποίων και τρία απειλούμενα είδη: η ενυδρίδα lutra lutra, η μεσογειακή φώκια και το ρινοδέλφινο. Υπάρχουν ακόμη πληθώρα από πανύψηλες κουμαριές, δάφνες και άλλα σκληρόφυλλα δενδρώδη είδη αιώνων με χοντρό κορμό. Βότανα, θάμνοι, λουλούδια και άγριες ορχιδέες.
Παραχωρήσεις έναντι πινακίου φακής
“Το έργο δεν μπορεί να γίνει” υπογραμμίζει ο Λ. Ντούσικος τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να βγάλει ακόμη ούτε την οικοδομική της άδεια κι ενώ έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που κέρδισε την πρώτη διαγωνιστική δημοπρασία, αποκτώντας το δικαίωμα χρήσης επιφανείας για 99 χρόνια έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μόνο που έχει κάνει η εταιρεία μέχρι σήμερα είναι ν’ αποψιλώσει το υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, όπου σχεδιάζει να χτίσει το ξενοδοχείο. Για χάρη βέβαια του ξενοδοχείου έγιναν εκπτώσεις και σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς από το σημείο ξηλώθηκε επίσης το μοναδικό ναυτικό οχυρό το οποίο επιβλέπει τα θαλάσσια στενά Ελλάδας – Αλβανίας.
“Το οχυρό μεταφέρθηκε σε χαμηλότερο σημείο, με μεγαλύτερο νεκρό τομέα, δηλαδή σε σημείο με λιγότερη ορατότητα. Στην αρχή η μεταφορά έγινε χωρίς καν να έχει λάβει γνώση το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο και με έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ, φορέα ο οποίος σχηματίστηκε, υποτίθεται, για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Την ίδια στιγμή να σημειώσουμε ότι υπάρχει τουρκικός ναύσταθμος στα 4 με 5 χιλιόμετρα απόσταση. Για τα συμφέροντα, δηλαδή, μιας πολυεθνικής real estate παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Και για να είναι σαφές, όταν στην Αριστερά λέμε για κυριαρχικά δικαιώματα, εννοούμε δικαιώματα λαϊκής κυριαρχίας”.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, η εταιρεία θέλησε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και ύστερα από νέο διαγωνισμό παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας έναντι 2.050.000 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια η εφορία το εκτιμούσε στα 16.028.579 ευρώ. Κίνηση που της δίνει τη δυνατότητα να βγάλει χρήματα ακόμη κι αν δεν βάλει ούτε ένα τούβλο πάνω στον ερημίτη.
Πουλάνε κοπανιστό αέρα
Για το συγκρότημα δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν τι θα γίνει με την αποχέτευση και την ύδρευσή του τονίζει ο Λ. Ντούσικος. “Δεν έχουν πού να βάλουν τη μονάδα αφαλάτωσης, τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και όλες τις βασικές εγκαταστάσεις των λειτουργικών συστημάτων”. “Ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσαν να γίνουν οι εγκαταστάσεις είναι δίπλα στον υδροβιότοπο, αλλά το ΣτΕ απέρριψε το ενδεχόμενο. Στο σημείο όπου προορίζονται να τοποθετηθούν δεν χωράει ούτε το 1/10 όσων πρέπει να γίνουν”.
“Γι’ αυτό έκαναν αλλαγή χρήσης της ιδιότητας, ώστε να πουλήσουν οικοδομικά τετράγωνα” σημειώνει ο Λ. Ντούσικος. Μόνο που αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορούν να οικοδομηθούν.
“Κατά μία έννοια, προστατεύουμε ανυποψίαστους αγοραστές…” τονίζει με δηκτικό ύφος ο επιστημονικός σύμβουλος του Ερημίτη Πλου προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες για το σύνολο της πολεοδομικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνει, πέραν της αποχέτευσης και της ύδρευσης, την υψομετρική μελέτη, τους συντελεστές, την οδοποιία και άλλους τομείς, με προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων και στο ΣτΕ, ενώ από μέρα σε μέρα θα υποβληθούν και προσωπικές μηνύσεις στην εταιρεία.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στην Εφημερίδα Αυγή
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.