Στη ζωή υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που αναβάλουν ακόμα και το πιο απλό πράγμα, για «αύριο», το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και αυτοί που βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Τόσο απλά. Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, είναι σίγουρα ένας άνθρωπος που ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Στην κατηγορία των ανθρώπων που ανυπομονούν να έρθει η επόμενη μέρα, για να φτάσει ακόμα πιο κοντά σε κάθε στόχο που έχει θέσει στον εαυτό του.

Όταν μιλάμε για στόχους στην συγκεκριμένη περίπτωση ανθρώπου, δεν μιλάμε για βραχυπρόθεσμους, ασήμαντους στόχους της καθημερινότητας. Μιλάμε για πράγματα που χρειάζονται χρόνια προετοιμασίας, σωματική καταπόνηση που δοκιμάζει τα ανθρώπινα όρια και ψυχικά αποθέματα που σπάνια συναντάς σε άνθρωπο.

tsianos_anthrwpos

Αρκετά όμως με τις γενικότητες. Ποιος είναι ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, γιατί αυτός ο διθυραμβικός πρόλογος; Αν ήταν τόσο σπουδαίος δεν θα τον ήξερε όλη η Ελλάδα τουλάχιστον; Δεν θα ήταν παγκοσμίως γνωστός; Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της Ελλάδας. Δικά μας παιδιά είναι γνωστά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο για τα επιτεύγματά τους και εμείς αγνοούμε την ύπαρξή τους (μέχρι πριν από λίγες μέρες, ίσχυε και για μένα).

Αν είχα την ευκαιρία, το πρώτο πράγμα που θα τον ρωτούσα, θα ήταν πως θα χαρακτήριζε τον εαυτό του. Ιατρό ή αθλητή; Γιατί τα κατορθώματά του σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς είναι αξιοζήλευτα. Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για εκείνον, δεν μπορείς να πεις ότι είναι καλύτερος στον έναν τομέα από τον άλλο.

Ιατρός
Σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία (Berkeley – Καλιφόρνια) έκανε μεταπτυχιακό στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College του Λονδίνου, πήρε το διδακτορικό στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία στο υψόμετρο και το ψύχος έχοντας ολοκληρώσει ερευνητικό έργο στα βουνά της Σκοτίας, των ευρωπαϊκών Άλπεων και των Ιμαλαΐων στην Ασία (Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης) και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ολοκλήρωσε σπουδές και στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

tsianos_iatros_1

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, εκπαιδεύτηκε σε νοσοκομεία στις Η.Π.Α. αλλά και στη Νότιο Αφρική «σε μια από τις πιο εξαθλιωμένες περιοχές ολόκληρου του πλανήτη, στο Μπαραγκουάναθ, όπου «θερίζει» το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση. “Η Νότιος Αφρική είναι το μέρος που με ”καυτηρίασε” ιατρικά. Το γεγονός ότι κάθε ώρα που περνούσε ήμουν περιτριγυρισμένος από το θάνατο, ήταν για μένα ένα σημαντικό μάθημα ζωής. Τον ρομαντισμό μου για την ιατρική τον απέκτησα μέσα από το θάνατο”, τονίζει ο ίδιος στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εργάστηκε στο Fort William, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και στο Λίνκολν της Αγγλίας. Επίσης, έχει εργαστεί στους τομείς της Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Τραύματος, Επειγόντων Περιστατικών και Γενικής Ιατρικής. Τέλος, έχει πιστοποιηθεί και δραστηριοποιείται στους τομείς της Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Ιατρικής Αποστολών.

Αθλητής
Η γνωριμία του με τον χώρο του αθλητισμού έγινε μέσω της κολύμβησης. Αφού έγινε μέλος της εθνικής ομάδας, συμμετείχε σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, κάνοντας παράλληλα πανελλήνια ρεκόρ, ενώ έχει χριστεί και βαλκανιονίκης.

Η πισίνα δεν τον χωρούσε. Τον έπνιγε. Ήταν πολύ μικρή για τα σχέδιά του. Εκεί είχε αντίπαλο μόνο τον χρόνο και τους υπόλοιπους συναθλητές του. Ήθελε κάτι διαφορετικό. Πιο ζωντανό. Πιο δύσκολο. Πιο επικίνδυνο.

Αυτό που έψαχνε το βρήκε στην υπερμαραθώνια κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, το 2000 στη Χαβάη, αλλά το 2000 θα το θυμάται μια ζωή γι άλλο λόγο.

tsianos_diaplous_magxis_1

Για τον διάπλου της Μάγχης. Πρόκειται για μια απόσταση 34 χιλιομέτρων από την Αγγλία στη Γαλλία, την οποία κατάφερε να καλύψει σε μόλις 9 ώρες και 20 που αποτελεί την καλύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα και την καλύτερη παγκοσμίως για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Όπως στα πρώτα χρόνια της ζωής του, η πισίνα έμοιαζε πολύ μικρή στα μάτια του και την καρδιά του, έτσι μετά τον διάπλου της Μάγχης, τα 34 χιλιόμετρα φάνταζαν στα μάτια του απλά σαν μια μεγαλύτερη πισίνα από εκείνη που είχε συνηθίσει να κολυμπάει τότε.

Έτσι, το 2011, μετά από χρόνια προετοιμασίας και μελέτης, όχι μόνο επιχείρησε, αλλά πέτυχε στην πράξη κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και να το σκεφτείς. Κολύμπησε ασταμάτητα από την Πελοπόννησο μέχρι τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που κατόρθωσε με επιτυχία να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς, πρόκειται για 101 χιλιόμετρα.

«Η ιδέα του διάπλου του Αιγαίου πελάγους από την Πελοπόννησο στην Kρήτη, τον Οκτώβριο του 2011, μπήκε στο μυαλό μου το καλοκαίρι του 2000 μετά από την επιτυχημένη διάπλευση της Μάγχης. Ήθελα να αποτολμήσω ένα εγχείρημα, με υψηλό δείκτη δυσκολίας αλλά και αμφιβολίας ως προς την επιτυχή του έκβαση, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και την υλοποίηση του εγχειρήματος, πέρασαν 11χρόνια»

tsianos_aigaio_1

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος τα καταφέρνει καλά μέσα στο νερό. Τι να πει κανείς όμως για έναν άνθρωπο που ενώ έχει πετύχει αυτά, παράλληλα έχει ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της γης, το Έβερεστ και μάλιστα από την δυσκολότερη δυνατή διαδρομή;

tsianos_everest_1

Αν δεν καταλάβατε ακριβώς τι διαβάσατε, ας κάνουμε τα πράγματα πιο απλά. «Το 2004 συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό μέλος. Κατόρθωσε και έγινε ο πρώτος Έλληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, Έβερεστ 8.848μέτρα, από την πλέον επικίνδυνη βόρεια διαδρομή του Θιβέτ, και σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή του 2004 ανέβηκε στην κορυφή, για πρώτη φορά στην ιστορία, η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων» αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

.

«Φτάνοντας στο υψηλότερο αυτό σημείο της γης τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, τόσο γαλήνια. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, θα ήταν αυτό της ταπεινότητας. Βλέποντας τον κόσμο από τόσο ψηλά δεν μπορείς παρά να αισθανθείς πόσο πραγματικά μικρός είσαι».

Κι όμως, ακόμα και μετά από όλα αυτά, δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει να δοκιμάζει και να εξερευνά τα όριά του ανθρώπου μέσα στη φύση. Επόμενος στόχος του το Marathon des Sables το 2015. Τί είναι αυτό;

«Ο Μαραθώνιος des Sables λαμβάνει χώρα στην έρημο Σαχάρα του Μαρόκου και εξυμνείται από το Discovery Channel ως o πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στη γη. Είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ημερών, 250 χιλιομέτρων, όπου ο συμμετέχων είναι αυτοσυντηρούμενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισμό και την τροφή του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ακραίες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με σοβαρά κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αμμοθύελλες, απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση, ηλίαση, θερμοπληξία, εγκαύματα, τραυματισμοί στα γόνατα, τραύματα στα πέλματα, τρέξιμο στην άμμο και στους αμμόλοφους, στο βραχώδες έδαφος και τα όρη. Προκλήσεις που πρέπει κανείς να αντέξει και να ξεπεράσει για να ολοκληρώσει αυτό το σπουδαίο εγχείρημα».

Από τη μέρα που έμαθα για τον Γεώργιο-Ιωάννη Τσιάνο, κάθε φορά που με πιάνω να λέω «Δεν μπορώ», το μυαλό μου πάει κατευθείαν σε εκείνον και αφού πρώτα αισθανθώ ντροπή για κάποια δευτερόλεπτα, η ντροπή μου, δίνει τη θέση της στην αυτοπεποίθηση και μου δίνει δύναμη να κυνηγάω τα όνειρά μου και τους στόχους μου.

Μακάρι τέτοιοι άνθρωποι να είχαν την προβολή που πραγματικά τους αξίζει. Θα μας έκαναν όλους μας, τουλάχιστον ένα κλικ καλύτερους. Όχι ως ιατρούς, ή ως αθλητές, αλλά ως ανθρώπους.

ΥΓ. Αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα παραπάνω δεν τα κάνει για προσωπική προβολή, αλλά μέσω του Ρroject Ice Water Fire στηρίζει έμπρακτα τον βρετανικό και διεθνώς αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό οργανισμό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Opwall Trust.

FB: https://www.facebook.com/G.I.Tsianos?fref=ts

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//