Οι καλλιτέχνες ανέκαθεν διατηρούσαν μία ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία. Άλλοι την υποστηρίζουν θερμά, άλλοι ασπάζονται κάποιες περίεργες αλλά και “μοδάτες” αιρέσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι τόσο με τα τραγούδια όσο και τις δηλώσεις τους στηλιτεύουν τις θρησκείες αλλά και όσους αποτελούν τους “εκπροσώπους” τους στη γη. Σήμερα, σε αντίθεση των ημερών, θα ασχοληθούμε με την τελευταία κατηγορία. Tέσσερα τραγούδια και τέσσερις καλλιτέχνες που αμφισβητούν την ύπαρξη του Θεού, του παράδεισου και της κόλασης.

Eternal life-Jeff Buckley

Το εν λόγω τραγούδι περιλαμβάνεται στο μοναδικό δίσκο που κατάφερε να ολοκληρώσει ο ταλαντούχος Jeff Buckley, τον “Grace”.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας του εξηγεί στο κοινό σε τι αναφέρονται οι στίχοι: “Eίναι ένα κομμάτι θυμού. Η ζωή είναι πολύ μικρή και περίπλοκη ώστε οι άνθρωποι με εξουσία και οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από μάσκες να καταστρέφουν τις ζωές άλλων ανθρώπων και  να υποκινούν τη βία μεταξύ των ανθρώπων, στηριζόμενοι στο εισόδημα τους, ή στο χρώμα τους, ή στη θρησκεία τους”.

And tell me where is the love in what your prophet has said?
Man, It sounds to me just like a prison for the walking dead
And I’ve got a message for you and your twisted hell
You better turn around and blow your kiss goodbye
to life eternal angel

 

Οpiate-Tool

Συγκρότημα γνωστό για τους “αυθάδεις” αλλά και πολύ καίριους στίχους του σε θέματα όπως η πολιτική, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εν γένει οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να αποχαυνώσει το σύγχρονο άνθρωπο. Οι Τοοl λοιπόν δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη τη θρησκεία, με μία από τις πρώτες τους επιτυχίες, το “Οpiate”.

Τόσο ο τίτλος όσο και η γενικότερη θεματολογία του  αντλούνται από το γνωμικό του Καρλ Μαρλ:”Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”.

My Gods will
becomes me.
When he speaks out,
he speaks through me.
He has needs
like I do.
We both want
to rape you.

Jesus Christ, why don’t you come save my life.
Open my eyes and blind me with your light
and your lies.

 

 

This is a lie-The Cure

Ο Rober Smith, frontman του συγκροτήματος The Cure, έχει εκφράσει αρκετές φορές δημοσία τις ιδέες του περί Θεού,
παράδεισου και κόλασης. Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί τον εαυτό του ως άθεο, γεγονός που “φαίνεται” ακόμη και από το συγκεκριμένο  τραγούδι.

Οι στίχοι του είναι μία μικρή ωδή στο ψέμα των θρησκειών ενώ ο ίδιος αναρωτιέται πώς γίνεται τόσα εκατομμύρια άνθρωποι να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια.

But this isn’t truth, this isn’t right
This isn’t love, this isn’t life, this isn’t real
This is a lie

How each of us believes
I’ve never really known
In heaven unseen and hell unknown

 

 Gloria -Patti Smith

H νονά της punk μουσικής, όπως πολλοί την αποκαλούν, δεν θα μπορούσε να μην καταπιαστεί με το θέμα της θρησκείας, έστω και αν το κάνει αυτό με μία διασκευή. Μάλιστα το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το πρώτο στο ντεμπούτο άλμπουμ της, το οποίο και της χάρισε πολύ δίκαια τον παραπάνω τίτλο.

Jesus died for somebody’s sins but not mine
Meltin’ in a pot of thieves
Wild card up my sleeve
Thick heart of stone
My sins my own
They belong to me, me

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//