Λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας, ο Μπαράκ Ομπάμα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αφήσει τη πιο δυνατή τελευταία εντύπωση.

Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των Η.Π.Α με κινήσεις υψηλού συμβολισμού και αποκορύφωμα την επίσκεψη του στη Χιροσίμα, επιχειρεί να αναζωογονήσει το προφίλ του και να μακιγιάρει τα μελανά σημεία της θητείας του.

Στη Χιροσίμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που βρέθηκε στο σημείο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που σκόρπισε το θάνατο σε 130.000 ανθρώπους το 1945 και τον κληροδότησε σε πολλούς ακόμα. Αρκετές χιλιάδες ακόμη Ιάπωνες έχουν πεθάνει από ασθένειες που οφείλονται στις “παρενέργειες” της έκρηξης.

Ο Ομπάμα αγκαλιάστηκε με έναν από τους επιζώντες, κατέθεσε στεφάνι, μίλησε για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά, όραμα για το οποίο δεν κάνει ωστόσο και πολλά και ίσως γι’ αυτό να μη ζήτησε και συγγνώμη για το ’45.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως 15.395 πυρηνικές, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις 70.000 πυρηνικές κεφαλές που είχαν καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και οφείλεται στις μειώσεις που έκαναν Αμερικάνοι και Ρώσοι στα οπλοστάσιά τους, καθώς έχουν υπογράψει από το 1991 τρεις σχετικές συμβάσεις.

Η άλλη όψη του νομίσματος δεν είναι όμως το ίδιο ευχάριστη. Το SIPRI υπογραμμίζει πως οι μειώσεις έχουν ελαττωθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία από τις δύο υπερδυνάμεις, που δεν έχουν βέβαια πάψει να ανταγωνίζονται η μία την άλλη και να φοβούνται η μία την άλλη. Οι δύο πλευρές αδυνατούν να αναπτύξουν πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια δεν βάζουν τέλος στις πιθανότητες να ζήσουμε μια νέα φρίκη όμοια με της Χιροσίμα.

Σύμφωνα με το SIPRI Ουάσινγκτον και Μόσχα έθεσαν τα τελευταία χρόνια σε εφαρμογή μεγάλα και δαπανηρά προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων τους, ενώ εξακολουθούν να διαθέτουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στον πλανήτη, έχοντας το 93% του συνόλου.

Το υπόλοιπο 7% συμπληρώνουν κατά σειρά η Γαλλία με 300 πυρηνικές κεφαλές, η Κίνα με 260, το Ηνωμένο Βασίλειο με 215, το Πακιστάν με 110-130, η Ινδία με 100-120, το Ισραήλ με 80 και η Βόρεια Κορέα, για τον ηγέτη της οποίας γίνεται τόσος ντόρος με 10.

Όπως είναι λογικό τα σημερινά πυρηνικά χάρη στη τεχνολογική εξέλιξη μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές σε σχέση με 71 χρόνια πριν. Συνεπώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία εικονική υποχώρηση από την κατοχή πυρηνικών, καθώς μιλάμε για μικρότερα αλλά πιο φονικά πυρηνικά οπλοστάσια. Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν το 1/3 των πυρηνικών κεφαλών είναι σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, δηλαδή  4.120 κεφαλές μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν μια νέα Χιροσίμα.

Οι επικοινωνιακές κινήσεις του Ομπάμα πράγματι δεν έχουν επαναληφθεί, από την άλλη όμως η ουσία δεν άλλαξε. Ο Ομπάμα δεν τόλμησε να κληροδοτήσει στον διάδοχο πρόεδρο μια χώρα χωρίς πυρηνικά. Δεν πραγματοποίησε καν βήματα ουσίας προς αυτή την κατεύθυνση και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο να πέσουν τα πυρηνικά στα χέρια του Τραμπ.

Μπορεί να μην είναι τζιχαντιστής, αλλά είναι επίσης “τρελός” και ο Ομπάμα που είχε πει ότι δεν θα πρέπει να πέσουν στα χέρια των “τρελών” τζιχαντιστών τα πυρηνικά, τώρα θα πρέπει να εύχεται ότι δεν έχει αφήσει πίσω του και “τρελούς” ψηφοφόρους. Διαφορετικά, σε νίκη του Τραμπ, θα αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον Κιμ Γιονκ Ουν των 10 πυρηνικών κεφαλών και θα ζητήσουμε μια τελευταία χάρη από τον νυν πλανητάρχη: Ομπάμα πάτα το κουμπί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//