Την πλήρη απουσία σχεδιασμού από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καταδεικνύουν οι Επιθεωρητές Εργασίας ξεμπροστιάζοντας τον Γ. Βρούτση που πρόσφατα εξέδωσε πανηγυρική (αλλά και παραπλανητική) ανακοίνωση σχετικά με την «ενεργή στήριξη» και «αναβάθμιση» του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Το Σώμα που θα έπρεπε αυτήν την περίοδο να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και για την αντιμετώπιση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, δεν έχει προετοιμαστεί καθόλου τους τελευταίους 10 μήνες και έχει αφεθεί αδρανοποιημένο σε δεύτερη μοίρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη πραγματοποίησε πρόσφατα σύσκεψη με τους διευθυντές του ΣΕΠΕ, μετά από 17 ολόκληρους μήνες (!) και απλά ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων, χωρίς όμως να έχει θέσει ένα επαρκές κανονιστικό πλαίσιο ή να έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τους ελεγκτές.

Επί της ουσίας, ενώ πολλές δομές του ΣΕΠΕ κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ δεν έχουν ληφθεί μέτρα ουσιαστικής προφύλαξης των επιθεωρητών εργασίας και ενώ η υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη (και υποβαθμισμένη από την μετατροπή της, το καλοκαίρι του 2019, σε απλή Γενική Διεύθυνση), η γ.γ. του υπουργείου θέτει ως μόνο στόχο την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των αποστάσεων σε χώρους δουλειάς. Απαλλάσσοντας έτσι τον εργοδότη από την ευθύνη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας…

Τα παραπάνω καταγγέλλει σε αναλυτική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε.), η οποία από τον περασμένο Μάρτιο είχε ζητήσει από τον ίδιο τον Γ. Βρούτση συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς ποτέ να εισακουστεί.

Είχε προτείνει:

– τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ και θα μεταφέρει στις Επιθεωρήσεις και στους Επιθεωρητές εξειδικευμένα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης και θα ενημερώνει για οποιεσδήποτε αλλαγές στις οδηγίες,

– την αποστολή σαφών οδηγιών για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που άπτονται των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας, σε σχέση πάντα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία,

– τη χορήγηση κατάλληλου και επαρκούς εξοπλισμού για την προστασία από τον κορωνοϊό (π.χ. ειδικές στολές εργασίας, ιδίως σε βιομηχανικούς χώρους) στους Επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του πυρός και διενεργούν καθημερινά ελέγχους σε εργασιακούς χώρους/εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε όλη την επικράτεια.

Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε

Η (επιεικώς μιλώντας) ανεπαρκής πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης από την κα Στρατινάκη αποδεικνύεται από τους πίνακες που παρουσιάζει η Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε. Προκύπτει έτσι με γλαφυρό και σαφή τρόπο ότι δεν έγινε τίποτα από όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, τόσο σε νομοθετικό – διοικητικό επίπεδο, όσο και ως προς τον σχεδιασμό για την επιχειρησιακή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακόμα χειρότερα, το υπουργείο έβαλε νέα εμπόδια στο έργο των επιθεωρητών (και την καθημερινότητα των εργαζόμενων της χώρας), αφού απενεργοποίησε, με πρόσχημα την πανδημία, την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν εκ των προτέρων τις αλλαγές του ωραρίου στο ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι, κατέστησε ανέφικτο τον έλεγχο της υποδηλωμένης εργασίας και της τήρησης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Παράλληλα, αντί για συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων με έγγραφες και συγκεκριμένες εντολές και εγκυκλίους, οι επιθεωρητές απλά λάμβαναν και λαμβάνουν προφορικές και συχνά αντικρουόμενες εντολές, που δυσχαιρένουν μέχρις ακυρώσεως το έργο τους.

Δείτε αναλυτικά:

 

 

 

 

 

Το «επιτελικό» μπλακ – άουτ του ΣΕΠΕ δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο. Αντίθετα, δίνει ακόμα ένα «σήμα» στην εργοδοτική ασυδοσία, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι πλήττονται πολλαπλά από την πανδημία και η αύξηση της ανεργίας τους καθιστά έρμαια των διαθέσεων των εργοδοτών.

** Παρόλα αυτά κι ενώ συνεχίζεται η υποστελέχωση και η απουσία ουσιαστικών μέτρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Επιθεωρητών, «το ΣΕΠΕ διενήργησε πάνω από 6.000 ελέγχους COVID σε εργασιακούς χώρους από την αρχή της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//