Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Κατερίνα Καραβία
Άραγε, έχει μιλήσει ποτέ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τους φοιτητές; Η απάντηση είναι προφανής, από το ίδιο το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση, αλλά και την στάση ολόκληρης της κυβέρνησης, που πεπεισμένα θεωρεί και αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν ένα είδος παραβάτη.
Αν όμως έστω τους ρώταγε; Μάλλον θα εντυπωσιαζόταν από το πόσο πολιτικά και κοινωνικά συνειδητοποιημένοι είναι, από το εύρος αυτών που σκέφτονται, από το όραμα που έχουν για το πως θέλουν να είναι το Πανεπιστήμιο τους και για το τι θεωρούν πως έχουν πραγματικά ανάγκη τα ιδρύματά τους.
Σίγουρα αυτό που δεν χρειάζονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι η αστυνομία. Θα στο πουν ξεκάθαρα όλοι, από τους πρωτοετείς μέχρι τους τελειόφοιτους, από τους έντονα πολιτικοποιημένος και «ψημένους» στις πορείες και τις συνελεύσεις ως αυτούς που για πρώτη φορά κατέβηκαν στον δρόμο.
Τι σημαίνει όμως αστυνομία στο Πανεπιστήμιο;
Μιλήσαμε, την Πέμπτη, με τους φοιτητές που κατέβηκαν, κατά χιλιάδες, και διαδήλωσαν, φωνάζοντας «ΟΧΙ» στα σχέδια για αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα.
«Υποσκάπτουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα» – Νικόλας, φοιτητής του ΜΙΘΕ
Για τον Νικόλα αστυνομία στα Πανεπιστήμια σημαίνει καταπάτηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, ενώ τίθεται ζήτημα ελευθερίας και δημοκρατίας. «Συμμετέχω συχνά σε πορείες, αλλά θεωρώ ότι η ανάγκη είναι επιτακτική και το μήνυμα που πρέπει να περαστεί είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια νομοθετήματα τα οποία υποσκάπτουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα και που σκοπεύουν να αποπρασανατολίσουν. Δεν είναι θέμα μόνο ασφάλειας, είναι θέμα ελευθερίας και δημοκρατίας».
«Αστυνομία στα Πανεπιστήμια σημαίνει φίμωση της φωνής και συνεχής τρομοκρατία» – Χαρά, φοιτήτρια του Πάντειου
Η Χαρά μας είπε ότι ξέρουν καλά τι σημαίνει αστυνομία στα Πανεπιστήμια. «Αστυνομία στα Πανεπιστήμια είδαμε τι σημαίνει πέρσι όταν έγινε η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΣΟΕ για να καταστείλει φοιτητές που απλά ήθέλαν να κάνουν συνέλευση. Αστυνομία στα Πανεπιστήμια μπορεί να δει κανείς τι σημαίνει από τις εικόνες σε Πανεπιστήμια της Αμερικής, που υπάρχει campus police, με περιστατικά ακραίας καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων και δολοφονίες ακόμα. Αστυνομία στα Πανεπιστήμια σημαίνει φίμωση της φωνής και συνεχής τρομοκρατία».
«Ξεκάθαρα ένας τρόπος να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα» – Άννα, φοιτήτρια του Πάντειου
Η Άννα μας λέει εμφατικά πως άλλος είναι ο στόχος της απόφασης για αστυνομία στα Πανεπιστήμια, καθώς στατιστικά δεν υπάρχει εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια. «Δεν υπάρχουν στατιστικά να αποδείξουν ότι υπάρχει εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια, οπότε όλο αυτό είναι ξεκάθαρα ένας τρόπος να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα». Για την Άννα ένας ακόμη στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ο τρόπος που θα βρισκόμαστε στους κοινωνικούς χώρους.
«Ο νόμος μιλάει για ποινικές διώξεις των φοιτητών» – Δημήτρης, Φυσικό
Για τον Δημήτρη η απόφαση για αστυνομία στα Πανεπιστήμια είναι ένα ακόμα μέτρο να αφαιρέσει την δυνατότητά τους να παλέψουν για αυτονόητα πράγματα
«Αστυνομία στα Πανεπιστήμια είναι η εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου και την κατάργησης της όποιας ακαδημαϊκής ελευθερία τους λόγου υπάρχει. Ουσιαστικά ο ίδιος ο νόμος που έχει εξαγγελθεί είναι ασαφής μιλάει για ποινικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών».
«Ταυτίζουν την έννοια του φοιτητή με την έννοια του εγκληματία» -Μάριος, φοιτητής του ΕΜΠ
Ο Μάριος μας υπογραμμίζει «Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί η έννοια φοιτητής με την έννοια εγκληματίας του κράτους».
«Το κράτος δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις» – Κώστας, φοιτητής του ΕΜΠ
Ο Κώστας είναι χείμαρρος. Μας μιλά για πρόφαση της κυβέρνησης για τα περί ασφάλειας καθώς η «παραβατικότητα μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους».
«Είναι προφανές ότι θέλουν να έχουν ένα σώμα ώστε όταν οι φοιτητές πάνε και κάνουν κάποια υλική ενέργεια αυτό αυτομάτως θα κρίνεται παράνομο και θα καταστέλλεται. Κανείς δεν θέλει αυτό το νομοσχέδιο ούτε οι διοικήσεις. Όταν σου αφαιρούν κάθε νόμιμη μέθοδο να κάνεις αντιπολίτευση ακόμα και να κατέβεις στο δρόμο τότε τι έχει μείνει;»
Συνεχίζοντας μας λέει για την γενικότερη φίμωση από το κράτος «Το κράτος δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις, δεν σου αφήνει καν δίαυλο να αντιδράσεις, ακόμα και σήμερα ήταν παράνομο να κατέβεις. Οπότε, η αστυνομία θα προσπαθήσει να αφαιρέσει την δυνατότητά μας να αγωνιστούμε».
Ενώ προσθέτει για την αριστεία και για όσα ακούγονται για τα Πανεπιστήμια: «Το ΕΜΠ έχει χάσει το 80% της χρηματοδότησης το τα τελευταία χρόνια για ποια αριστεία μας μιλάνε; Πως θα συναγωνιστώ εγώ τον άλλον που έχει Πανεπιστήμιό με λεφτά;»
«Ο μόνος παραβάτης στις ζωές μας είναι το κράτος» – Θανάσης, φοιτητής του ΕΜΠ
Ο Θανάσης τονίζει ότι αν ψάχνουν παραβάτες υπάρχουν: «Ο μόνο παραβάτης στις ζωές μας είναι το κράτος και αυτό πρέπει να βγει από το Πανεπιστήμιο. Όχι ότι το Πανεπιστήμιο είναι αξιωματικά κάτι καλύτερο, αλλά είναι ένας χώρος που μέσω από τον αγώνας μας προσπαθούμε να νοηματοδοτήσουμε και να κτίσουμε τον κόσμο του αύριο»
«Θα δημιουργήσει πρόβλημα, δεν θα λύσει» – Γιάννης, φοιτητής του ΕΜΠ
Ο Γιάννης ειρωνικά μας εξηγεί ότι ο όρος παραβατικότητα την οποία λένε ότι θα λύσει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια είναι «αστείος». «Εγώ δεν καταλαβαίνω τι θα κάνει αυτή η αστυνομία, και δεν καταλαβαίνω και τον ορισμό παραβατικότητα γιατί τόσα χρόνια που είμαι στο πανεπιστήμιο δεν έχω δει καμιά πραγματική παραβατική συμπεριφορά» μας σημειώνει και προσθέτει «απλά νομίζω το μόνο νόημα είναι να κάνει κάποιες συμπεριφορές που θεωρούνταν λογικές και φυσιολογικές να θεωρούνται παραβατικές. Οπότε νομίζω ότι στο τέλος θα δημιουργήσει το πρόβλημα για να το λύσει».
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.