Τις απολύσεις 130 εργαζομένων στη ΜΚΟ Praksis καταγγέλλει το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Όπως αναφέρει το Σωματείο η απόφαση ήταν αιφνιδιαστική και έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνονται 150 ασυνόδευτοι στην τύχη τους.
Το κείμενο του Σωματείου
Την Πέμπτη 29/11, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ PRAKSIS με μια αιφνιδιαστική απόφαση ανακοίνωσε μέσω mail στους εργαζόμενους των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ότι από 1/1/2019 αναστέλλεται η λειτουργία τους. H διοίκηση της ΜΚΟ, με μια διαδικασία fast track, απολύει περίπου 130 συναδέλφους και αφήνει 150 ασυνόδευτους ανήλικους στην τύχη τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση της PRAKSIS, η απόφαση αυτή πάρθηκε διότι οι συνεργαζόμενοι χρηματοδοτικοί φορείς (Ταμείο Μενάστευσης και Ασύλου), αλλά και οι αρμόδιοι φορείς του δημοσίου αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι συνεργάτες.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας κατάστασης πραγματικής ομηρίας των συναδέλφων ήδη από τον Αύγουστο του 2017. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι περικοπές μισθών, η υποστελέχωση στις δομές φιλοξενίας, οι εκδικητικές απολύσεις είναι για τη ΜΚΟ PRAKSIS καθεστώς. Επιπλέον, οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός μήνα σε συνδυασμό με την υπερεργασία, την πολυαπασχόληση, τη μη καταβολή υπερωριών, συνθέτουν το παζλ μιας αφόρητης κατάστασης για τους συναδέλφους στους ξενώνες.
Παράλληλα, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στους ξενώνες, αυτή τη στιγμή παραμένουν ήδη απλήρωτοι για 4 μήνες, καθώς η διοίκηση οφείλει την αποπληρωμή για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018.
Για όλους εμάς, ως Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), μόνος υπεύθυνος για αυτήν τη κατάσταση είναι η ίδια η PRAKSIS και εκείνη πρέπει να λογοδοτήσει σε εργαζόμενους και ωφελούμενους για την επιλογή της να πετάξει στο δρόμο συναδέλφους και ανήλικους πρόσφυγες. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε συνυπεύθυνοι για την οριακή αυτή κατάσταση, ούτε σχετίζονται με τις αστοχίες της διοίκησης, τη διαχείριση της εξωτερικής χρηματοδότησης και τις προσχηματικές συγκρούσεις ανάμεσα σε διοίκηση – χρηματοδότες και υπουργείο.
Λήξη σύμβασης ή απόλυση;;;
Η διοίκηση της PRAKSIS ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία όπου επικαλείται πως η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί απόλυση, αλλά τυπική «λήξη της συνεργασίας» της με τους εργαζόμενους. Με την τοποθέτηση της αυτή, επιχειρεί να αποσιωπήσει τις ευθύνες της για την αδυναμία να συνεχίσει τα συγκεκριμένα πρόγραμμα και την εργοδοτική τρομοκρατία που ασκεί στους εργαζόμενούς της. Η τακτική της διοίκησης να κρατάει ομήρους τους συναδέλφους με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός ή δυο μηνών με αιτιολόγηση πως «δεν υπάρχει κάτι σίγουρο» από πλευράς χρηματοδότησης, είναι μια λογική που σκοπό έχει να καθιστά τους εργαζόμενους αναλώσιμους, επισφαλείς και χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Έτσι κι αλλιώς, για την PRAKSIS, η εργατική νομοθεσία είναι κάτι που διαχρονικά δεν την αφορά. Οι συνάδελφοι στους ξενώνες της PRAKSIS καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με σταθερό και μόνιμο τρόπο, με συνεχές κυλιόμενο ωράριο βαρδιών, σταθερό μισθό, συνεχή εποπτεία και αξιολόγηση από την εργοδοσία και η ίδια η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου ορίζεται αυτοδίκαια ως σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Η δικαστική απόφαση που δικαίωσε συναδέλφισσα-εργαζόμενη σε ξενώνες, αναγνωρίζοντας πέραν των άλλων το εξαρτημένο της εργασίας και τις συνεχόμενες συμβάσεις ως αορίστου, αποτελεί σημαντικό δεδικασμένο για τις περαιτέρω διεκδικήσεις όλων μας. Η διοίκηση της PRAKSIS στις αρχές Ιανουαρίου στην ουσία επιλέγει να απολύσει πάνω από το 5% του συνόλου των εργαζομένων, προβαίνει σε μαζικές, ομαδικές απολύσεις, οι οποίες απαγορεύονται βάσει νόμου, και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως οι ΜΚΟ, παρά το όποιο ανθρωπιστικό τους προσωπείο και τον δικαιωματικό μανδύα που πλασάρουν, είναι ένα σύγχρονο πείραμα εργοδοτικού αυταρχισμού και καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων. Οι συνάδελφοι των Ξενώνων και οι πρόσφυγες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν μπαλάκι ανάμεσα στα μεγαλοσυμφέροντα των ΜΚΟ και της τεράστιας «μπίζνας» που στήνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Απαιτούμε:
– Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (4 μήνες) και του δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Praksis.
– Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κανένας εργαζόμενος στο δρόμο!
– Εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για τα παιδιά. Κανένας ασυνόδευτος ανήλικος σε safe zone ή camp.
Καλούμε τους συναδέλφους & τις συναδέλφισσες των Ξενώνων:
– Να προβούν άμεσα σε μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την αναγνώριση των συμβάσεων εργασίας τους ως αορίστου χρόνου.
– Στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας την Τετάρτη, 12 Δεκέμβρη, στις 18:00 στα γραφεία μας (Λόντου 6, 2ος όροφος, Εξάρχεια) προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες μορφές πάλης μας.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.