Του Τάσου Γιαννόπουλου

Μάλλον γκρίζος θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο καπνός που βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 5/2/2020, μετά την τελική συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Ομίλου (ΟΜΕ – ΟΤΕ).

Γκρίζος διότι, ναι μεν υπεγράφη νέα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κάτι καθόλου δεδομένο μετά την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που είχε οδηγήσει στην απεργία διαρκείας των προηγούμενων εβδομάδων, ωστόσο η ΣΣΕ αυτή μοιάζει πολύ κατώτερη όσων δικαιούνται οι χιλιάδες εργαζόμενοι ενός τόσο κερδοφόρου ομίλου (μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη (EBIDTA) του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 88%, ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 55%)

Παράλληλα, αυτή η σύμβαση δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τις θέσεις εργασίας από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους και η διοίκηση καλλιεργεί την ανασφάλεια καθώς επιθυμεί να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αποσχίσεις κλάδων και νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου (σαν αυτό που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση, στο τέλος του 2019, 6 φυλάκων που αρνήθηκαν την «εθελούσια» έξοδο).

Στην πράξη, σύμφωνα με όσα η ίδια η διοίκηση διαρρέει, πρόθεση είναι η δημιουργία δύο νέων θυγατρικών (πέραν της γνωστής “γαλέρας” Cosmote eValue, με το επιχειρησιακό σωματείο της οποίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συνάντηση όπου θα τεθεί ζήτημα υπογραφής ΣΣΕ, καθώς δεν καλύπτονται από την ΣΣΕ της ΟΜΕ – ΟΤΕ): της ΟΤΕ Services, όπου θα μεταφερθούν οι περίπου 2.200 τεχνικοί του ΟΤΕ και της Cosmote Shops όπου αναμένεται να μεταφερθούν περίπου 1.100 εργαζόμενοι σε καταστήματα Cosmote (βλέπε το σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», στις 16/1/2020: https://www.kathimerini.gr/1060444/article/oikonomia/epixeirhseis/me-3-8ygatrikes-kai-ligoteroys-ypallhloys-o-ote).

Εκτός ΣΣΕ φυσικά μένουν ήδη και οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι μέσω εργολαβικών εταιρειών (Mellon, Manpower κ.ά.),των γνωστών δηλαδή μεσιτών στην αγορά εργασίας που χρησιμοποιούνται από τον ΟΤΕ (και πολλές ακόμα επιχειρήσεις) για την καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Τα βασικά σημεία της νέας ΣΣΕ, η οποία θα ισχύσει μέχρι τις 31/7/2021 είναι:

Αύξηση για τους νέους εργαζόμενους μετά το 2015 5,5% από 01/01/2020 & 3,5% από 01/01/2021, συνολικά 9%. Ο εισαγωγικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου ανέρχεται πλέον από 01/01/2021 στα 866,12 ευρώ για ΔΕ, στα 934,95 ευρώ για ΤΕ και στα 978,54 ευρώ για ΠΕ4.

Πρακτικά, η αύξηση αυτή αφορά περίπου 1.200 άτομα, καθώς οι υπόλοιποι νέοι εργαζόμενοι, που ήδη έχουν λίγο μεγαλύτερς απολαβές δεν θα δουν αύξηση λόγω της “προσωπικής διαφοράς”.

Για τους παλιούς εργαζόμενους (πριν το 2015) θα συνεχίσει να υπάρχει 35-ωρο με επιστροφή ενός 4,5% από 01/01/2020 και επιπλέον 3,5% στις 31/07/2021 (από τη μείωση που είχαν υποστεί το 2011).

Πλήρης περιγραφή στη Συλλογική Σύμβαση σχετικά με την εφαρμογή του ΠΔ 240/2006 σε οποιαδήποτε μεταβολή – μετασχηματισμό της εταιρείας αποφασιστεί.
Τροποποιήθηκε ο κανονισμός μεταθετότητας. Αποφασίστηκε η μισθοδοσία να καταβάλλεται μηνιαίως. Καθώς επίσης συμφωνήθηκε η σύσταση Επιτροπών άμεσα για:

  • Κεφάλαιο Αλληλοβοήθειας.
  • Διευθέτηση ωραρίου καταστημάτων.
  • Δώρο γάμου.
  • Χρηματικά βραβεία.
  • Έξοδα φύλαξης τέκνων.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, βρήκε ευκαιρία να απαξιώσει και τις απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς τες «αχρείαστες» και κάνοντας λόγο για «ακρότητες». «Λειτουργώντας ως σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και με συνοδοιπόρους τους εργαζομένους μας, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έντονες πιέσεις»

Όπως καταγγέλλει στο Left.gr ο Άρης Αλεξίου, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ομίλου ΟΤΕ (ΕΕΤΕ – ΟΤΕ), παραμονές υπογραφής της συλλογικής σύμβασης, διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης περιόδευαν ανά την επικράτεια και καλλιεργούσαν κλίμα «τρομοκρατίας», ιδιαίτερα στην τηλεφωνική υποστήριξη, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο και οι «προειδοποιήσεις» για «εθελούσιες» απολύσεις .

Το ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής (που αναφέραμε παραπάνω) προαναγγέλλει ότι περίπου 800 εργαζόμενοι των OTE και Cosmote θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στην Cosmote eValue.

«Είστε ακριβοί, είστε μεγάλοι, το αντικείμενο εργασίας σας θα καταργηθεί, δεν είστε αποδοτικοί, Πάρτε τώρα την “εθελούσια απόλυση” αν δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα»: αυτές τις πιέσεις δέχονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ σύμφωνα με τον Άρη Αλεξίου  ο οποίος σπεύδει να θυμίσει στη διοίκηση τι είχε επιφέρει ο κυνισμός των μεγαλοστελεχών της France Telecom που έλεγαν ότι «οι εργαζόμενοι θα φύγουν είτε από την πόρτα είτε από το παράθυρο»: η γαλλική δικαιοσύνη έκρινε ένοχη για συλλογική ηθική παρενόχληση την France Telecom και τα στελέχη της που ήταν ηθικοί αυτουργοί μίας συστηματικής και μεθοδευμένης εργασιακής παρενόχλησης που είχε ως αποτέλεσμα 19 αυτοκτονίες.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΕ – ΟΤΕ καθώς και άλλα σωματεία έχουν καταγγείλει πολλές φορές δημόσια εκβιασμούς και πιέσεις προς εργαζόμενους (το φαινόμενο ονομάζεται mobbing) αλλά «ο πακτωλός της διαφήμισης της εταιρείας προς τα περισσότερα ΜΜΕ δεν αφήνει περιθώριο να γνωστοποιηθούν ούτε οι καταγγελίες αυτές ούτε οι διεκδικήσεις της απεργίας που προηγήθηκε της υπογραφής της ΣΣΕ».

Μόλις προχθές κάποιοι τεχνικοί άκουσαν στελέχη να τους λένε ότι έχουν δύο ημέρες διορία να δεχθούν πακέτο εθελούσιας, ενώ αυτή η πίεση θα κλιμακωθεί εκ νέου την προσεχή άνοιξη», συνεχίζει ο Άρης Αλεξίου.

«Δυστυχώς, ο ΟΤΕ, πρωτοπορεί στην διαμόρφωση νέων μοντέλων απαξίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων (αποσχίσεις, εργολαβοποίηση, διαχωρισμός των εργαζομένων κ.α.) και δεν είναι τυχαίο ότι στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού προσελήφθη στέλεχος από γνωστή τράπεζα διότι και στον κλάδο αυτό αντιγράφουν το μοντέλο των αποσχίσεων», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΕΤΕ – ΟΤΕ.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» (που αποτελεί ένα από τα καλά ενημερωμένα ΜΜΕ όσον αφορά στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας ΜΜΕ), αν το σχέδιο κατάτμησης της μητρικής εταιρείας εφαρμοστεί, οι θέσεις εργασίας στη μητρική εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., θα περιοριστούν σε περίπου 4.000, από 8.000 που είναι σήμερα (συνολικά στον όμιλο οι εργαζόμενοι φτάνουν τις 16.000)

Ένας κόσμος μάλλον… όχι και τόσο καλός για όλους τους εργαζόμενους, θα λέγαμε παραφράζοντας το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν του ΟΤΕ.

Πηγή: left.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]
//