Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του CNN έφερε στο φως αυτό που όλοι κατά βάθος γνωρίζαμε πως συμβαίνει, αλλά σχεδόν κανείς δεν προσπάθησε να επιβεβαιώσει: Το δουλεμπόριο, η αγορά σκλάβων, το trafficking, όπως θέλεις πες το, συνεχίζεται και στον 21ο πρώτο αιώνα, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, δίπλα μας. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αφορά Λίβυους μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι αναζητώντας μέσον διαφυγής, και ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, βρίσκονται να “πωλούνται” στον υψηλότερο πλειοδότη, σε αυτόν που είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να έχει -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ- στην κατοχή του “μεγάλα και δυνατά αγόρια για αγροτικές εργασίες”, ανάλογο…. μάρκετινγκ με αυτό που συνέβαινε τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί δεν αναφέρονται καν ως άνθρωποι, αλλά ως εμπόρευμα. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί μετά το 2011, όταν έπεσε ο Μουαμάρ Καντάφι και η χώρα βρέθηκε εν μέσω πολέμου.
Ως απάντηση στην παράνομη αγοραπωλησία ανθρώπινων ψυχών, και ένδειξη στήριξης στους πρόσφυγες, δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που τις τελευταίες μέρες πανηγυρίζουν τα γκολ που σκοράρουν σχηματίζοντας με τα χέρια τους χειροπέδες. Μεταξύ των ονομάτων που ξεχωρίζουν, είναι ο Paul Pogba της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Cedric Bakambu της Βιγιαρεάλ, ο Souleymane Diarra της Λανς, ενώ ο Geoffrey Kondogbia της Βαλένθια μπορεί να μην σκόραρε, αλλά μετά το τέλος του αγώνα της ομάδας του με την Εσπανυόλ έβγαλε τη φανέλα του, φορώντας από κάτω ένα μπλουζάκι με την επιγραφή “Έξω από το ποδόσφαιρο, δεν είμαι προς πώληση”.
Σχετικό βίντεο από το ντοκιμαντέρ του CNN:
Δείτε φωτογραφίες, tweets και βίντεο από τις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών:
Fuck slavery. pic.twitter.com/KIVtTxFyRs
— Cédric Bakambu (@Bakambu17) November 23, 2017
J-1 @RCLens pic.twitter.com/AygY17gH9v
— Souleymane diarra (@DiarraDiarr2) November 24, 2017
https://twitter.com/Geo_Kondogbia/status/932328796262490112
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.