Μεσοποταμία ονομάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες η χώρα την οποία διαρρέουν δύο ποταμοί, ο Τίγρης (στα ανατολικά) και ο Ευφράτης (στα δυτικά). Στις περιοχές αυτές, ανάμεσα στους δυο μεγάλους ποταμούς, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, δημιουργήθηκε ο πολιτισμός, γεννήθηκε η γραφή και εφευρέθηκε ο τροχός.

“Μεσοποταμία” λέγεται και η κίνηση πολιτών του Μοσχάτου, που δημιουργήθηκε το 2003, σε μια περιοχή που δυτικά και ανατολικά οριοθετείται από τα δύο ποτάμια της Αττικής, τον Κηφισό και τον Ιλισό. Σημεία αναφοράς για τη “Μεσοποταμία” αποτέλεσαν οι δράσεις για να μην ιδιωτικοποιηθεί η παραλία, το σχολείο μεταναστών και προσφύγων που λειτουργούσε για χρόνια στο στέκι τους και πολλές πολιτιστικές δράσεις.  Σήμερα στη “Μεσοποταμία” λειτουργεί μια τράπεζα χρόνου και αλληλεγγύης. Μια τράπεζα όπου οι υπηρεσίες ανταλλάσσονται αχρήματα. Στο πλαίσιο της τράπεζας χρόνου έχει δημιουργηθεί, ένα αλληλέγγυο εκπαιδευτήριο το οποίο είχε φέτος 120 μαθητές. Κάθε τρίμηνο, το δίκτυο εκπαιδευτικής αλληλεγγύης της τράπεζας χρόνου, πραγματοποιεί μια κοινωνική και πολιτιστική εκδήλωση, ως ανταπόδοση των γονιών και των μαθητών στο χώρο που προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Βρεθήκαμε στο τριήμερο φεστιβάλ του αλληλέγγυου εκπαιδευτηρίου, στην αυλή που φτιάχτηκε με δουλειά των ανθρώπων της τράπεζας χρόνου και παρουσιάζουμε φωτογραφίες από τις τρεις μέρες. Το τριήμερο ξεκίνησε με τη συνέλευση των αλληλέγγυων σχολείων και συνεχίστηκε με αφήγηση παραμυθιών, περιήγηση στην παραλία, μουσικές από όλο των κόσμο, δράσεις σε σούπερ μάρκετ για συλλογή τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής για οικογένειες που έχουν ανάγκες και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και έκλεισε με ένα κρητικό γλέντι.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας ξεκίνησε με αφήγηση παραμυθιού με τη συμμετοχή των παιδιών.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας ξεκίνησε με αφήγηση παραμυθιού με τη συμμετοχή των παιδιών.

photo 4 (1)

photo 5 (1)

Στη συνέχεια η ομάδα αφρικανικών κρουστών του πολιτιστικού κέντρου αφρικανικής τέχνης ANASA μετέφερε ρυθμούς από την Αφρική…

photo 6

photo 9

τους οποίους ακολούθησε μια πειραματική δουλειά πάν στην αρχαία ελληνική μουσική με τον Νίκο Χατζηελευθερίου και την Άννα Σαρτζίδου.

photo 10

photo 7

Η τρίτη μέρα περιλάμβανε περιήγηση στην παραλία και ακολούθησε ένα κρητικό γλέντι που έκλεισε το τριήμερο.

Η τρίτη μέρα περιλάμβανε περιήγηση στην παραλία και ακολούθησε ένα κρητικό γλέντι που έκλεισε το τριήμερο.

photo 12

photo 13

photo 14

photo 15

Έτσι κλείνουμε αλλά θα επιστρέψουμε στη “Μεσοποταμία” για να μάθουμε περισσότερα για την τράπεζα που δε χρειάζεται χρήματα για να λειτουργήσει…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και είναι Υποψήφια Διδάκτορας Βιοιατρικής Τεχνολογίας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της ασχολείται με την κίνηση του βλέμματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της αλληλεγγύης ιδιαίτερα στο πεδίο της παιδείας, συμμετέχοντας σε σχολεία αλληλεγγύης, ως καθηγήτρια φυσικής. Της αρέσει, όταν βρίσκει χρόνο, να γράφει επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που δίνουν οι άνθρωποι της πόλης, οι ομάδες της γειτονιάς, οι πολύχρωμες ομάδες που χωράνε πολλές διαφορετικότητες και όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο.

Related Posts

//