Πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα από τη στιγμή που ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος ανέβασε άλμπουμ με υλικό από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 ατόμων, το facebook, είχε εντοπίσει την ενέργεια και του είχε στείλει μήνυμα με το οποίο τον ενημέρωνε για τη διαγραφή της ανάρτησης και τον ενημέρωνε για περιορισμούς διάρκειας 60 ημερών!
Η εξέλιξη καταγράφηκε χτες το βράδυ μετά την κινητοποίηση και προστέθηκε σε σειρά περιστατικών λογοκρισίας σε βάρος πολιτών και πολιτικών σελίδων, ακόμη και δικηγόρων όπως του Θανάση Καμπαγιάννη. Το επόμενο πρωί η πλατφόρμα επεφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση και σε δύο ακόμη φωτογράφους, πρώτα στον Λευτέρη Παρτσάλη φωτορεπόρτερ του CNN Greece και μετά στην Τατιάνα Μπόλαρη, που είναι επίσης πολλά χρόνια στον χώρο όπως ο Μ. Λώλος.
Αναφερόμενη στο περιστατικό η Τατιάνα Μπόλαρη σχολίασε τη θέση στην οποία έρχονται οι φωτορεπόρτερ, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν πώς δεν βλέπουν αυτό που βλέπουν. “Αναρωτιέμαι εάν αύριο-μεθαύριο συμβεί το οτιδήποτε ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ εγώ θα κάνω πως ΔΕΝ το είδα! Οπότε… η χθεσινή πορεία ΔΕΝ έγινε ποτέ και ΔΕΝ είχε τόσο κόσμο και ΔΕΝ ήμουν εκεί και ΔΕΝ ήταν και κανένας άλλος, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, ΞΑΝΑ! (θα μου το κατεβάσουν κι αυτό ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι)”
Επισημαίνοντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα που είχαν τα ποστ, ο Λευτέρης Παρτσάλης, αναρωτήθηκε τι θα γινόταν στην περίπτωση που θα καλούνται οι φωτορεπόρτερ να καλύψουμε ένα τρομοκρατικό χτύπημα.
“Για να ξεκαθαρίσω δυο πράγματα, ανέβασα ένα σετ εικόνων από μια πορεία περιγράφοντας το, όπως κάνω πάντα, με μια ξύλινη λεζάντα απέχοντας από το γεγονός και την οποία εκδήλωση των πιστεύω μου μέσα από την ανάρτηση. Η λεζάντα απλά περιέγραφε τις εικόνες και οι εικόνες περιέγραφαν αυτό που έγινε, θα μπορούσε να είναι ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε κάποιο κτίριο θα μπορούσε να είναι το οποιοδήποτε γεγονός φωτιά πλημμύρα επεισόδια με τραυματίες. Δεν λογοκρίθηκε ένα ποστ που δηλώνει στήριξη στον οποιοδήποτε αλλά ένα ποστ που περιέγραφε τι συνέβη εχθές στους δρόμους της Αθήνας, και αυτό δεν αλλάζει, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά για κάτι. Στην περιγραφή του προφίλ μου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είμαι και τι κάνω. Δηλαδή αν είναι έτσι να λογοκρίνουν και εικόνες από επεισόδια μιας και για να είμαστε εκεί να τα καλύπτουμε σαν Φωτορεπορτερ προφανώς και συμφωνούμε με ότι κ αν γίνεται. Το θέμα σηκώνει συζήτηση…”, σημείωσε ο Λ. Παρτσάλης.
Οι τελευταίες και πρωτόγνωρες εξελίξεις έχουν προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη συζήτηση, εγείροντας έντονη ανησυχία πλέον όχι μόνο για τη μεταχείριση ενός απεργού πείνας τον 21ο αιώνα, αλλά και για την ελευθερία του Τύπου, η οποία κι επίσημα τίθεται υπό έλεγχο από άγνωστους φορείς κι υπό άγνωστες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι πέραν των φωτορεπόρτερ περιορισμοί έχουν μπει από την πλατφόρμα και σ’ ενημερωτικές ιστοσελίδες και βέβαια σε δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν μπορούν καν να αναρτήσουν.
Με δεδομένο ότι αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα, αλλά και συνολικά για την κοινωνία, ο αποκλεισμός της ελεύθερης ενημέρωσης δημιουργεί ανησυχία όχι μόνο για το πεδίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ, αλλά και για την προστασία του πολίτη που διαδηλώνει.
Αν η αστυνομία για παράδειγμα προχωρήσει σε βιαιότητες σε βάρος διαδηλωτών κανείς δεν θα μπορεί να τις δει. Κανείς δεν θα μπορεί να ξέρει ότι συνέβησαν, παρά μόνο την επόμενη μέρα διαβάζοντας εφημερίδα ή ακούγοντας ραδιόφωνο. Για την ιστορία, η τελευταία δεκαετία που ο κόσμος ενημερωνόταν μόνο από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο ήταν του 1950.
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.